Závoda Ferenc, a Szarvasi Hagyományőrző Nemzetiségi Egyesület elnöke mottójukkal –miszerint küldetésük a hagyományokat ápolni, a hagyományokat megélni, és a hagyományokat átadni– köszöntötte a XII. Szarvasi Töltött káposzta-főző és Kolbászkészítő Verseny résztvevőit A Piaccsarnokban szombaton.
Az eseményre eljöttek a korábbi kolbászkirályok, Salgó István, Rohony Miklós és Gráfik János is. Hodálik Pál köszöntőjében hadüzenetet intézett a csabai kolbászfeszt felé: a csabai kolbász csak kerítésnek jó, de a szarvasit meg is lehet enni. Gaál Roland járási hivatalvezető már diplomatikusabban a magyar kolbász sokoldalúságát hangsúlyozta.
Sági Szilárd gasztroceleb, az szarvasi kolbászfeszt arca, örömmel konstatálta, hogy valakinek még nála is kisebb pohárkája volt.
– Nem gondoltam volna, hogy egyszer egy férfival ezen fogok versengeni – állapította meg fanyar mosollyal.
– Koccintsanak, igyunk előre a medve bőrére! – indította útjára az egésznapos programot Szigeti Erika, a nap háziasszonya.
A zsűri tagjai az idén is dr. Zleszik Zsuzsanna, Urbán Ildikó, Gécs László, Kohut Zsuzsa, Biacsi László, Tomasovszki Toma András, Hegedűs András, Tóth Róbert volt. A zenét a Kikindai Vidám Fiúk szolgáltatták.
– Ez az a pillanat, amikor mindenki mindent össze akar hasonlítani valamivel, és nyilvánvalóan ez itt nem messze tőlünk a Békéscsabai Kolbászfesztivál. Én azt gondolom, hogyha igazán családi, baráti, nagyon jó hangulatú, nagyon jó minőségű ételeket szeretnénk kóstolni, akkor pontosan itt a helyünk – mondta Sági Szilárd már az értékelések után.
– Itt mindig találok valami olyan ételt, ami a szívemnek nagyon kedves, most például a veteránjárműveseknél –akik stílusosan egy Volgával érkeztették meg a húst– volt egy olyan szalámi, aminek, ha úgy tetszik, semmi keresnivalója nincs a tradicionális szalámik között Szarvason, mert viszonylag kevés, vagy majdnem semmi paprikát tartalmaz, viszont szegfűbors van benne. Ez volt az egyik fordulópont a szalámibírálatok pillanatában, hogy egy minimum egy különdíjat kötelező nekik adni, zseniális, nagyon finom, nagyon jól kitalált szalámiról beszélünk, ami abban a sorban amit a tradicionális szalámik képviselnek, nem fog labdába rúgni, de itt igenis helye van, mert az ilyen versenyek amellett, hogy őrizzük a hagyományt, arról is szólnak, hogy merjünk újak lenni, merjünk felfedezni új ízeket, mert ha ez nem így lenne, akkor gyakorlatilag két étel lenne a világon – csapott át gasztrofilozofálgatásba a gasztroceleb Sági Szilárd.
Várkonyi Tibor és motoros baráti társasága a csabai helyett a szarvasit választotta, mert mint mondták, itt mindenre van hely, kényelmesen meg tudnak csinálni mindent. Jó döntés volt, ugyanis 2018 kolbászkirálya éppen a hunyai Várkonyi Tibor lett tavalyi szárazkolbászával.
Természetesen az idén is osztottak díjakat a szokásos kategóriákban. Disznótoros sütiben a baráti körösök, a nagycsaládosok, illetve a szarvasi gazdák szerepeltek a legjobban. It tkülöndíjat kapott Várkonyi Tibor. A SZVINYA szőlőből készült fogópálinkája végzett a kardosiak körtéje és a Jobbik barackja előtt. Különdíjat kaptak a Pannon motorosok, a Maler-trió, és a mozzarellások. A zsűri véleménye szerint a friss kolbászt legfinomabban a veterán járművesek készítették. Itt is dobogóra állhattak még a baráti körösök, illetve a kardosiak. Érdemes díjat kapott a Fidesz, valamint a karatésok. Töltött káposztát a Pro Pir Cult, a szentegyházi csapat, valamint a név kötelez, a Káposztanszék készítette el a zsűri ízlésének legmegfelelőbben.