Menu
in ,

CervinusFeszt a szeretet jegyében

Álló tapssal köszönték meg a nézők a 100 éves utazást.

Álló tapssal köszönték meg a nézők a 100 éves utazást. (Fotó: Babák Zoltán)

Véget ért a XIII. Cervinus Művészeti Fesztivál, amely ebben az évben július 11-24 között került megrendezésre. Picit más volt, mint eddig, de minőségben nem volt kevesebb, sőt igényes tizennégy napnak lehettünk részesei. Jelen sorok írója 12 napot töltött együtt esténként a vendéglátókkal, akik túlszárnyalták az előző éveket. Mielőtt beléptük az „alagútba” a szobor mellett egy asztalnál pecsételtetni lehetett. A programfüzet hátoldalán „Csináld a fesztivált! címmel – pecsételj és nyerj fesztivál csomagokat!” Ha hat pecsét után leadta a néző a kis lapot – nyerhet. A nézők éltek is a lehetőséggel, hiszen minden előadás számított. A sorsolás július 26-án lesz.

A bejáratnál 6-8 fiatal mosolygós hölgy várta, hogy kezelje a jegyeket így gördülékenyen ment a nézőtérre való bejutás. A kezdés, mint mindig, ebben az évben sem volt pontos 5-10 perc késéssel kezdődtek az előadások, nyilván addig vártak a szervezők, ameddig a nézők meg nem érkeztek. Vagyis a nézők késnek, ez tiszteletlenség a többiekkel szemben, akik időre érkeznek, de a várakozás nyilván jobb, mint amikor a már megkezdett előadás alatt sétálnak be a későn érkezők. A másik, amit nem tudok szó nélkül hagyni az a nézőtéren való evés. Valóban kéne egy Házirend, mert úgy gondolom, az első sorban előadás alatt enni a színészek iránti tiszteletlenség, hátrébb pedig a nézőtársak miatt tiszteletlenség.

2024. július 11-24. között a Vízi Színház a Cervinus Teátrumé, akik a 14 nap alatt 7 színházi előadást vittek ki a víz fölötti színpadra plusz 2 teljesen új pódiumesten a saját színészeké volt a színpad. A harmadik pódium előadás határeset, hiszen Nánási Attila a Csodaszarvasban volt a Cervinus színésze, Brachna Irén és Dósa Zsuzsa tanítványaként közel áll a Cervinushoz. És határeset a Doja is, hiszen a Cinka Társulat tagjai a Cervinus produkcióiban táncolnak – ha olyan darabról van szó, sőt két színész is szerepelt benne, akik a Cervinust erősítik és van még egy határeset a szlovák mese, hiszen abban Eva Javorská játszott. Vagyis igazán külsős a nyitó és a záró este volt.

Dr. Dósa Zsuzsa a Cervinus Teátrum igazgatója, olyan darabokat választott, amelyek szórakoztatóak, elgondoltatóak. A Szerelem a három Szalay lány története (Vanya Tímea, Enyingi Zsófia, Harcsa Boglárka), az útkeresésé, a boldogság keresésé és nem csak a lányok a fiuk (Timkó János, Szász Borisz, Nagy Róbert) is keresik a boldogságukat – igaz, néha furcsán. A szülők (Sztárek Andrea, Szemán Béla) szeretettel, de már csak szemlélni tudják lányaik érzelmi változásait. De emberi érzéseket, emberi sorsokat láttunk. Az egyik kedvencem volt! Zseniális a színészi játék minden művésztől, tökéletes rendezés Dósa Zsuzsától.

Az Akácember Tessedik Sámuel története, amit ismerni kell minden Szarvason élőnek, nagyon jó feldolgozás! Két karizmatus történelmi személyiség – Tessedik Sámuel és Boczkó Dániel, két karizmatikus színész előadásában: Szente Árpád Csaba (Tessedik) és Timkó János (Boczkó). Mindketten kiemelkedő alakítással, csodálatos hanggal voltak jelen a színpadon. Szép és jó a szövegkönyv (Pozsgai Zsolt), igényes és nagyon jó a zene (Gulyás Levente), bravúros színészi alakítások minden színésztől, mesteri rendezés Dósa Zsuzsától!

A Sóska, sültkrumpli igazi férfi darab – egy nő és a foci a téma – de ettől sokkal több, emberi érzések, emberi történetek. Hogy kimondjuk a szavakat és észre sem vesszük, hogy megbántottunk valakit, vagy hogy következménye van a kimondott szónak, mondatnak. A három szereplő (Boronyák Gergely, Ragány Misa, Timkó János) nagyszerű alakítása tökéletes! A színészeket rendezte: Gulyás-Hermann Sándor.

A Sors bolondjait sokszor láttam, mégis mindig megérint, mert igen, ez is emberi történet érzésekről, páncélról, alkalmazkodásról és itt is a kimondott szavak erejéről. A négy plusz egy szereplős darab szenzációsan jó! Érzékeny rendezés Dósa Zsuzsától.

Imádok férjhez menni előadásban az az érdekes, hogy maga Viktória (Tatár Bianka), a főszereplő nem a legjobb ember, mégis, a kedvessége, a szeretete valahogy elfeledteti ezt. A színészek mindig elbűvölnek alakításukkal! Fantasztikusan jó az előadás és káprázatosan jók a színészek! Dósa Zsuzsa első zenés rendezése volt a Cervinusban.

A 100 éves utazás is bravúros produkciója a Cervinusnak! Hihetetlen, hogy mennyi energia van benne. Ráadásul csapatmunka, hiszen Tatár Bianka szerkesztette, a mozgás Timkó János munkája és a rendezésben is benne voltak mindketten Dósa Zsuzsa irányításával. Hihetetlen érzékeny, előadás, ugyanakkor szórakoztató, miközben történelmi eseményeket mutat meg. A közönség hol sír, hol mosolyog, hol emlékezik. Szó nem hangzik el, csak zene, de micsoda zenék! Mozgalmas, a tíz színész bámulatos lendülettel táncolja, mozogja végig az előadást. Testbeszéddel kísért mozgásszínház. A közönség felállva tapsolta meg a végén!!! Teljesen megérdemelten!

Néhány szó a pódium estekről, mindhárom nagyon jól sikerült. Mindegyik más-más, a maga nemében, de zseniális, egyedi volt. A Cseh Tamás est egy fantasztikus ember előtti tisztelgés, nagyon jól összeállított előadás részesei lehettünk. Az Írók, költők, szerelmek Boronyák Gergelytől egy új nézőpontú megközelítése nagy íróinknak, ami elég bulváros lenne, ha Gergő mondanivalójából nem a tisztelet érződött volna. A „Bohém randevú – dallamkoktél egy szőkével” egy zenés bárba várta a vendégeket, ahol Gulyás Levente és zenekara játszott. Ide érkezett Tatár Bianka, aki dalokra fűzte fel történetét. Biát is állva tapsolták meg a nézők.

A Doja, a táncmese egy tündérről szólt, aki bölcs tanácsaival próbálja jobbá tenni a cigányok életét. Nagyon szép, érzelmes előadás fiatal művészektől. Megható, tanulságos, nem csak gyermekek, de felnőttek részére is.

Színművészeink mindent megtettek, hogy szórakoztassanak bennünket, hiszen délelőtt próbáltak, este játszottak. Délelőtt a nap a színpadra süt, így a forróság a színpadon igénybe vette szervezetüket, de zokszó nélkül tették a dolgukat. Este a nap már nem sütött, de a lámpák fénye, a bogarak és a jelmezek vastagságával kellett megküzdeniük, de ettől függetlenül minden este hibátlanul ezer százalékon teljesítve, koncentrálva voltak a színpadon, a közönség nagy örömére. Köszönet nekik minden estéért, minden jelenetért, az előadás végén minden mosolyért! Bravúrosak, fantasztikusak tökéletesek voltatok minden este, minden jelenetben, mindenki!

Egy kicsi statisztika: 8 este volt színpadon Timkó János, 7 este Boronyák Gergely, 5 este Tatár Bianka, 4 este Vanya Tímea, Ragány Misa, Papp Csaba. 3 este Enyingi Zsófia, Harcsa Boglárka, Eva Javorská, Nagy Róbert, Balázs Henrietta. 2 este Szemán Béla, Szász Borisz, Karap Diána, Magyari László és 1 este Beleznay Endre, Jónás Gabriella, Komáromi Anett, Nádházy Péter, Kiss Viktória, Szente Árpád Csaba, Sztárek Andrea, Szvrcsek Anita, Gulyás-Dobó Szofi, Vály Boldizsár és Salgó Balázs.

A fesztivál 13.napján, Szarvas Város 302. évfordulóján, a Cervinus Teátrum három munkatársa kapott Közművelődési Díjat: Balázs Henrietta, Boronyák Gergely és Timkó János. Ez sokat elmond arról, hogy a városnak fontos a kultúra, fontos a Cervinus Teátrum.

Bár a színészek a főszereplők, de minden előadás mögött ott vannak azok a háttérben dolgozók, akik éjszaka lebontják a színpadot, és felépítik az újat. Nincs előadás hang és fények nélkül, és nincs előadás kellékek, jelmezek nélkül. Nincs fesztivál gondos, figyelmes munkatársak nélkül, akik szerveznek, egyeztetnek, eladják a jegyet, felveszik a napi többszáz telefont és mosolygósan válaszolnak és intézik a több száz előre tervezett és előre nem tervezett feladatokat, a takarítók és még valószínű sok-sok feladat volt, de az biztos, minden feladat fontos, mert nélkülük nem lett volna ilyen jó a fesztivál. Hiszen minden fogaskerékre szükség van! Üdítő érzés volt a lányoktól, akik pecsételtek, akik fogadtak, mert mindannyian mosolyogva, kedvesen köszöntöttek engem is és természetesen mindenkit. Szóval fontos mindenki, aki a háttérben dolgozik, mert nélkülük nem lett volna előadás, köszönet ezért a két hétért azoknak, akik azon dolgoztak, hogy mi nézők jól érezzük magunkat.

És végül, de nem utolsó sorban köszönet Dósa Zsuzsának, aki megálmodta, megvalósította ezt a színvonalas fesztivált, amely örömünnepe Szarvasnak. Köszönet, hogy ilyen színészeink vannak, akik szeretettel vannak Szarvason és minden előadást Zsuzsa és a maguk elvárása szerint is ezer százalékon teljesítenek. Jó érzés Szarvasinak lenni, hogy ennyire igényes, színvonalas színházunk van. A Cervinus Fesztivál a színházról szólt, jó volt részese lenni!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Exit mobile version