in ,

Rejtő Szőke ciklonja a Körös fölött táncolt

A Táncszínház Rejtő Jenő: A szőke ciklon, avagy egy gentleman élete nem átjáróház című eltáncolt regényét mutatta be a Szarvasi Vízi Színházban 2024. július 25-én.
A Táncszínház Rejtő Jenő: A szőke ciklon, avagy egy gentleman élete nem átjáróház című eltáncolt regényét mutatta be a Szarvasi Vízi Színházban 2024. július 25-én. (Fotó: Babák Zoltán)

Csütörtökön este különleges előadás részesei lehetett az, aki jegyet váltott a Vízi Színházba a Viharsarok Táncszínház előadására. A Táncszínház Rejtő Jenő: A szőke ciklon, avagy egy gentleman élete nem átjáróház című eltáncolt regényét mutatták be, ifj. Mlinár Pál rendezésében és koreográfiájával.

Rejtő írását nem könnyű színpadra vinni, főleg eltáncolni, hiszen a műveiben a humor kulcsfontosságú. Nos, ezt a problémát a Táncszínház alkotói könnyedén megoldották, részben Csomós Lajos Jászai Mari-díjas színművész, Rejtő Jenő hangjaként zseniális humorral mesélte a történetet, de maga a koreográfia is igyekezett a humort belevinni – sikerrel – az előadásba. Fantasztikusan mozgalmas előadás született meg meghagyva Rejtő Jenő stílusát, humorát, mindezt táncban kifejezve. Briliáns!

A történet keretjátéka, az író Rejtő Jenő (aki csak hangban jelenik meg), ül egy kávéházban és próbál írni, de nincs ihlet. Figyeli a szemközti kávéházat, az embereket és innen próbál meg kiagyalni egy történetet, hirtelen megjelenik ciklonként egy szőke nő Evelyn Weston (Fazekas Döníz), akire építi a mesét, egy legálisan szerzett gyémánt történetét, amit Evelin örököl azért, mert családja rendszeresen látotta a börtönben a rabot. Rejtő fordulatos történetét remekül vitték színpadra. A sok-sok helyszín, ország szédületes tempóban változott a színpadon a táncosok bravúros energiával játszottak. Nem csak táncoltak – szinte állandó színpadi jelenléttel – hanem az országokhoz öltözködni is kellett, amire pár pillanat volt a legtöbb esetben A svájci és a marokkói jelenet meseszép látvánnyal párosult. Az autós, motoros üldözés megoldása elbűvölt! Bámulatos összteljesítmény! Végig élvezhető, követhető előadást láttunk, amely megőrizte Rejtő Jenő könyvének illúzióját.

A további szerepeket táncolták: Lord Bannister: Oláh Dániel, Charles Gordon: ifj. Mlinár Pál, Rayne: Tóth Luca, Corned-Beef: Gáspár Bendegúz, Eddy Rancing: Mlinár Péter, Mr. Knickerbock: Vig Péter, Gréte Wollishoff: Kis Anna Borbála, Oscar: Sefkovics Máté, Shirley: Nagy Anett, Jessica: Földes Roxána.

Alkotók: Rejtő Jenő azonos című regénye alapján írta: Szabó Attila, hang: Tóth Gábor, fény: Kiss Dániel, kellék: Vigné Mlinár Zsuzsanna, jelmeztervező: Mlinár Péter, zeneszerző: Lovas Gábor, díszlettervező: Lenkefi Zoltán, koreográfus-asszisztens: Mlinár Péter, rendező-koreográfus: ifj. Mlinár Pál.

A békéscsabai bemutató óta készültem arra, hogy lássam az előadást, akkor nem jött össze, most látva azt az energiát, hitet, szeretetet, amit a táncművészek, az alkotók az előadásba beletettek sajnálom, hogy hamarabb nem lehettem részese ennek a csodának!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

A várt nagy csata elmaradt a Pro Gym – Gólgyártók rangadóján.

A nagy csata elmaradt a rangadón

Változások SUP használatában a Körös-holtágon