Menu
in ,

Jubilált az Állatpark

Fotó: Tatai László

A Körösvölgyi Állatpark létesítésének 10. évfordulóját ünnepelték a Körös-Maros Nemzeti Parkban június 18-án, kedden délelőtt a Csáky-kastély kertjében egy évszázados platán jóleső árnyékában. A meghívottakat és az előadókat a születésnapi ünnepség háziasszonya, Hegedűs Éva köszöntötte, többek közt egy Szabó Magda idézettel: „A világ olyan gyönyörű, hogy egyre nagyobb felelősség benne embernek lenni.” Ehhez a gondolathoz csatlakozott köszöntőjében Babák Mihály Szarvas polgármestere is, aki csodálatosnak nevezte azt a munkát, amivel a nemzeti park a gyerekekkel megismerteti természeti környezetünket, a körülöttünk élő állatvilágot. Dr. Rácz András, környezetügyért felelős államtitkár elmondta, hogy tíz esztendeje is itt volt, egy hasonlóan meleg nyári napon, amikor felavatták a Körösvölgyi Állatparkot, amely Magyarországon egyedülálló módon a Kárpát-medence állatvilágát mutatja be a látogatóknak. Ezt követően áttekintette az Állatpark elmúlt tíz esztendejét (lásd az 1. sajtóközleményt). Végezetül azt mondta az államtitkár, hogy a látogatók számíthatnak a nemzeti park munkatársaira, a nemzeti park pedig számíthat a minisztériumra, mert tudják, hogy ez az objektum a legjobb kézben a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezében van. Ezt követően az államtitkár és a nemzeti park igazgatója ajándékcsomagot adott át az idei év 20 ezredik látogatójának a Pabar-családnak. Az ünnepség első részének végén dr. Tirják László igazgató köszöntötte a megjelenteket, s megragadta az alkalmat, hogy megköszönje két munkatársának – Körömi Krisztinának és Czifrák Gábornak – az állatparkban végzett lelkiismeretes, fáradtságot nem ismerő évtizedes munkáját.

A második részhez rövid séta árán jutottunk: a Csáky-kastély bejáratánál előbb dr. Molitorisz Pál helytörténész elevenítette fel – a szinte árnyéktalan helyen – röviden a kastély és az államosításig benne lakó családok történetét, majd Tirják László tette hozzá az államosítástól a vásárláson át a nemzeti park székhelyévé válásig eltelt időszakkal (ásd 2. sajtóközlemény). Ajándékcsomaggal köszöntötte a Csáky és Benz-család képviselőit, megköszönve, hogy elfogadták a meghívást, s eljöttek együtt ünnepelni. A beszédeket követően a kastély aulájában megtekinthettük gróf Csáky Ilona hímzett terítőjét és a körülötte lévő kiállítást valamint gróf Csáky Albin márvány mellszobrát. A születésnapi ünnepség állófogadással, beszélgetéssel, az emlékek felelevenítésével ért véget.

1. Sajtóközlemény

Tíz éves a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnépszerűbb bemutatóhelye, a Körösvölgyi Állatpark

A szarvasi Anna-liget már több mint húsz éve kiemelt bemutatóhelye a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságnak, hiszen a Körösvölgyi Látogatóközpont 2003-ban nyitotta meg kapuit. A bemutatóhely az első tíz évében fokozatosan vált az igazgatóság és a régió fontos ismeretterjesztési és környezeti nevelési bázisává. A létesítmény fennállásának legfontosabb mérföldköve kétségkívül az itt létrehozott Körösvölgyi Állatpark 2014-ben történő megnyitása.

Az állatpark ünnepélyes megnyitásakor a Dél-Tiszántúlon egykor és ma honos, mintegy 26 féle madár- és emlősfaj egyedeit az akkor még 1450 méter hosszú sétány mentén 8 madárvolierben, 4 ragadozóházban, lekerített vizes élőhelyeken, a mókusházban, kültéri teknősterráriumban, 4 nagy kifutóban és egy speciális, veszélyes állat tartására alkalmas kifutóban tekinthették meg az első látogatók. A Körösvölgyi Állatpark hiánypótló szerepét és sikerét már az első évben idelátogató 13.000 fő igazolta.

Az alábbiakban tekintsük át a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által az elmúlt tíz évben itt végrehajtott fejlesztéseket, melyek időközben a Körösvölgyi Állatparkot nemcsak Szarvas város, de egész Békés vármegye legnépszerűbb bemutatóhelyei sorába emelte.

Az állatpark első teljes éve során, 2015-ben átadásra került további 700 méter sétány, a látogatóközpontban kiépítésre került három, összesen 7.000 liter össztérfogatú akvárium, így 25 fajjal bővült az itt bemutatott állatok sora. Az év szakmai szenzációjának számított, hogy a nemzetközi fajvédelmi program keretében ide kerülő európai bölénypár egy egészséges bölényborjúnak adott életet a nyár folyamán. A Zombor névre keresztelt bikaborjú azóta kifejlett bikává cseperedett és jelenleg az Őrségi Nemzeti Parkban élő bölények állományát gyarapítja.

A fejlesztések a következő években folytatódtak a Kölyök-zug játszótér átadásával (2016), valamint a jávorszarvas kifutó kiépítésével és a jávorszarvasok megérkezésével (2017). Hazánk első vízi tanösvényét, a Jégmadár vízi tanösvényt 2018-ban vehették birtokba először az aktív turizmus szerelmesei. A fakó keselyűk (2018) és az uráli bagoly volierének létrehozásával (2019) tovább bővült az itt bemutatott állatfajok gazdagsága.

Ekkor már folyamatosan zajlottak az építkezések a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által időközben sikeresen elnyert európai uniós pályázatok forrásaiból. A projektek keretében 2020-ban az állatpark méltó parkolót, díszes főbejáratot, a mára fogalommá váló Bagolykaput, illetve további sétányokat kapott. Új attrakcióként felépült a farkasok kifutója, ahol az akkor még kölyökként játszadozó két farkas, Kurszán és Ajsa mára pompás felnőtt farkasokká nőttek. Kiépült a gyerekek egyik kedvence, az állatsimogató és elkészült az újabb fajoknak otthont adó gyíkkifutó. Az állatpark vendégei azóta pedig az újonnan megnyílt Tölgy Büfében frissíthetik fel magukat, miközben a régióra jellemző Nemzeti Parki Védjegyes Termékek kiváló minőségű lekvárjaiból, szörpjeiből és mézeiből válogatnak szuvenírt.

Láthatjuk, hogy csupán felsorolni is mennyi időbe telik a Körösvölgyi Állatpark első tíz évének fejlődését és sikereit. Az évek során itt megforduló látogatók számáról elegendő annyit megjegyezni, hogy a pandémia éveit leszámítva az állatpark látogatószáma minden évben rekordot döntött és a napokban köszönthettük a 400.000 vendéget! az idei év 20.000 vendégét.

2. Sajtóközlemény

Gróf Csáky Albin mellszobrának, illetve a gróf Csáky Ilona által hímzett terítő ünnepélyes felavatása

A Csáky-kastély és közvetlen parkja 1994-ben került a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság jogelődjének, a Körös-Maros Vidéki Természetvédelmi Igazgatóságnak a vagyonkezelésébe. Az igazgatóság az akkor megkapott 14,5 hektáros területen túl, a park további részét különböző tulajdonosoktól három ütemben vásárolta meg. A tényleges birtokegyesítés 2007-ben zárult le. Így ismét egyesülhetett az egykori, eredetileg 28 hektáros Csáky-Bolza birtoktömb. Az igazgatóság a kezdetektől kiemelt feladatának, erkölcsi kötelességének tekinti a nagy múltú Csáky-kastély és az Anna-liget jövő nemzedékek számára történő megóvását, bemutatását. Ennek érdekében az elmúlt évtizedek során a Csáky-kastély műemlék jelleggel felújításra, az Anna-liget pedig rehabilitálásra, visszaparkosításra került. A Csáky-kastély napjainkban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság székháza, az Anna-liget pedig a Körösvölgyi Állatparknak ad otthont.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság évtizedek óta jó kapcsolatot ápol a Csáky-Bolza család leszármazottaival. Majerné Haviár Éva gróf Csáky Albin és gróf Bolza Anna dédunokája, a kastélyban lakók utolsó élő leszármazottja gyermekként élte meg az 1949-ben megtörtént államosítást. Szüleivel és két lánytestvérével ők voltak a Csáky-kastély utolsó tulajdonosai. Majerné Haviár Éva áldozatkész adományaként kapta meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság 2020-ban bemutatási célra báró Benz Ottóné gróf Csáky Ilona, gróf Csáky Albin és gróf Bolza Anna leánya, azaz Éva nagymamája által hímzett terítőt. A családi hagyatékként fennmaradt, felbecsülhetetlen értékű műtárgynak különleges jelentőséget ad a rajta olvasható több száz eredeti kézjegy és aláírás, melyet a grófnő a szarvasi Anna-ligetben megfordult családtagjaival, barátaival, vendégeivel aláíratott és saját kezűleg kihímzett. A mintegy két négyzetméteres terítőnek kiemelkedő jelentőséget ad a rajta olvasható több száz eredeti kézjegy és aláírás, mely a Csáky-kastély lakóinak nagyjából 1920 és 1934 közötti időszakáról, társadalmi életéről, kiterjedt kapcsolatairól árulkodik. A nevek között megtalálhatók jeles történelmi személyek, magyar és külföldi arisztokraták, politikusok, magas rangú egyházi tisztségviselők, híres művészek is.

Szintén Majerné Haviár Éva közbenjárásának köszönhető, hogy az igazgatósághoz került néhány évvel ezelőtt, Strobl Alajos, a múlt század fordulóján élt híres szobrászművész, gróf Csáky Albint ábrázoló fehér márvány mellszobra is. A szobor gróf Csáky Manó, gróf Csáky Albin unokájának hagyatékaként maradt fent.

E két áldozatkész felajánlás nyomán a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kötelességének érezte, hogy e műtárgyak 100 év után, közkincsként, megérdemelt formában, bemutatásra kerüljenek méltó emléket állítva egy letűnt kor példaértékű szellemiségének.

A Csáky-kastély aulája ennek apropóján megújult, a szobor és a terítő mellett, a hajdan itt élt családtagok előtt való tisztelgésként, a falakon, a kastély történetéhez kapcsolódó archív képek kerültek elhelyezésre. Az kiállítás – szintén Majerné Haviár Éva felajánlása nyomán – két empire stílusú székkel és egy asztallal is kiegészült, melyek egykor gróf Csáky Eleonóra gróf Csáky Albin és gróf Bolza Anna leányának tulajdona volt.

Az eseményre az Anna-liget és a Csáky-kastély múltját bemutató időszaki kiállítás is összeállításra került, mely átfogó módon igyekszik történelmi időutazásra invitálni a terület múltjára kíváncsi érdeklődőket.

Tatai László

Exit mobile version