“A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása”, idézett egy 19. századi mondást Hegedűs Éva, a X. Kukoricanap házigazdája. A tavalyi koronavírus-helyzet miatt a láng egy évig takarékon égett, de az idén sikerült feléleszteni. A tizenegy éve elkezdett hagyományőrző eseménysorozat szombati jubileumi rendezvényén Molnár József kívánsága szerint egész nap kitartó napsütés és 25 fok körüli meleg várta a szórakozni vágyókat Csabacsűdön.
“A kukorica ezen a vidéken a legelterjedtebb takarmánynövény. Sok háztartásban ez jelentette a megélhetés legfőbb forrását. A betakarítást kézi erővel, fáradságos munkával végezték. Az éjszakába nyúló fosztókákat pedig igazi közösségépítő eseményként tartották számon. Ezeknek állít emléket a Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület Kukoricanap elnevezésű rendezvénye”, elevenítette fel a tizenegy évvel ezelőtti kezdet alapgondolatát az nap háziasszonya, Hegedűs Éva.
Elsőként az egyesület elnöke, Jansik Györgyné Editke köszöntötte a megjelenteket. Megalakulásukkor célul tűzték ki, hogy őseik hagyományait megőrizzék, ápolják, hiszen az idők során minden munkafolyamat jelentésen megváltozott, fogalmazott.
Szebellédi Zoltán gazdálkodó családból származik. Feléjük, a Kiskunság szívében a szőlő és a kötöttebb talajon a kukorica volt jellemző. A Békés megyei Közgyűlés alelnöke gyermekkorából kellemes emlékeket őriz a betakarításokról.
Őt Gaál Roland járási hivatalvezető követte köszöntőjével majd Molnár József kívánt kellemes baráti beszélgetéseket, finom ételeket, jóízű pálinkákat a tizedik Kukoricanapra.
Reggel lezajlott a hagyományőrző kukoricatörés. A csapatokat árgus szemmel követő zsűri elnöke, Veszter László hivatása révén is kötődik a kukoricához, ezért tudja, hogy az idei év a szélsőségek éve volt a mezőgazdaságban, így a kukoricatermesztésben is. Kevés, rossz eloszlású csapadék, extrém meleg sújtotta az ország egyébként is legaszályosabb vidékét, Békés megyét, ezért sajnos Békés megye jóval az országos átlag alatt lesz, mondta a zsűrielnök.
A hagyományos betakarításhoz előkészített tábláról is látta, hogy a csövek nem a kívánt hosszúságúak. Kézi törésnél ez azért is fontos, hogy a törők könnyen megtalálják a csövet.
A csövek mérete nem zavarta a törőversenybe nevezőket. Vidáman keresték a kukoricát, törték, dobálták fel a kocsikra, hogy aztán a rendezvénytérre vonulva megnézzék a programokat, részt vegyenek a főzőversenyben, amit “A” Buday, azaz Buday Péter vezetésével kóstolt a szakértő team, vagy izgatottan várják a pálinkaminősítést.
A napsütéses idő és a kollektív jó kedv kitartott egészen estig.
A főzőverseny, illetve a pálinkaminősítés eredményével később frissítjük cikkünket.