Minap kevésnek bizonyult a napi kv mennyiségem és elkapott az ihlet, amikor ránéztem a kedvenc IKEA-s poharamra, hogy akkor én most kávés desszertet szeretnék kanalazni. A kávés kesudiós pohárkrém nem csupán finom, hanem nagyon egyszerű elkészíteni és enni is.
A magok királynőjével már egy jó ideje barátnők vagyunk, de a koffeinnel még nem gondoltam korábban társítani. A babalakú csonthéjasból a brazilok pl:lekvárt, szörpöt és befőttet is készítenek. Én ennyire nem bántam el vele, inkább jól összeturmixoltam
és megbolondítottam még egy kis rummal és kávéval. Ez a csoda krém bátran megállja a helyét önmagában, de tortakrémként is remek választás lehet.
Hozzávalók (4 főre):
400 g natúr kesudió
kb 1 dl (növényi)tej
1 dl kávé
50 g datolya (beáztatott)
1 dl langyos víz
rumaroma, amennyit szeretnél
*opcionális: kb 1teaskanál tápiókaliszt (ha túl hígnak érzed)
Elkészítés: A kesudiót 1-1,5 órára beáztatjuk annyi meleg vízbe, amennyi ellepi. Amikor megpuhult (leszűrjük a vízet) turmixgépbe vagy késes aprítóba tesszük és hozzáadjuk a növényi italban elkevert kávét. Az egészet addig daráljuk, míg krémes állagot kapunk (kb. 1-2 perc).
Ha túl sűrű,akkor adhatunk még hozzá langyos vizet. Végül jöhet az édesítés, én datolyát választottam (forró vízbe szoktam áztatni, majd összemixelem) és az egészet még egyszer alaposan összekeverjük.
Adagoljuk poharakba és minimum 30 percre hűtőbe tesszük, de lehet akár egy éjszaka is.
Díszítés: lehet datolyapüré vagy erdei gyümölcs, másodjára azzal készítettem, maradandó élmény volt…