Menu
in ,

Az idei HAKI-napok fókuszában az innováció állt

XLVIII. Halászati Tudományos Tanácskozás Szarvason

A HAKI-napok idei rendezvénye a Pavilonban volt.

A HAKI-napok idei rendezvénye a Pavilonban volt. (Fotó: Babák Zoltán)

2024. június 5-6. között 48. alkalommal rendezte meg Szarvason a Halászati Tudományos Tanácskozást a MATE AKI Halászati Kutatóközpontja (HAKI), ami a hazai halgazdálkodási ágazat egyik legjelentősebb fóruma. Az idei tanácskozás fókuszában a hazai akvakultúra-ágazat innovatív fejlesztési lehetőségeinek bemutatása állt. A konferencia kiemelt témájának aktualitását az elkövetkező időszak eseményei, a MAHOP Plusz tervezett intézkedésinek megkezdése, valamint az Európai Unió Tanácsának soros elnökségi pozíciója és az ezzel járó halászati szakirányítási feladatok adták. A téma aktualitását és jelentőségét jól jelzi, hogy a két napos konferencián közel 170 vendég vett részt.

A rendezvényt Dr. Sipos Virág Katalin a MATE SZIE Campusának főigazgató-helyettes asszonya nyitotta meg. A résztvevőket Dr. Gyalog Gergő a MATE AKI HAKI kutatóközpont-vezetője, Csörgits Gábor az Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztály vezetője valamint Babák Mihály Szarvas város polgármestere köszöntötte.

Az idei HAKI napok plenáris előadásainak fókuszában a rendezvény központi témája állt. Papp Zsolt György vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, MAHOP IH vezető a MAHOP Plusz tervezett intézkedéseit mutatta be. Bojtárné Lukácsik Mónika az Agrárközgazdasági Intézet csoportvezetője a MAHOP Plusz keretében induló DCF halászati adatgyűjtési keretrendszer jelentőségét és hátterét ismertette előadásában. Lengyel Péter az Agrárminisztérium EU ÁK halászati attaséja a soros elnökségi időszakhoz kapcsolódóan az elkövetkező időszak akvakultúra fejlesztésének lehetőségéről beszélt.

A plenáris előadásokat követően kerekasztal-beszélgetésre került sor, ahol a HUNATiP vezető szakemberei és a résztvevők együttesen keresték a válaszokat az ágazat innovációs lehetőségeire, az azt gátló tényezőkre, valamint a hazai akvakultúra fejlődése előtt álló kihívásokra. A közel másfél órás megbeszélés eredményeként megfogalmazódott, hogy a HUNATiP segíteni fogja az ágazatot az európai innovációs folyamatokhoz való csatlakozásban, kiemelten a precíziós gazdálkodásra, a folyamatok szabályozására és a digitalizációra. Az innováció kulcsfontosságú a halgazdálkodás fenntarthatóságának, versenyképességének, valamint ellenálló képességének növelésében. Az innováció továbbá a MAHOP Plusz program sikeres végrehajtásának egyik kulcs eleme.

A plenáris előadásokat és a panelbeszélgetést követően hazai és külföldi kutatók magyar és angol nyelven több szekcióban mutatták be a legújabb kutatási és innovációs eredményeiket tudományos előadások keretében és posztereken. Az idei évben új, diszciplináris alapon kialakított szekcióknak is teret adott a rendezvény, így a Technológia és takarmányozás, a Szaporodásbiológia és genetika, a Halegészségügy és a Hidrobiológia mellett önálló szekciókban kaptak szerepet a Társadalommal, valamint a Környezettel foglalkozó halgazdálkodási kutatások, amit a résztvevők nagy örömmel üdvözöltek.

MATE – sajtóközlemény

Exit mobile version