Menu
in ,

Három férfi, három sors, egy nő

Boronyák Gergely, Ragány Misa és Timkó János a Sóska, sültkrumpli című darabban a Szarvasi Vízi Színházban 2024. július 16-án.

Boronyák Gergely, Ragány Misa és Timkó János a Sóska, sültkrumpli című darabban a Szarvasi Vízi Színházban 2024. július 16-án. (Fotó: Babák Zoltán)

Kedden este a XIII. Cervinus Művészeti Fesztivál 6. napján Egressy Zoltán Sóska, sültkrumpli című vígjátékát láthatták az érdeklődő nézők, Gulyás-Hermann Sándor rendezésében. Az előadás a XIII. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál 6. versenyprogramja volt – Fesztivál a Fesztiválban!!! A 2*6-os szám is reményeket kelt az előadás sikerét illetően.

A színpadon egy lepusztult öltözőt látunk, majd belép az egyik szereplő Szappanos (Boronyák Gergely), akinek a neve ez, de rá is szolgált, mert örökös rosszindulatú kavarása, sikamlós stílusa jól megkeveri az amúgy sem békés játékvezetői hármas mérkőzés előtti, közbeni és végi beszélgetéseit. Hiszen kiderül az öltöző egy labdarúgó mérkőzés játékvezetői hármas öltözője. Szappanos szája be nem áll, folyamatosan beszél, ontja magából „bölcsességeit”, közben folyamatosan ferdít (hazudik is), ha éppen nem beszél olyan dolgokat tesz, amivel bosszantani akarja társait. Szappanos is bíró volt, de éppen Lacikám volt az, aki lejjebb soroltatta, amivel ő feljebb lépett. Szappanos nem könnyű eset. Láthatóan nehéz, rossz körülmények között él. Az élete egy komoly beszélgetésből válik ismertté.

A második érkező a Művész (Ragány Misa) becenévre hallgat, szinte csak bevánszorog a színpadra, nagyon szórakozott, verseket ír csak teng-leng láthatóan álomvilágban él. Barátnőjét, Mariannt siratja, akit a játékvezető, Lacikám „vett el” tőle. Mariann főzött neki minden mérkőzés előtt sóskát, sültkrumplival – feltét nélkül, de számára ez a menyország volt. Meghökkentő, de zseniális rendezői megoldás, Művész időnként dalra fakad, ilyenkor a világítás megváltozik, mintha csak magában énekelne, Művész szomorú szeme, arca felcsillan.

A harmadik szereplő maga a Játékvezető, Lacikám (Timkó János), aki sportosan, futva érkezik, drága szerelésben, magabiztosan. Szépen halad a pályája a munkahelyén is, ahol osztályvezető és most fog magasabb szintre emelkedni a sport pályafutása is, hiszen, ha ez a mérkőzés sikerül, feljebb léphet és a FIFA keret tagja lehet. De ehhez valószínű nem Szappanosnak és Művésznek kéne a Partjelzőnek – bocsánat – Asszisztensnek lennie. Vigyázz magára vitaminokat szed, édesítővel issza a kávéját, piperkőc, „jól elvan” magával, de látni kell az arcát, amikor meglátja a pink színű mezét. Élvezi sikereit.

Együtt a hármas, és elkezdődik a szópárbaj Szappanos és Lacikám között, míg Művész időnként közéjük áll. De a Játékvezetőnek ez tétmérkőzés, ezért igyekszik együttműködést kérni a két játékvezető társától…

Az első félidő nem igen sikerül, ráadásul a szünetben Lacikám zsebéből kiesik a sárga lap, amit Szappanos ugyan vissza akar adni, de Lacikám éppen magával van elfoglalva, ezért meg sem látja a kísérletet. Szappanos gondol egyet és elteszi… A mérkőzés alatt Művész meglátta Mariannt a lelátón, innen kezdve nem ura önmagának.

A második félidő katasztrófa…

A hármas bezárva az öltözőbe a szurkolók haragja elől nem mehetnek sehova, és itt is érdekes párbeszédek, komolyak és vádaskodóak hangoznak el. De kezdenek csillapodni az események.

Az előadás zárójelenete szintén meglepetés, mert a három szereplő hangszert ragad és zenélni, énekelni kezdenek. A szájharmonika, a dob, a gitár feloldja a feszültségeket a hármasban is és a közönségben is. Zseniális befejezés!

Az előadás nagyon jó rendezői megoldásokat, jó színészvezetést mutatott. Vidám, kedves, nagyon is mai gondolatokat, problémákat láthatott a közönség.

Három szerep, három színész, akik nagyon jó jelenetekben bravúrosan teljesítettek. Három karakter, amit Boronyák Gergely, Ragány Misa és Timkó János briliánsan játszott el. Teljesen átadták magukat a szerepeknek, a játék idejére Szappanossá, Művésszé, Lacikámmá váltak, pedig mindhárom színészt kiforgatta az általuk játszott figura saját énjükből. De ez a színészet, hogy olyan embereket mutatnak meg, amilyeneket az író leírt, amilyeneknek a rendező megálmodja és hozzáteszik szakmai tudásukat és saját lelküket is, mert csak akkor tudják olyanná formálni az eljátszott karaktert, hogy a néző olyannak lássa őket, mintha csak belesnének az ablakon – hús-vér embereknek. Boronyák Gergely, Ragány Misa és Timkó János kedden este így játszották el Szappanost, Művészt és Lacikámat. A közönség nagy örömére.

A színészek az előadás végén a PlastoBall jóvoltából két zsáknyi labdát dobáltak a színpadról a közönségnek.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Exit mobile version