Menu
in ,

Határtalanul! – Erdélyben a Gyakorló

A GFE Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda 7. osztályos tanulói a HAT-KP-1-2023/1-000023 számon elnyert 3.960.800 Ft-os állami támogatásnak köszönhetően „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” című pályázat keretében elindulhattak „A székelyföldi magyarok nyomában” 2024. május 6-án, s felejthetetlen 5 napot tölthettek el Erdélyben.

Az utazást előkészítő órák után a gyerekek még izgatottabban várták a kirándulás napját.

A hajnali ébredés, kora reggeli indulás sem szegte kedvét a vidám kis csapat tagjainak, akik a határátkelést követően csivitelve vetették bele magukat első állomásunk, Nagyvárad, a „Pece-parti Párizs” felfedezésébe. Belvárosi sétánkat a több mint 200 méter hosszú Kanonok-soron kezdtük, majd előadást hallhattunk ízesen beszélő idegenvezetőnktől a szecessziós építészetről. A Püspöki székesegyházban megtekintettük a Szent László-hermát, majd felkerestük az Ady-emlékmúzeumot, s koszorút helyeztünk el a költő szobránál.

Kolozsvár felé félúton kis kitérővel útba ejtettük a Zsobokon található református templomot, ahol betekintést nyerhettünk a Bethesda Gyermekotthon lakóinak mindennapjaiba is, mely a templom szomszédságában helyezkedik el.

Majd megcsodálhattuk Kolozsvár főterén a gótikus stílusú Szent Mihály-templomot, előtte pedig Mátyás király szobrát. Idegenvezetőnk végigkalauzolt minket a belváros utcáin, ahol a híres líceumok előtt elhaladva eljutottunk Mátyás király, majd végül Bolyai János, az egyik leghíresebb magyar matematikus szülőházához is.

A Tordai-hasadék mindenkit elbűvölt lélegzetelállító látványával, idegenvezetőnk utunk során a hasadékról szóló legendákkal gyarapította tudásunkat Erdélyről. Ezt követően a Tordai sóbányába ereszkedtünk le, a hatalmas föld alatti termekben több eshetőség is adódott a kellemes időtöltésre a só útjáról szóló előadás után. Tordán megtekintettük a katolikus templomot, amelyben Európában először mondták ki a vallásszabadságot.

A marosvásárhelyi vár és a vártemplom megtekintése után Szováta felé vettük az irányt, ahol a Medve-tónál előadást hallhatunk a tó keletkezéséről, a víz összetételéről, gyógyhatásairól.

Korondon Ilyés Vészti Mihály fazekasmester műhelyében élőben láthattuk a kerámiák elkészítésének folyamatát, a korongozástól a festésen át, az elkészült remekművekig.

Utunk során Szarvas város testvértelepülésére, Szentegyházára menet Farkaslakán koszorúval róttuk le tiszteletünket Tamási Áron sírja előtt, majd felkerestük az iskolát, ahol egy rendhagyó történelem órán vettünk részt. A Madarasi-Hargitára, a székelyek Szent hegyére traktor vontatta pótkocsival, majd gyalogosan jutottunk fel. Miután zenei kísérettel elénekeltük a székely himnuszt, elhelyeztük koszorúnkat a világban szétszórtan élő magyarság tiszteletére, s meghallgattuk idegenvezetőnk szívhez szóló gondolatait.

Csíksomlyón felkerestük a kegytemplomot, ahol hozzáérhettünk a csodatévő Mária-szobor lábához, majd az ősi zarándokúton felkaptattunk a Nyeregbe, ahol a pünkösdi búcsú előszele lengedezett már, közösen elmondtunk egy Miatyánkot, s elénekeltük a magyar himnuszt. A mádéfalvi veszedelem emlékművénél megemlékeztünk a Mária Terézia uralkodása alatt történt vérengzés áldozatairól.

Ezután a Gyilkos-tóhoz utaztunk, ahol kirándultunk a Békás-szoros lenyűgöző látvánnyal bíró, Székelyföld legszebb szurdokvölgyében. Útközben felelevenítettük a földrajzból tanultakat. A tó legendájának, kialakulása történetének megismerése után visszatértünk Csíkszeredára, ahol kis városnéző sétát tettünk.

Segesváron a nagyon tanulságos idegenvezetés során megcsodálhattuk a középkori hangulatot árasztó óvárost a várral, a 16. századból származó Óratoronnyal, majd megmásztuk a Schülertreppe névre keresztelt „Diáklépcsőt”. Sétánk során útba ejtettük a hírhedt Vlad Tepes vajda szülőházát is. A leprások templomában megismerhettük annak történetét, majd elénekeltünk egy egyházi éneket.

A Királyhágón át intettünk búcsút Erdélynek. A vidám kis csapat a késő éjszakai órákban fáradtan, de határtalan sok élménnyel, új tapasztalatokkal gazdagodva ért haza Szarvasra.

Reméljük, hogy a jövőben a többi gyakorlósnak is része lehet ilyen fantasztikus kirándulásban, s megtapasztalhatják, hogy Erdélyben is jó gyereknek lenni!

Kugyela Tímea programfelelős

Exit mobile version