Menu
in ,

Szarvas történelmének újabb részletei érméken keresztül

Szarvas történelmének újabb részletei tárulnak fel érméken keresztül.

Szarvas történelmének újabb részletei tárulnak fel érméken keresztül. (Fotó: Babák Zoltán)

Már kisgyermekként nagy rajongója volt a régi érméknek, bankóknak. Borzongással töltötte el, ha belegondolt egy-egy ilyen élettörténetébe, emlékezett vissza péntek délután a Tessedik Sámuel Múzeum emeleti kiállítótermében Czesznak Zsolt közösségi régész annak a kiállításnak a megnyitóján, amin a Szarvas környéki érmeleleteket mutatják be. Öt éve járják Kelemen Gáborral Szarvas határát igazi kincsek után kutatva. Szerencsére sokszor átélték a siker érzését, árulta el.

Elhivatottságukat felismerve a Tessedik Sámuel Múzeum konstruktív partnerként a közösségi régészeti program keretein belül egyengette, egyengeti útjukat, nyújt szakmai támogatást, helyet és helyszínt biztosít számukra álmaik megvalósításához. E közös munka gyümölcse mostantól közel két hónapig megtekinthető a múzeum emeleti kiállítótermében.

Munkájukat segíti a hitech elektronika, a térinformatika, a műholdképek, a légi régészet és a numizmatika, ezek segítségével írtak új fejezetet a város történelemkönyvébe a korábban itt élő népek és kultúrák majd kétezer évnyi jelenlétéről. A látogatók az érmékkel kirakott időutazás során betekintést nyerhetnek elődeink életébe, gazdasági fejlődésébe, pénzhasználati szokásaiba, kereskedelmi kapcsolataiba.

“A gyűjtemény nemcsak értékkel bír, hanem eszköz is a múlt megértéséhez, ami által mélyebb betekintést nyerhetünk városunk örökségébe”, fogalmazta meg a gyűjtemény, illetve a kiállítás jelentőségét Czesznak Zsolt.

Dr. Vida István, az Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának főosztályvezetője blogjukon keresztül kísérte figyelemmel a két közösségi régész munkáját, majd vette fel velük a kapcsolatot. A kiállítás összeállításában társkurátorként működött közre, illetve az ő segítségével 49 különleges érme kölcsönzésével egészítette ki az itteni leleteket az MNM.

Az érem egy nagyon nehéz műfaj. Míg a numizmatika korábban nagyon fontos támogató szelete volt a történelemtudománynak, alapja volt a régészetnek, mára meglehetősen a háttérbe szorult, jelentette ki a főosztályvezető.

A köszöntőket tárlatvezetés követte.

A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg.

Exit mobile version