Menu
in , ,

Még nem jogerős

Dr. Lesfalvi Balázs sajtótájékoztatót tart 2024. június 14-én.

Dr. Lesfalvi Balázs sajtótájékoztatót tart 2024. június 14-én. (Fotó: Tatai László)

Szarvason a polgármester választás és a 8. sz. egyéni választókerület képviselő-választása még nem emelkedett jogerőre, mert a törvény szabta lehetőséget kihasználva dr. Lesfalvi Balázs polgármesterjelölt és képviselőjelölt fellebbezést nyújtott be az eredményt megállapító határozattal szemben a Helyi Választási Bizottsághoz.

A valasztas.hu a szarvasi polgármester-választásra vonatkozó adata 2024. június 15. 9 óra 54 perckor.

Amint arról ő maga számolt be a Körös TV kamerája és lapunk tudósítója előtt, azt szeretné, ha a polgármester választáson és a képviselő választáson leadott szavazatokat szemrevételezhetné. Elmondta, hogy az ikszelés megítélése szubjektív dolog, s neki nem volt delegáltja minden szavazókörben, mert nem állt mögötte egy párt infrastruktúrája, sem egy civil szervezet lehetősége, hirdetés útján pedig nem sikerült elegendő delegáltat toborozni. Azt is elmondta, hogy Szarvason komoly választási részvétel mellett szoros eredmény született, s a nem jogerős eredmények kihirdetését követően több jelzést kapott, aminek alapján felállított egy hibalistát. Dr. Lesfalvi Balázs szerint a közhangulatot is megnyugtatná, ha lehetőséget kapna a szavazólapok szemrevételezésére és a polgármester valamint a képviselő legitimitását is erősítené ez az ellenőrzés.

A Helyi Választási Bizottság vezetője, dr. Melis János, Szarvas címzetes főjegyzője megerősítette, hogy dr. Lesfalvi Balázs, élve törvény adta jogával azt kérte a választási szervektől, hogy jelenlétében vizsgálják felül a szarvasi polgármester-választáson és a 8. sz. egyéni választókerületi képviselő-választáson leadott szavazatokat. Miután ezt a kérelmet nem a HVB bírálja el, továbbították azt a döntéshozó Területi Választási Bizottságnak. A TVB-nem 3 nap áll rendelkezésre, hogy megvizsgálja a fellebbezést, s ha formailag megfelelőnek ítéli, akkor tartalmi döntést hozzon. Ha formailag nem megfelelőnek ítélnék a beadványt, akkor érdemi vizsgálat nélkül elutasítják a törvény értelmében.

Tatai László

UPDATE: Békés Vármegyei Területi Választási Bizottság a Szarvas Város Helyi Választási Bizottság
80/2024. (VI. 10.) sz. határozata ellen benyújtott fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

Exit mobile version