Változás történt az idén a pálinkaminősítés rendjében, mondta Hodálik Pál a 23. Szarvasi Szilvanapok egyik legfontosabb eseményének megnyitóján. Immár nemzetközi minősítési szempontoknak megfelelően értékelték a párlatokat. A tisztaságot, a gyümölcskaraktert, a szájérzetet és a harmóniát mind egytől ötig adott pontokkal értékelték, azaz összesen húsz pontot lehetett így elérni.
A szilvapálinkákat értékelő zsűri elnöke, Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, a Csabai Pálinka Klub tagja, kijelentette, hogy az elmúlt 16 év alatt nagyon nagy fejlődést látott a házilag főzők területén. Ugyanakkor szomorú, mert nagyon sok olyan bérfőzött párlattal találkozott, ami ott bukott el, hogy a jól előkészített cefréjének kifőzését valaki másra bízta. A 700 éves múltra visszatekintő magyar pálinkafőzésnek még mindig velejárója a mennyiségre való törekvés, nincsenek jól leválasztva az elő és az utópárlatok.
A zsűri kiemelt feladata volt, hogy megvizsgálják, a gyümölcs eredeti karaktere, illata, íze, zamata hogyan kerül át a párlatba. Nagyon sok esetben sikerült, a párlatokban megjelent a gyümölcs.
“A franciák a konyakjukra, az írek, az angolok, az amerikaiak a viszkijükre büszkék, a Kárpát-medencei magyarok büszkék lehetnek a világ egyik legjobb párlatára, a gyümölcspálinkára”, mondta az okleveles pálinkabíráló.
Találtak olyan pálinkákat, amiket úgy jellemzett, hogy a világ minden piacán megállnák a helyüket.
A gyümölcspárlatok tekintetében Budai Sándor 2020-as vajkörtéből készült itala, szilvák közül Medgyesi Tamás 2021-es pálinkája érdemelte ki a fődíjat, a vándorserleget.
2021-ben a gyümölcspálinka kategóriában 79 nevezés érkezett. A zsűrizést Lingauer János, Mihály László, Szűcs Dávid, Pálus Anikó, Hodálik Pál és Majer József végezte.
Arany minősítést kapott: Budai Erzsébet (2021 fekete ribizli), Dézsi László (2021 fekete ribizli), Kőrösiné Zvara Mária (2021 kajszi barack), Csuvár János (2020 meggy), Csuvár János (2020 birs), Lehoczki Jánosné (2020, törköly), Gyollai László (2020 szőlő – Irsai Olivér), Pljesovszki Tibor (2020 borseprő), Budai Sándor (2021 málna), Ádám Ildikó (2019 fekete szeder), Medgyesi Tamás (2021, kajszibarack), Fehér Zoltán (2018 bodza), Kravic testvérek (2020 méz párlat), Schubert Henriett (2020 Aletta szőlő)
Ezüstre minősült: Budai Erzsébet (2021 piros ribizli), Dézsi László (2020 szőlő – ottonel muskotály), Dézsi László (2021 piros ribizli), Dézsi László (2021 körte), Kőrösiné Zvara Mária (2020 szőlő -tokaji hárslevelű), Lehoczki Jánosné (2020 szőlő – Irsai Olivér), Hegedűs Csaba (2019 birs), Pljesovszki Tibor (2020, fekete ribizli), Pljesovszki Tibor (2020 som), Trnka Marián (2021 fekete ribizli), Süvegesné Bolla Szilvia (2019 szőlő), Süvegesné Bolla Szilvia (2020 meggy), Kravic testvérek (2020 dió), Kravic testvérek (2020 sárgabarack), Kravic testvérek (2020 vilmoskörte), Gáspár Tamás (2020 szőlő)
Bronzot érdemelt: Budai Erzsébet (2020 szőlő – Irsai Olivér), Dézsi László (2021 sárga cseresznye), Dézsi László (2021 sajmeggy), Bődi Péter (2020 szőlő – cserszegei fűszeres), Hegedűs Csaba (2018 meggy), Hegedűs Csaba (2018 szőlő), Gyollai László (2020 kifferkörte), Gyollai László (2020 sárgadinnye), Budai Sándor (2021 újfehértói fürtösmeggy), Budai Sándor (2021 fűszeres meggy), Ádám Ildikó (2021 málna), Medgyesi Tamás (2021 szőlő – Irsai Olivér), Simon László (2020 vegyes)
Szilvapálinkára 17 főzetet küldtek a zsűri elé. AFabulya Attila, Göncz Gábor és Hegedűs Ervin döntött a minősítésekről. Aranyat Medgyesi Tamáson kívül nem ítéltek oda más főzőnek az idén.
Ezüstöt kapott: Kőrösiné Zvara MÁria (2020), Hegedűs Csaba (2020)
Bronzot érdemelt: Lehoczki Jánosné (2020), Pósa Zsolt (2020), Süvegesné Bolla Szilvia 2020), Kravic testvérek 2020 sárgaszilva)