Menu
in ,

Boronyák Gergely szenvedélyes történetei

Boronyák Gergely, Ragány Misa és Timkó János a Szarvasi Vízi Színházban 2024. július 15-én.

Boronyák Gergely, Ragány Misa és Timkó János a Szarvasi Vízi Színházban 2024. július 15-én. (Fotó: Babák Zoltán)

A CervinusFeszt ötödik napján, a már hagyományosnak mondható irodalmi estet láthatták az érdeklődők a Szarvasi Vízi Színházban. Ezúttal Írók, költők, szerelmek… címmel zenés irodalmi kalandozásra hívta a nézőket Bororonyák Gergely, Timkó János és Ragány Misa.

A jó másfél órás műsor elején Misa a Jaj cicám…, a végén János a Majdnem szerelem volt című dalt énekelte átélten. A köztes időben mindketten énekeltek még, de a legtöbb időben Gergő mesélt. Elsősorban az este főszereplőjéről Molnár Ferencről és szerelmeiről – mert volt nem is egy hölgy a híres író életében. Gerő lelkesen mesélt az író viselt dolgairól, elviselhetetlen természetéről, Vészi Margitról, Fedák Sáriról, Darvas Liliről és öregkori szerelméről Bartha Vandával való kapcsolatáról, Molnár jelleméről, kicsit az életéről. Hatalmas tudással, szenvedéllyel mesélte a történeteket, sok-sok ténnyel írói munkásságát illetően is, közben pár részlet is elhangzott némelyik János előadásában. Molnár műveiben megjelennek életének momentumai. Gergő lelkesedése volt az, ami megfogta a közönséget, még órákat tudott volna mesélni Molnárról.

Két rövidebb blokk következett Petőfi Sándor és szerelmei – Petőfi rövid élete is bővelkedett szerelmekben Szendrey Júlián kívül, többek között Mednyánszky Berta és Prielle Kornélia is megihlette lánglelkű költőnk szívét. Költészetében a szerelmei is megjelentek.

A harmadik Móra Ferencről és titkos szerelméről Kalmár Ilonáról szólt. Kalmár Ilona ihlette az Aranykoporsó Titanilla alakját, de a levelezésük nagy része is megmaradt, mert Ilona a Pesti gettóba is magával vitte Móra leveleit, eltette és a halála előtt adta át a Móra Ferenc Múzeumnak azzal, hogy csak halála után kerülhetnek nyilvánosságra. Ilona nagy hatással volt Mórára.

„Köszönöm, hogy te vagy.
Az órát köszönöm,
Amelyben fényül nyert e világtalan világ.
Köszönöm, hogy kezed kinyújtottad felém,
S árnyául elfogadtál sugárzó életednek…”
(Móra Ferenc: Aranykoporsó)

Pazar előadás volt, Gergő tudása, alapossága és nem utolsó sorban prezentálása lenyűgözött. Ez Gergő estéje volt, Timkó János és Ragány Misa most az idő nagy részében háttérben maradtak, de ami még csodával határos volt, a színpadon ülő két művészt is lenyűgözte Gergő előadása.

Ez volt a CERVINUS TEÁTRUM XIII. Fesztiváljának ötödik napja, megérte a melegben kimenni a hűtött szobából, mert páratlan előadás részesei lehettünk Boronyák Gergely Timkó János és Ragány Misa előadásában.

Az jutott eszembe, hogy Gergő – akár Jánossal, Misával együtt – remek rendhagyó irodalomórát tudna tartani egy magyar órán. Nem feltétlenül a szerelem témakörében. Hiszem, hogy egy ilyen szuggesztív előadó felkelti a fiatalok érdeklődését és azt az írót, költőt megszereti velük, akiről előad. De akár a CERVINUS TEÁTRUM is szervezhet a Kamaraterembe ilyen órákat.

Jó lenne, ha ez nem csak vágyálom lenne, hiszem, hogy mindenki nyerne!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Exit mobile version