in

Nem árulta el a helyi kolbász titkát a Csabacsűdiek Baráti Köre

Fotó: Hegedűs Éva0
Fotó: Hegedűs Éva

Kilenc éve ápolja a disznótoros hagyományokat a Csabacsűdiek Baráti Köre. Kezdetben Varga László fogadta be a civil szervezetet, tavaly pedig Paluskáné Udvarhelyi Judit udvara szolgált helyszínül. Idén újabb tagtársuknál, Simon Györgynél táboroztak le a gyakorlott böllérek és háziasszonyok, aki maga is emlékek hosszú sorát őrzi erről a népi hagyományról.

– Nagyon kedves emlékeim vannak gyerekkoromból. Akkoriban szalmával pörzsöltük a disznót, csak később jött divatba a perzselő. A fát még előző este berakták a kemencébe, hogy jó száraz legyen, az eszközt pedig kézzel hajtották. Egykor szerintem nagyobb örömmel végezték ezeket a munkálatokat. A mostani fiatalok jobban el vannak fáradva, mi pedig egyre idősebbek vagyunk – summázta a felgyorsult világ hozta változásokat a házigazda.

Úgy látja, a mai generáció nem szán elég időt erre a tradícióra. Bár belátja, hogy a technikai vívmányoknak köszönhetően a munkafolyamatok felgyorsultak, a nagy beszélgetéseknek és a közös étkezéseknek továbbra is meg kellene hagyni a helyét. A Csabacsűdiek Baráti Köre ebben is szeretett volna példaként szolgálni, és több mint egy tucatnyi segítő kézzel körülvéve veselkedtek neki február 29-én a munkálatoknak.

A 150 kg-os sertés András Attila portáján élte meg utolsó óráit, ahonnan felhasítva került át a feldolgozás helyszínére. Itt kezdődött meg a darabolás, majd a húsok és a belsőségek az udvaron felállított üstben landoltak. Mindeközben az asszonyok a hátsó részen hozzáláttak a bélmosáshoz, megfigyelőként pedig Simon György unokája, a tízéves Judit társult melléjük.

– Szerintem amikor én nagy leszek, nem fogok belet mosni, mert egy kicsit undorító – summázta gyermeki őszinteséggel a látottakat. – Egyébként már többször jártam disznótorba, és igyekszem segíteni. Kávéval, süteménnyel kínálom a dolgozókat, és ha kell, a gyúrásban is segítek.

Kisuczkiné Tusjak Edina tapasztalt mozdulatokkal fogta meg a vékonybelet, és a szagoktól sem idegenkedett. Mint mondta, korábban évente akár 8-10 disznót is vágtak, éppen ezért természetes velejáróként tekintett erre a folyamatra.

– Én ebben nőttem fel, szüleim, nagyszüleim is így csinálták. Persze tisztában vagyok én is vele, hogy kevesebb munkával jár a boltban vásárolt bél, hiszen csak a sót kell lemosni róla, ellenben ez ingyen van. Ha jó belei vannak a disznónak, és nem szakadnak el folyamatosan, akkor szerintem érdemes időt szánni erre a részére – avatott az egyre ritkábban végzett művelet előnyeire.

Hozzátette, folytatásként ecet, vöröshagyma és szódabikarbóna kerül a vastagbélre, aminek fehérítő és szagtalanító hatása van. A vékonybelet azonnal meleg vízbe rakják, majd ún. „slamuváláson” esik keresztül, vagyis egy kanál, esetleg egyéb célszerszám segítségével eltávolítják róla a külső hártyaréteget.

Közben a férfiak sem tétlenkedtek, és a ledarált húsokat szétterítették az asztalon. Hagyományos fűszerezés szerint köménymag, só, fokhagyma és fűszerpaprika került rá, majd a legfiatalabbakat közrefogva nekigyűrkőztek a gyúrásnak. S bár pihenésképpen jutott idő néhány kupica pálinkára és élcelődésre is, egy valamiből nem engedtek: hiába igyekeztem kideríteni a helyi recept összetevőit, a baráti kör böllérei ez ügyben hajthatatlanok voltak. Mindössze annyit árultak el, hogy 10 kg húshoz 18 dkg sót tesznek, ill. hogy általában egyharmad-kétharmad a csípős és a csemegepaprika aránya, a többit rábízták a fantáziámra. Halkan csak annyit tettek hozzá, hogy végső esetben érdemes a szarvasi összetevőknek utánajárni, hiszen köztudottan mindkettő ugyanazon a recepten alapszik.

Időközben megérkezett Jansik Györgyné Editke is, aki jó vendéglátóként azonnal asztalhoz invitált mindenkit. A késő délelőtti reggelit hagyományosan hagymás vér, sült hús és resztelt máj jelentette, néhány órával később pedig már a töltött káposztához ült le a dolgos társaság. A jól végzett munka megérdemelt jutalmaként fogyasztották el az ebédet, s közben egyikük sem nézett az órájára.

in ,

Indiában jártunk!

Ruzsányi Anna (Fotó: Babák Zoltán)0
Ruzsányi Anna (Fotó: Babák Zoltán)

Nem tudom, melyik volt a hatásosabb reklám: a tavalyi kubai „kirándulás” élnénybeszámolójának emléke, vagy az idei szóbeli és írásbeli meghívók, de a lényeg: február 28-án megtelt a Városi Könyvtár olvasóterme az érdeklődőkkel. Ruzsányi Anna hívta meg a szarvasiakat úti beszámolójára. Tavaly, amikor beszámolt a kubai „kirándulásukról”, bizonyította, hogy felkészült, jó előadó.

Diavetítéssel kísért előadásával most is lekötötte hallgatói figyelmét. Sorra jelentek meg India szebbnél szebb, számunkra egzotikus épületei, templomai, ezekről tartott színes beszámolót. Sokáig azt hihettük, nincs is Indiánál szebb ország. Íme India „sztárépülete” a Tadzs Mahal.

Ha a kelet megigézett, szíved
mindörökké rab… (Kipling)

Nemcsak láttuk, hallottuk is, mi is ez az épület, és mi a legendája. Az indiai Agrában, a Jamuna folyó partján található muszlim mauzóleum elnevezése. Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1647 között építtette 1631-ben, gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Az örök szerelem emlékműveként is ismert. 1983-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára, 2007-ben a világ hét új csodája közé választották. India leglátogatottabb turistalátványossága, évente több mint 2,5 millió látogató keresi fel.
Ruzsányi Anna hasonló alapossággal, érdeklődést fenntartó stílusban jó néhány, érdekesebbnél érdekesebb épületet mutatott be. Még olyan is volt köztük, melynek nagyobbik fele már víz alatt van, de a víz fölötti része akár használható is.

A sok csodás épület mellett „sutyiban”, az autóbusz ablakából fényképezve néhány felvétel erejéig bemutatta, hogyan is él az indiaiak sokasága.

Hááát…?! Lenyűgöző épületek a turisták örömére, a turisták elől rejtett valóság az indiaik jelentős része számára.

Azt is elmondta, hogy a látogatókat szívesen fogadják Indiában, és óvják őket. Hogy mitől, azt hallgatói fantáziájára bízta, de annyi elárult, hogy nem tanácsos sötétedés után a nagyvárosok utcáin kísérő nélkül sétálgatni.

Így kerek a világ, így lett élvezetes, gyönyörködtető és elgondolkodtató az előadás. Várjuk a következőt!

– F–

Ruzsányi Anna (Fotó: Babák Zoltán)0

Indiában jártunk!

0

Családias hangulatú farsang a Fő tériben