Menu
in ,

Népi kismesterségek nyomában – kenyérsütés az óvodában

A Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Gyakorlóóvodája a Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő által kiírt „KINCSES KULTÚRÓVODA 2023” nyertes pályázatának segítségével 2024. április 17-én az Alma- és a Búzavirág csoport nagycsoportosai Petneházi Andrea a Szeretem házi pékség megálmodója segítségével megtudhatták, hogy mi készülhet a lisztből.

Mi más is lehetne? – Csakis finom, ropogós kovásszal készült kenyér!

A gyerekek már nagyon készültek erre a programra, mert a sütés mindig hatalmas élmény számukra, így történt ez most is. Az esemény azzal kezdődött, hogy Andrea bevezette a gyerekeket a kenyérkészítés világába. Egyszerű és érthető módon magyarázta el nekik a liszt, víz, élesztő és só összetevők fontosságát, valamint a kenyérsütés folyamatát. Andrea mesélt nekik a kenyér készítés hagyományairól és az ősi technikákról. Miután megismerték a kenyér készítés alapjait, a gyerekek lehetőséget kaptak arra, hogy elkészítsék saját kenyértésztájukat. Kézműves tevékenységben minden gyermek ügyességét kamatoztathatta, ahogy apró kezek a tészta formálásába merültek. Amikor elkészült a tészta a gyerekeket Andrea a sütőhöz invitálta, ahol a megformált kenyeret a forró sütőbe helyezte. Végül a sok munkának meglett a gyümölcse, a kisült kenyeret a gyerekek élvezettel fogyasztották el. Az óvodás gyerekek számára ez az esemény nem csak egy egyszerű kenyérsütés volt, hanem egy felejthetetlen élmény, amely gazdagította a tudásukat és fejlesztette a kreativitásukat. Andrea a délelőtt folyamán izgalmas lehetőséget kínált a gyerekeknek, akik így megismerkedhettek a kenyérkészítés régi hagyományával, még abból az időből, amikor a családok még otthon sütötték a kenyeret.

Posgay Nóra óvodapedagógus

Exit mobile version