A Magyar Cukrász Ipartestület 25. alkalommal hirdette meg “Az év fagylaltja” versenyt. Az idén ismét – a CoVID által újraszabott játékszabályok mentén – négy régióban zajlott a megmérettetés. A négy régióból továbbjutókat országos szinten kóstolták össze, hogy kiválasszák a tucatárunak nem nevezhető egy tucatnyi fagylaltot, amik a 2022-es év fagylaltja címet viselhetik.
Urbán Ildikó cukrászmester, az Ildikó Cukrászda tulajdonosa három fagyikölteményével nevezett. A kecskeméti elődöntőbe – ahová ő is tartozott – tizenkét fagylalt érkezett.
A “Cukrászdám rózsája” egy narancsos ízvilágú fagyi csokis keksszel és rózsaborssal megbolondítva, narancsöntettel a tetején. Megkóstoltuk, és értetlenül álltunk azelőtt, hogy a zsűri emellett az ízvilág mellett elsiklott, és ez a költemény nem juttatta tovább.
Az “Édes komák”-ban mák van, rajta pink színű öntettel, aminek cékla adja a színét, és ha az ember figyel, az ízét is, csak annyira, hogy akik nem szeretik a céklát, azokat se riassza el. A mák nem darálva van benne, hanem gránithengerek között krémesre dolgozva.
Díjazott lett a “Földi jó” fantázianevű hűsítő édesség. Ízvilágának kialakításában a madagaszkári csokoládénak szintén a cékla a partnere.
A Budapesten tartott országos döntőben a “Földi jó”-val “A régió kiváló fagylaltja” címet érdemelte ki.
Arra a kérdésünkre, hogy neki a háromból melyik a kedvence, diplomatikus válasz érkezett: “Nekem nem kedvencem a cékla, szinte csak felnőtt koromban találkoztam vele. Amikor a Hotel Alföldben voltam gyakorlaton, ott nagy gőzüstökben főzték a céklát, és az állagát látva vesztettem el az érdeklődésemet iránta”, vezette vissza Urbán Ildikó a céklával való kapcsolatát.
“Belekerülni az ország 12 legjobb fagylaltja közé eleve nagy megtiszteltetés, de a Régió kiváló fagylaltja elismerésnek is nagyon örülök”, fogalmazott arra a válaszolva, hogyan értékeli az eredményt.