Menu
in ,

A magyar sárkányhajó története legjobb Európa-bajnokságát zárta

Idén 15. alkalommal, július 4-7. között rendezte meg az Európai Sárkányhajó Szövetség (EDBF) a Sárkányhajó Európa-bajnokságot a csehországi Racice-ben. Magyarország kiválóan szerepelt a négynapos versenyen, és külön öröm, hogy az ország eredményességéhez, a Körös Dragon SE sportolói, szakmai stábja is hozzájárulhatott.

Magyarország az éremtáblázatban Ukrajna mögött, Németországot megelőzve a második helyen végzett 29 arany, 14 ezüst és 5 bronzéremmel, ezzel minden idők legjobb eredményét érte el a magyar delegáció.

Egy kis háttérismeret

Az idei Európa-bajnokságon a klasszikus sárkányhajós távok mellett (200 m, 500 m, 2000 m) 1000 méteres futamban is összemérhette Európa az erejét. Mivel a sárkányhajó Európában még „fiatal” sportágnak számít, érdemes feleleveníteni, hogy ebben a sportban hajóméret, legénységi összetétel és korosztály alapján szerveződnek a kategóriák.

Méret alapján: 20 főre (standard boat) és 10 főre (small boat).

Legénység összetétele alapján: vegyes hajó (nők és férfiak), női hajó (csak nők), és open hajók (jellemzően csak férfiak).

Korosztály alapján: U18, U24, Premier, Senior A,B,C.

A „Senior A” magyar válogatott korosztály felkészítésére a Körös Dragon SE kapitányát és elnökét, Nyerges Miklóst kérte fel a Magyar Sárkányhajó Szövetség (MSSZ) elnöksége. A Körös Dragon SE legénysége a 2023-as Klub Európa-bajnokságon is bizonyította már, hogy Szarvason erős alapokra épülhet a válogatott legénysége, amely a székesfehérvári Dragon Aqua, a váci Dunai Sárkányok, és a győri Rába DBC tagjaival egészült ki. A felkészülési időszak lezárásaként Nyerges Miklós megköszönte az egyéni és csapatmunkát, az elvégzett munkával szembeni és egymás iránti tiszteletet és az alázatot.

Három évszak, 7 érem

Az Európa-bajnokság helyszíne Raciceben egy mesterségesen kialakított síkvízi pálya volt. Az EB idején az időjárás nem könnyítette meg a versenyzők dolgát. A első és utolsó nap kora tavaszias, a második nap őszies esős, míg a harmadik nap forró nyár várta a versenyzőket.

A Senior A legénység mindennek dacára 7 éremmel gazdagította a magyar éremgyűjteményt:

Aranyérem:
2000 m mix standard boat
200 m open small boat

Ezüstérem:
1000 m mix standard boat
2000 m open small boat
200 m mix standard boat
200 m small boat női
500 m open small boat

Részletes eredményeket a https://www.sarkanyhajozas.hu/ oldalon lehet olvasni.

Nyerges Miklós az Eb-t értékelve elmondta, Magyarországnak ez volt minden idők legeredményesebb Európa-bajnoksága. Büszke a magyar klubokra, edzőkre, és büszke azokra a sportolókra, akik a Körös Dragon SE sportolóiként járultak hozzá a sikerhez. Érdemes kiemelni, hogy szinte mindegyik korosztályban volt versenyző a Körösből, azaz azt sikerült megvalósítani, hogy Szarvason a sárkányhajó generációkat fog és kapcsol össze, és itt mindenki megtalálhatja az életkorának megfelelő rekreációs sportolási vagy nemzetközi szintű versenyzési lehetőséget.

Az Európa Bajnokságon szereplő, Körös Dragon SE versenyzői:

Junior korosztályban: Varga Adrienn (6 arany, 1 ezüst), Kósa Bence (4 arany, 3 bronz)

Senior A korosztály: Kovács Hajnalka, Szitó Zsuzsa, Tarjányi Zsuzsanna, Tímár Tünde, Balázs Tibor, Terhes Attila, Busa Róbert, Wichmann Barnabás, Séllei Csaba, Bige Géza, Tóth Gábor, Kozma Gábor, Pálfi János, Nyerges Miklós, Szitó Szabolcs, Marik László

Senior B korosztály: Szamosi Zsolt (3 arany, 1 ezüst), Szirony Zsolt (3 arany, 1 ezüst), Szalontay Ibolya (6 arany), Bite Zsolt (3 arany, 1 ezüst), Simonidesz Zoltán (3 arany, 1 ezüst), Ardeleán Eszter (5 arany), Puliszné Tünde (6 arany, 1 ezüst)

Senior C korosztály: Bogár Gábor (3 arany, 1 ezüst, 1 bronz), Körmendi László (3 arany, 1 ezüst, 1 bronz)

Szitó Szabolcs

Exit mobile version