in

Kastélyügy – Babák Mihály: A törvény jó, a melléklet nem

Babák Mihály polgármester sajtótájékoztatót tart a kastélyügyről. (Fotó: Tatai László)

Nemrég hirdették ki a 2024. évi XXXII. törvényt, a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről, amely lehetővé teszi magyarországi kastélyok tulajdonjogának megszerzését természetes és jogi személyeknek is, bizonyos megkötésekkel. (Aki a törvény pontos szövegére kíváncsi, itt elolvashatja.) Szarvasról két ingatlant is felsorol a törvény 48 tételt számláló melléklete, nevezetesen a Bolza-kastélyt és az Anna-ligeti Csáky-kastélyt. Ez utóbbiban évtizedek óta a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága működik, így általános csodálkozás (ennél durvább megfogalmazások is keringenek) övezi az állami tulajdon esetleges megszüntetését. Számos portál foglalkozott a témával – 24.hu, telex.hu, magyarnarancs.hu, szeged.hu – valamennyi a 24. hu írását véve alapul. Az internet népe is megmozdult, megosztják a híreket, mozgalmat is szerveznek, hogy ne kelljen a Körös-Maros Nemzeti Parknak (ad absurdum) elmenni a kastélyból (Szarvasról).

Ebben a helyzetben Babák Mihály Szarvas polgármestere is szükségét érezte, hogy sajtótájékoztatót tartson a témában. Augusztus 1-jén, a Városházán dr. Melis János c. főjegyző és Molnár Etele alpolgármester társaságában fejtette ki álláspontját, amit azzal kezdett, hogy a törvény jó, de mindenképpen figyelni kell a végrehajtás alakulására. A Körös.Maros Nemzeti Parkról elmondta, hogy jól működik, gondos gazdája a székházául szolgáló ingatlannak. A Bolza-kastély kezelőiről évtizedekre visszamenően ez nem mondható el, így ennek a sorsa megoldásra vár. A polgármester beszélt több érintettel is, így alakították ki a testület elé terjesztendő határozati javaslatot. Ebben az van, hogy a város azt szeretné, ha az Anna-ligeti kastély egyszerűen kikerülne a törvény mellékletéből. A Bolza-kastély megszerzését a mostani kezelő, a Gál Ferenc Egyetem célul tűzte ki, ezért az önkormányzat az ő törekvésüket támogatja. Ha a Csáky-kastélyról mégis az a döntés születik, hogy a listán marad, akkor az önkormányzat kérelmezőként tervez fellépni, s ha sikerülne megszereznie a tulajdonjogot, akkor bérbe adná az ingatlant a nemzeti parknak. Babák Mihály azt is elmondta, hogy tudomása van arról, hogy az ügyben érintett Agrárminisztérium és Kulturális Minisztérium is amellett van, hogy a Csáky-kastély kerüljön ki a törvény mellékletéből. A Csáky-örökösök egyenesen a miniszterelnöknek írtak levelet, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park továbbra is kezelője lehessen a kastélynak és a kastélykertnek.

Babák Mihály végül azt is elmondta, hogy tárgyalni szeretnének Lázár János miniszterrel, illetve szeretnének részt venni a miniszter által kijelölt bizottság majdani helyszíni bejárásán, ezt kezdeményezték is megfelelő helyen. Válasz egyelőre nem érkezett.

Tatai László

Ruzicskay György „Teremtő kezek” című sorozatából nyílt kiállítás a Ruzicskay Alkotóházban.

Festmények, kezek, párbeszéd

Sándor János is a Hunyadinál folytatja.

Nagy a jövés-menés Csabacsűdön