Menu
in ,

A makrancos hölgy átváltozása a Körös fölött

Szombaton este a Turay Ida Színház William Shakespeare – Maráth Viktor – Topolcsányi Laura A makrancos hölgy című zenés vígjátékát láthatta a teltházas közönség a Vízi Színház színpadán, Tasnádi Csaba rendezésében, Harsányi Zsolt fordításában, Darvasi Ilona dramaturgiájával. Az előadás a XIII. Teátrum Nyári fesztivál 8. versenyprogramja.

Ki ne ismerné Kata (Bódi Barbara) történetét, aki Páduában él. Hogy csípős a nyelve, az semmi, mert durva, vadóc, nem tűr zabolát. Nem csak a kívülállókat, saját családját sem kíméli, Baptista úrral, az apjával (Győri Péter) és húgával, Biancával (Szőke Laura) ugyanazzal a durva modorral bánik. Biancának lenne három kérője is, Hortensió (Kurkó J. Kristóf), Germio (Mikó István) és az éppen Páduába érkező fiatal Lucentio (Valázsik Péter) – aki a szolgájával, Tranioval (Horváth Dániel) helyet cselél, vagyis a szolga lesz az úr, az úr pedig tanárként szegődik a szép Bianca mellé – akihez a lány vonzódik is. Ám Baptista elhatározza, Bianca addig nem mehet férjhez, ameddig Katának be nem kötik a fejét. De kérő nem igen akad. Ekkor érkezik meg a városba Petrucchio (Borbély Rihárd) szolgájával Grumioval (Fehérvári Péter). Petruccio a városiaktól hallottak után, beszélgetésbe elegyedik Baptista úrral a hozományt illetően, majd „munkához” lát, hogy megszelídítse, betörje Katát…

Ami érték volt a darabban az, hogy meghagyták az eredeti korban, az eredeti hangulatban, az eredeti szöveggel, ráadásul nagyon szép látványvilága volt az előadásnak, mind a jelmezek, mind a díszlet tekintetében. (Darvasi Ilona volt a jelmez- és díszlettervező). Másik érték, hogy újítottak, mert nagyon jó zene született az előadáshoz, de a történet lényege magmaradt. És természetesen nagyon nagy érték, hogy kiváló színészi alakításokat láttunk minden művésztől. Még két színművész neve, akik kisebb szerepet alakítottak, de színpadi jelenlétük mindig meghatározó: Nyírő Bea és Csere László!

Nyáresti előadás, a néző csak hátradőlt és gyönyörködött Shakespeare szövegében, hallgatta a mondatokat, a dalokat, nézte a színészek tökéletes játékát. A közönség nagyokat nevetett, mert a humor természetesen megmaradt és ez a tökéletes színészi játékkal párosulva briliáns párost alkotott.

Szeretem a hagyományos színházat, még akkor is annak tartom, ha zenével teszik maibbá, fogyaszthatóbbá. Értéket láttunk a Turay Ida Színház alkotóitól, és ez nem semmi! Ez valami!

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Exit mobile version