Menu
in ,

A gyakorlósok újra az Erdei Ovi-Suliban

Itt a június, újra erdei tábor, a hely, ahol szép természeti környezetben, újszerű ingerekkel körülvéve sokat tanulhattak a természetről, a körülöttük lévő világ csodáiról, helyi természeti értékeinkről. Most is 5 napon keresztül mindennap lehetőség nyílt erdei játékokra, a természet adta a játékszerekkel. Ahol jó volt megint együtt óvodásnak lenni!

A Cseresznye csoportos pindurkák először jártak az erdei táborban, nagyon jól érezték magukat, ha esett, ha sütött a nap, akkor is tudtak fürkészni, játszani, együtt lenni, barátságokat erősíteni. Kincses ládájukba örömmel gyűjtögettek minden olyan különlegeset, amit már elengedett a természet. Imádták a zuzmós botokat, a makkokat, köveket, madártollakat, amik egyben nagyon jó játékeszköznek is bizonyultak.

A Panda csoportos gyerekek nagy része is először vett rész az erdei táborban, nagy örömmel vették birtokba a faházukat, és fedezték fel a tábor növény- és állatvilágát, különös tekintettel a beporzó rovarokat figyelték meg. A programjaik között szerepelt a hajózás is, melyet a Körös part rovarvilágának megfigyelése is színesített. Biciklis túrájuk pedig a Körösvölgyi Állatparkba vezetett, ahol az állatok megfigyelése mellett, szintén a beporzó rovarokat keresték. A Szamóca csoportos gyerekek már nagyon várták az erdei tábort, az 5 nap során a „Beporzók világával” ismerkedhettek meg, közel hozva hozzájuk a kis rovarokat, hangsúlyozva azok szerepét, fontosságát a mindennapokban. A Körösvölgyi Állatparkba megfigyelhették a park növény- és állatvilágát, a Katalin II-n való hajózás során pedig rácsodálkozhattak a víz felszínén lebegő növényvilágra, és a közöttük elő-előtűnő állatvilágra. Rovarbölcsőt, búvóhelyeket készítettek kis rovarok számára a természet által elengedett dolgokból.

Az Alma csoportosok már tapasztalt erdei táborozók, most is megkeresték a kedvenc helyeiket a tábor területén, birtokba vették a nagy füves területeket, ahol közös játékok során próbálták ki ügyességüket, fürkésző szemeiket. Az eső most is kalandosabbá tette a hajós kirándulást, ami lehetőséget teremtett arra, hogy megfigyelhessék, mennyi állat is él a víz közvetlen közelében, és mennyi növény él a víz alatt és a víz felszínén.

A Búzavirág csoport nagycsoportosai közül 7 kisgyerek utolsó erdei táborját töltötte. A hét programjának a „Földön vízen, kétkeréken” címet adták, ami magába foglalta a búcsúzó gyerekek kívánságait, azaz az „Én napom” megvalósításának módját. Alkalmunk volt hosszú túrát tenni Maczó – zugba, ahol házi finomságokkal várták a csapatot egy családi birtokon, ahol különböző ügyességi játékokat próbálhattak ki a gyerekek. Felejthetetlen élmény volt számukra, a sárkényhajóba szállás lehetősége. Az erdei tábort pedig hogyan jó zárni, hát „édesen”, az egyik elköszönő kislány kívánsága egy közös fagyizás volt, melynek mindenki örömmel tett eleget.
Az óvodásokon kívül az iskolások is élvezhették az erdei tábor adta lehetőségeket. Az idei tanév tavaszi félévében a második osztály utolsó erdei táborozására készültünk.

Már vasárnap délután feszült figyelemmel szorongattuk okos eszközeinket, mert özönvíz szerű esőzéseket jeleztek hétfőre. Erdei tábor nincs eső nélkül, csak a mennyiség volt kérdéses. Az osztálytanító pedagógusok hétfőn reggel 5 órában állapodtak meg, hogy a leesett csapadék mennyiségétől függően léptetik életbe a “B”, “C”, egyéb terveket. A döntés alapján az “E” terv lett a nyerő, miszerint a Körösvölgyi Állatparkba vette be az első és a második osztály egyaránt. A pizzát a nagyobbak a mókusok társaságában még ragyogó napsütésben fogyaszthatták el, majd lépteiket fokozatosan gyorsítva érkeztek vissza az egyre jobban szakadó eső elől a faházaikba. Erre a napra a gyerekek leleményessége alapján tócsába ugrálást, bunker építést, társasjátékozást, az ágyakon kuckózást tartogatott a nap.

Kedden a változatosság kedvéért reggel esett az eső, így a második évfolyam rajtra kész állapotban, – amikor az utolsó csepp is elhagyta a fölöttünk állomásozó felhőt, – már pattantunk is a kerékpárjainkra és megnéztük, Békésszentandráson is változékony – e az időjárás. A tábor étkezőjében elfogyasztottuk jól megérdemelt ebédünket, majd délután a Csík zenekar előadásában a Hungarikumokról hallgathattunk meg egy előadást.

Az iskolások számára a szerdai volt az utolsó, táborban töltött nap. A második osztályosok egy része a TS Grafikában nézhette meg, hogyan is készülnek egy igazi műhelyben a reklámanyagok változatos termékekre. Az újrahasznosítás terén a vendéglátóinknak is tudtunk újat mutatni. A többi tanuló a közvetlen környezetünk kincseit tekinthette meg a Körös partján, a ligetben, a Kacsa – tó mellett. A délután számunkra a táborzárásé volt. A nagyobbak elérzékenyülve, élménytarisznyájukat jól megpakolva távoztak haza csomagjaikkal, az elsősöknek még két ilyen alkalmat rejt a következő tanév.

Most is jó volt erdei ovi-sulisnak lenni, élvezni a szabad levegőn való tevékenységeket, a természetben vizsgálódni – felfedezni – rácsodálkozni, természetvédő-, környezetbarát módon viselkedni, sokat mozogni, de a legfontosabb önfeledten játszani.

Kézsmárki Irén óvodapedagógus

Exit mobile version