Nincsen kőbe vésve, hogy a karácsonyi dínom-dánom után a szilveszter éjjel a nehéz, megterhelő ételekről szóljon. A könnyed, pulykahúsos fogások segítenek gyomrunkon, az ügyesen kitalált és kitálalt falatkák pedig a bulit teszik lazábbá. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya ilyen újfajta, izgalmas pulykás recepteket ajánl szilveszterre.
A szilveszter a téli ünnepek azon fejezete, amikor már a legtöbben megteltünk jobbnál jobb falatokkal, bőséggel fogyasztottunk alkoholos és alkoholmentes italokat, így kevésbé vágyunk a nehéz ételekre vagy bármire, ami még jobban megterheli szervezetet. Pedig a hagyományos magyar óévbúcsúztatás még rátesz erre egy lapáttal: malacsültek, csülkök, virsli mustárral, lencsefőzelék és hozzá persze bor, sör, pezsgő.
Ha a szilveszteri menüt könnyű húsféleségekből, sok zöldségből állítjuk össze, a buli közben és másnap is sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, ráadásul legalább ezt az estét sem kell keményen ledolgoznunk januárban az edzőteremben. Mivel az év utolsó napján a vendégeskedés nem a sokfogásos vacsoráról, a szertartásos asztalhoz ülésről szól, hanem a partikról, táncról, érdemes svédasztalra tehető, kisebb falatokról, kézzel vagy kis tálkából elfogyasztható finomságokról gondoskodnunk.
Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint a pulykahúsos fogások, falatok és egyéb csemegék kiválóan kiszolgálják a fenti igényeket. A pulyka azért is vált Magyarország egyik kedvencévé, mert könnyű, zsírszegény, így a buli közben, kísérőfalatként vagy sültként sem terheli meg a gyomrot. Sokféleképpen elkészíthető, változatosan fűszerezhető, rendkívül alkalmas partifalatok összeállításához, panírozáshoz vagy akár salátába.
Gabi ezért több receptet is összeállított, amelyek teljesen megújíthatják a szilveszteri éjszaka gasztronómiáját. Bőségesen találunk itt olyan gyors fogásokat, mint a pikáns pulykahúsgolyók, a sonkás vendégváró tekercs, a pulykahúsos bruschetta, több tortillás falat vagy olyan ötleteket, amelyek némi kézügyességgel elvarázsolják a vendégeket. Több variáció kínálkozik például leveles tészta segítségével kialakítható rózsafalatkákra vagy ilyen az olívás pulykamellrolád is. De akad itt több saláta (céklasaláta, tésztasaláta pulykamellkockákkal) is, amelyek nagy tálakban az asztalra téve az egészségtudatos vendégeket is örömmel töltik el.
A könnyű és gyors virsli titka
A virsli is elmaradhatatlan kelléke, hagyománya a szilveszter éjszakának. Érdemes kipróbálni a pulykavirslit, amely könnyen emészthető és nagyon gyorsan elkészíthető. Pár perc alatt megfő gyöngyöző vízben. Pulykavirsliből készíthetünk vagány hotdogot, amelynek ízesítése is eltérhet a sertésből készült variánstól.
Fotó: Gallicoop.hu
(X)