Ismerős illatok csalogatták be a Szarvasi Szlovákok Kulturális Körének tagjait hétfőn délután az Eötvös utcai közösségi házba. Hagyományos szlovák ételek bemutatójára gyűltek össze a főzést és kóstolgatást kedvelők, akik a tótasztal kínálatát 17-féle tradicionális étellel gazdagították. Frankó Anna a Vernosť elnöke örömmel nyugtázta azt, hogy nagyszámú érdeklődő jelent meg az évente megrendezésre kerülő programon és a válság ellenére is a tagok ínycsiklandóbbnál-ínycsiklandóbb népi étkeket varázsoltak az asztalra. A szarvasi tót étkek jelképezik a városban és környékén élők közös múltját, az egyedi variánsok pedig az elkészítők ízlésvilágát, fantáziáját. A hagyományok őrzéséhez, felelevenítéséhez e szép tavaszi, napsütéses délutánon škorce készítésével járult hozzá Gombkötőné Jutka néni, görhe kreálással Vargáné Marika, lekváros papucs és pogácsa sütéssel Rágyanszkiné Marika, brindzás nokedli főzéssel Bencsíkné Marika, tarkedli sütéssel Frankó Anna, meggyes pite készítésével Kudlákné Marika néni, mákos és brindzás gubát alkotottak Bohnyát Zsuzsa néni és Krizsánszkiné Erzsike néni, libazsíros loksát és lekváros gőzgombócot tálalt Alena Červeňanská, sült túróval színesítette a választékot Eva Labišáková, kruťovníkot sütött Zlatka Líšková, tojásos nokedlit szaggatott Kmotricza Margit, lekvárníkát kavart Szklenárné Tóth Éva és szalonnás tepsis káposztát hozott Kissné Szeljak Gabriella.
A korábbi években almából, krumpliból, káposztából vagy éppen kukoricából készült menüktől roskadozott a teríték, míg idén a sült, vagy főtt tésztafélék gazdagították a tótasztalt. Az ízletes és mutatós étkek készítői a kóstolgatás közben elmesélték egymásnak az elkészítés fortélyait is, gyakran kiegészítve azt a nagymamától eltanult, vagy ellesett praktikákkal. A felsorolt ételek igen népszerűek napjainkban is, országszerte ismerik azokat a szlovákok lakta vidékeken, azonban a helyi variánsok íze, illata a szarvasi gasztronómiai kultúra kincsesládája.