Menu
in ,

Ballagás és tanévzáró ünnepség a Fő téri Általános Iskolában

„Bár a hullámok irányát nem tudjuk megváltoztatni, megtanulhatjuk meglovagolni őket.” /Dan Millman/

A gyerekek számára a június minden tanévben a visszaszámlálás időszaka. Ugyanakkor az izgatottságé is, hiszen az első osztályosok először vehetik kezükbe a bizonyítványt, míg a nyolcadikosok utoljára fognak kezet az osztályfőnökükkel. A ballagók is várják az utolsó napot, de másfajta várakozással: az öröm érzése az elválás szomorúságával keveredik. Már hetekkel korábban lázas készülődéssel telnek a napok, hogy az ünnepre minden összeálljon. Csütörtök délután az iskola kapujára felkerült a virágfüzérrel körbefont évszám: 2016-2024, és elcsendesült a máskor gyerekzsivajtól hangos épület. Csak a szorgos kezek serénykedtek, hogy másnapra ünneplőbe öltöztessék a folyosókat és a tantermeket. Június 21-én családias hangulatban került sor a végzős diákok búcsúztatására.

Miután a hetedikesek átadták a tarisznyát és a virágot, megszólalt az utolsó csengetés, és a ballagók az iskolatársak, tanáraik és szüleik sorfala között utoljára járták be az iskolát.
Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Babák Mihály, Szarvas város polgármestere, Romhányi Tiborné, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében, Buzás Ádám iskolarendőr és Mártonné Rácz Anita iskolai védőnő.

A Himnusz elhangzása után Rejtő Csaba igazgató úr köszöntötte a vendégeket, majd Babák Mihály polgármester úr szólt a jelenlévőkhöz. Ezután a ballagó diákok versekből és dalokból összeállított műsora következett, amelyet a 6.-osokból álló énekkar előadása színesített.
A végzősök Fredrik Bakman szavaival köszönték meg a gondoskodást és a szeretetet szüleiknek és nagyszüleiknek: „ A szülő feladata: vállnak lenni, ahová a gyerekek kiskorukban felülhetnek, hogy lássák a világot, nagyobb korukban felállhatnak, hogy elérjék a felhőket, olykor-olykor pedig rátámaszkodhatnak, ha elbizonytalanodnak.”

Mosolyt és könnyeket is csalt az arcokra az osztályfőnök által összeállított kivetítés, a percekbe sűrített emlékképek. Ezután a diákok személyre szabott idézetekkel mondtak köszönetet tanáraiknak és mindenkinek, aki segítette őket az eltelt nyolc évben . „A tanár alapjában véve arra is tanítani akar, ami kívül esik tantárgyának keretein. Erkölcs, elvhűség, világnézet – mindegy, minek nevezzük.” /Akutagava Rjúnoszuke/. Az ajándékok átadása után az igazgató úr mondta el gondolatait. Nem volt könnyű feladat közösséggé formálni a folyamatosan változó összetételű osztályt. Bátor György és Jani Erzsébet következetes osztályfőnöki munkájának valamint a tantestület egységes szemléletének köszönhetően büszkén mondhatjuk, hogy sikerült. Az ünnepség záró részében került sor a jutalmak átadására. A Tehetség és Siker Alapítvány minden tanév végén oklevéllel, vásárlási utalvánnyal és könyvvel jutalmazza az arra érdemes tanulókat. Ezen felül Babák Mihály , Pisont András, valamint dr Sonkolyné Bagi Katalin – iskolánk volt pedagógusa – is minden tanévben felajánl ajándékokat a gyerekeknek.

A 8. osztályból a következő tanulók vehettek át elismerést:

Tasi Alex példamutató magatartásáért és szorgalmáért nevelőtestületi dicséretben részesült, kiemelkedő közösségi munkájáért és műsorokban vállalt szereplésekért.

Lizon Fanni példamutató magatartásáért és szorgalmáért nevelőtestületi dicséretben részesült, és kiemelkedő közösségi munkájáért.

Farkas Martin a műsorokban vállalt szerepléséért és a labdarúgás sportágban elért eredményéért.
Nagy László a labdarúgás sportágban elért eredményéért.

Tusjak Szilárd kiemelkedő közösségi munkájáért és atlétika versenyeken nyújtott teljesítményéért

Demcsák János kiemelkedő közösségi munkájáért

Balogh Amanda énekkari szerepléseiért.

A „Legjobb roma tanuló díját” Balogh Lajos kapta.

A Nemzeti Agrárkamara Békés Vármegyei Igazgatósága az idei tanévben „Gabonáink gyerekszemmel” címen hirdetett rajzpályázatot. Lakatos Lehel és Nagy Szvetlána különdíjban részesült. Felkészítőjük Buzás Mihály.

Ugyancsak a díszteremben a vendégek előtt kapta meg a jutalmat két hetedikes tanuló, Czinkoczki Nikol és Gyulai Levente. Mindketten rendszeresen vállaltak szereplést iskolai műsorokban, példaértékű volt a közösségért végzett munkájuk.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.a HEBE országos német levelezős csapatversenyen, amelyre Hegedűs Éva készítette fel őket.

Ezen felül Czinkoczki Nikol nevelőtestületi dicséretben részesült kiemelkedő tanulmányi eredményéért, példamutató magatartásáért és szorgalmáért.

Az iskola vezetése és az osztályfőnökök megköszönték Lakatosné Diós Tünde és Lakatos János szülők többéves odaadó, segítő munkáját.

Nyugdíjba vonulása alkalmából, több évtizedes kiemelkedő pedagógiai munkájáért elismerésben részesült Pálinkásné Piskolti Ildikó és Petőné Babinszky Ágnes. Mindketten megkapták a Pintér Sándor belügyminiszter által adományozott Pedagógiai Szolgálatért Emlékérmet. Emellett Petőné Babinszky Ágnes kimagasló szakmai tevékenységéért miniszteri elismerő oklevelet is átvehetett.
Ezután a ballagók levonultak a tantermükbe, ahol egy utolsó, rövidített „osztályfőnöki órán” meghallgatták az utolsó intelmeket és biztatásokat, melyeknek üzenete a következő idézetekhez kapcsolódott: „ Ha az embernek világos célja van, még a legmostohább úton is haladni fog. Ha az embernek nincs célja, még a legsimább úton sem jut el sehova.”/Thomas Carfyle/
„A szótár az egyetlen hely, ahol az eredmény megelőzi a munkát.” /Vince Lombardi/
„Mindig lesznek nagy hullámok az életedben, de ez nem tarthat vissza attól, hogy belemenj a vízbe.” /Testvérek c. film/

Az osztályfőnökök egy kézfogással átadták a bizonyítványt, amelynek záradéka: általános iskolai tanulmányait befejezte. A közös út véget ért… A folytatáshoz Minden tanítványunknak sok sikert kívánunk!

A ballagással egybe kötve tanévet is zártunk. Az alsóbb évfolyamok tanulói az osztályteremben a bizonyítvánnyal együtt kapták meg a jutalmakat.

Szorgalmukért, közösségben végzett munkájukért könyv- és oklevéljutalomban részesültek:
az 1.osztályból Balog Mária Bianka, Balog Szkarlett, Bankó Ronel Zsolt, Nagy Melissa, Balog Kálmán;

a 2. osztályból Bankó Éva Maja, Farkas Aranka Dzsamilla, Hrncsjár Dávid Krisztián, Litauszki Alex, Balogh Erzsébet Zafira, Süket Axel Márk;

a 3.osztályból Gyaraki Lajos Norbert, Isztojka Miklós Róbert, Miklos Gábor, Gajdos Szamira Mirella, Nagy Kálmán Nikolasz;

az 5.osztályból: Ivanyics József és Kardos Gergő jó tanulmányi eredményükért,
Nagy József sportrendezvényeken való részvételéért, iskolai műsorokban való szerepléséért.

A 6. osztályból Boros Zsanett, Farkas Barbara, Rostás Zsolt, Varga Mária Lizett az iskolai műsorokban vállalt szerepléséért.

Az idei tanévben iskolánk diákjai részt vettek a Körzeti Diákolimpia III. korcsoportos labdarúgás tornáján, ahol második helyezést értek el. A csapat tagjai: Balogh Ramirez, Ivanyics József, Nagy Lionel, Fulajtár Viktor 5. a osztály; Bankó Leándrosz, Uhljar Tamás, Rostás Zsolt 6. a osztáy. Tusjak Viktor 6. osztályos tanuló az idei évben kiérdemelte a „Legjobb kapus” címet is. Felkészítőjük: Pisont András

Tanulóink több rajzpályázaton is sikeresen szerepeltek:

Szeretet rajzpályázat különdíjasok: Bankó Hanna, Nagy József, Ivanics László 5.a

Tejtermék Happy országos rajzpályázat: 3. hely Boros Zsanett 6.a

Mit jelent számomra a húsvét városi rajzverseny? Iskolánkból 9 fő lett díjazott.

Ildikó Cukrászda által hirdetett rajzverseny: 2. hely Gyulai Levente 7.a. 3. hely Varga Lizett 6.a

A „Gólpassz” városi rajzverseny: 1.helyezett Gyaraki Lajos 3.a;, díjazottak: Bankó Amira 5.a, Uhljar Tamás 6.a.; felkészítőjük: Buzás Mihály

Köszönet pedagógusaink odaadó munkájáért és az iskolavezetés támogató segítségéért.

A szabadság idejére Mindenkinek kellemes pihenést és feltöltődést kívánunk.

Jani Erzsébet

Exit mobile version