Menu
in ,

A művészetek elviselhetetlen gyönyörűsége a Gyakorlóban…

Doktor a rendelőben: -Lábfájását az öregkor okozza.
Beteg: -Ne nézzen bolondnak doktor úr. A másik lábam is pont olyan idős.

*

Zsúfolásig megtelt nézőtér, izgalommal átitatott levegőrezgés… Tapintható boldog feszültség. Színpadra készülnek az új és a már korábban sikert aratott produkciók. Bemutatkozik a zene, a tánc, az ének, a hangszeres játék, a próza, a vers, a báb és a képzőművészet egy délutánba sűrítve, izgő-mozgó gyakorlós hangulatvarázzsal fűszerezve. Egy legendás közönség, egy legendás intézmény, egy legendás délután. A művészetekről…

Az ovisok tánca alapozó felütés, megvillantva, miből lett a cserebogár. Nagycsoportosok lepik el a színpad terét és indul is a játékország. Az iskolai kórus angyali szív üzenettel érkezik. Meghatottságot csempészve a vidámságba. Csongi, Hanna, Zsófi és Lotti verseken keresztül világít rá az iskolai élet nehéz és súlyos problémáira. A Szilver Művészeti Alapiskola a Gyakorlóintézmény stratégiai partnere, kiváló együttműködésben megalapozva az alap táncismeretek elsajátítását és az ezt követő időszakban a professzionális táncpedagógiai munkát, versenytánc képzést. Angolkeringők, hullygully, country, körtánc és twist, cha-cha-cha, madison, polka, rocky, jive, szamba, és megannyi színes táncprodukció az első és negyedik osztályosok műsorpalettáján. A művészetek délutánja egy vizsgaalkalom is, ilyenkor mutatkoznak be az éves munkával a fiatal táncosok. A vendégeket a Szilver Művészeti iskola is köszöntötte. Vajgel Adina és Kollár Oszi fergeteges modern táncot mutatott be a világbajnokságra készülve. A briliáns humorú Makula Máté klarinét előadással bűvölte el a közönséget, hasonlóképpen, mint a búgó hangú szaxofonos, Sonkoly Balázs. Hangszeres zenével örvendeztette meg a közönséget Gulyás Anna furulyán, és a négykezes Rózsaszín Párduc páros, Lestyán-Goda Sári és Posgay Boglárka. Profi táncosként szántották föl a színpadot Baráth Csenge és párja, akik betekintést engedtek a versenytánc felnőtt világába. A műsorközlő Enci és Boti levegő után kapkodva nézték a színpadi profizmust. De volt azért legény is a páston, Sindel Jancsi – Csani -, igazi legényessel kápráztatta el a néptáncrajongókat. A felső tagozatosok a farsangi gála látványprodukcióit varázsolták újra a színpadra, így jöttek az ötödikes nyomozók, a hatodikos Lecsó, és Rómeó és Júlia, a hetedikes „hadba indulás”, és a nyolcadik osztályosok nőrabló kalóztánca. Persze közbeékeltünk egy kis tanmesét is, Almási Dóri előadásában… és a brekik tánca bábjáték is odatette, amit oda kellett a „Kacsa-tó” városába.

Bíró Gyula az egyik konferanszié, le is csapott „tanulságul” műsorközlő társa, Boti vacsorájára.  Annak is tanúi lehettünk, hogy vannak műsorközlők, mint például Boti, akik több idő alatt öltöznek át, mint lány bemondó társuk, Enci, ami lássuk be, mégiscsak különös. A hagyománynak megfelelően a csodálatos művészeti produkciókat a nyolcadik osztályosok keringő tánca zárta, akik utoljára léptek föl a művészetek délutánján. Meghatottságot, és felemelkedettséget hagyva maguk után a teremben. A finálé nem lehetett más, mint a kétszázhatvan pindúr torokból előtörő Barackfácska. És természetesen sorsorlás is volt, ahol ifjú Gyakorlós képzőművészek alkotásait sorsolták ki a szervezők, és egy parányi köszönet a színpadon is elhangzott a felkészítőtanárok mellett a szülőknek, nagyszülőknek, és a legendás fény- és hangcsapatnak, Vendelnek és a legendás DJ Leslie-nek – alias Kis László – , aki nemcsak apukánk, de profi színpadtechnikásunk is.

Az intézmény köszönetet mond partnerintézményeinek, azoknak a külsős felkészítő tanároknak, akik a produkciókat színpadra varázsolták, és a művészetekre éhes közönséget ezen a délutánon is „etették”.

*

Ezen a délutánon a lábfájás mindkét lábban éppoly erős volt, mert ez a nap a tánc és a művészet aktív ünnepe 2024-ben is.

Sz.Zs.

Exit mobile version