Menu
in

Főszerepben a megújult orgona

Az Evangélikus Újtemplom orgonája.

Az Evangélikus Újtemplom orgonája. (Fotó: Tatai László)

Július 7-én az Újtemplom felszentelésének 127. évfordulóján, továbbá Melis György operaénekes születésének 101. évfordulóján koncertre várták a szarvasiakat. Jöttek is szép számmal, hogy meghallgassák Tatai Nóra, Clementis Tamás és Hegedűs Valér előadásában az egyházi zeneirodalom jelentős alkotásait. Főszerep jutott a megújult, felújított orgonának is, amit erre a jeles napra fejezett be Péntek Gergely orgonaépítő és javító.

A koncert előtt Zahorecz Pál, az Újtemplom lelkésze hirdette a Zsoltárok könyvéből, hogy: „Énekeljetek az Úrnak új éneket, énekelj az Úrnak, te egész föld!” Örömmel szólt arról, hogy az orgona újra úgy szól, mint 1897-ben, első megszólalásakor.

Hegedűs Valér három blokkban is játszott az orgonán Bach, Liszt és kortárs művet is. Tatai Nóra és Clementis Tamás főként egyházi darabokkal kedveskedett a közönségnek. A koncertet Mótyán Tibor konferálta, sok érdekességet megosztva a zeneművekről, zeneszerzőkről, nem utolsó sorban az orgonáról is.

A koncert végén Zahorecz Pál köszönte meg a támogatóknak – távollétükben Takács Miklósnak és Rohony Miklósnak és a jelen lévő Bődi-házaspárnak – adományaikat, a szereplőknek az élményszerű koncertet, a közönségnek pedig azt, hogy elmentek és a kultúrára szánták vasárnap délutánjukat.

Szokás szerint a hangversenyt követően a Mitrovszky-kastélynál lévő Melis György szobor talapzatánál elhelyezték az emlékezés koszorúit, virágait.

Tatai László

Exit mobile version