in ,

Kastélyhelyzet tegnap, de mit hoz a ma?

A kastélytörvény ellen tiltakozó Szarvason 2024. augusztus 15-i flashmobon.
A kastélytörvény ellen tiltakozó Szarvason 2024. augusztus 15-i flashmobon. (Fotó: Babák Zoltán)

Több fronton is zajlik a küzdelem a kastélytörvényben szereplő két szarvasi ingatlan ügyében, főként a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatóságának helyet adó Csáky-kastélyéban.

A 2024. évi XXXII. törvény kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló, de a közbeszédbe kastélytörvény elnevezéssel bekerülő törvény mellékletében felsorolt 48 ingatlan között két szarvasi tétel is szerepel. A Körös-holtág hídja mellett fekvő Bolza-kastély tulajdonba adása alig ütötte át az ingerküszöböt, elhanyagoltsága okán talán az a legáltalánosabb vélemény, hogy bármi történjék is vele, az csak jobb lehet annál, ami most van vele.

A petíció

Az Anna-ligetben található Csáky-kastély már sokkal inkább megmozgatta a város közvéleményét. Online petíció formájában napok óta zajlik az az aláírásgyűjtés, aminek címzettjei dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János építési és közlekedési miniszter és Nagy István agrárminiszter. Célja, hogy töröljék a törvény mellékletéből, miután jó állapotban van, van funkciója és a fenntartással sem volt eddig gond.

Az önkormányzat

A ma testületi ülés első témája is a kastélytörvény volt. “Bennünket nem érdekelnek az érdekek, nekünk az az érdekünk, hogy minden maradjon a régiben”, fogalmazott Babák Mihály polgármester a napirend során a Csáky-kastéllyal kapcsolatban. Véleménye szerint a törvény jó, de a melléklet rossz. Miután törvény, azt végre kell hajtani, de a melléklet már más kérdés. Elmondta, első sorban azt szeretné az önkormányzat elérni, hogy töröljék a mellékletből az Anna-ligeti kastélyt. Lázár János minisztert még nem sikerült elérnie az ügyben, tette hozzá, de bejelentkeztek a bizottságnál. Ha a bizottság által végzett munka alapján a miniszter úgy értékeli, hogy a Csáky-kastély a melléklet része marad, akkor az önkormányzat benyújtja a pályázatot a kastély tulajdonjogára, amit aztán használatba ad a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának. Így minden maradna a régiben. A testületi ülésre meghívást kapott dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója is, aki úgy nyilatkozott, hogy egyetért az önkormányzat által vázolt lépésekkel.

A Bolza-kastéllyal kapcsolatban az önkormányzat véleménye az, hogy legjobb helye a Gál Ferenc Egyetemnél lenne. Ezzel dr. Katona Krisztina, a Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Kar dékánja is egyetértett.

A flashmob

A délután, kora este folyamán Gombár Dávid civil kezdeményezésére mintegy 250-300 szarvasi gyűlt össze a Ceres-kút körül, hogy egyértelműen jelezzék a törvényhozóknak, nem értenek egyet a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatóságának helyet adó Csáky-kastély magánkézbe adásával.

Az első felszólaló maga a kezdeményező volt. Sok felkészülésre nem volt ideje, árulta el, a későbbiekben kiderült, azért, mert olyan információk jutottak hozzá, hogy már ma aláírnak a Csáky-kastéllyal kapcsolatban valamit. Többszöri felszólalása során elmondta, véleménye szerint ezt nem lett volna szabad így eldönteni, minimum népszavazást kellett volna tartani. Értetlenségét fejezte ki, hogy miért a felújított kastélyok kerültek a listára, a póstelkire, ami tényleg gazdára szorulna, miért nem vetett szemet senki. Kérte, hogy a petíciót mindenki írja alá.

Sztancsik Ildikó örömét fejezte ki, hogy a hőség, illetve a szervezésre rendelkezésre álló rövid idő ellenére ennyi ember összejött demonstrálni, megmutatni azt, hogy fontos számukra az, ami a városban történik. Korrekt tájékoztatást vár arról, hol tart az ügy, milyen lehetősége van a város lakóinak beleszólni.

Magánemberként felszólalt Földesi Zoltán, korábbi önkormányzati képviselő, az MSZP egykori szarvasi alapszervezetének utolsó előtti elnöke. Szeretné, ha előre mozdulás történne az ügyben, mert ez így tarthatatlan, mindent lenyúlnak ami érték, mondta. Korábbi politikusként, önkormányzati képviselőként rálátása lévén igyekezett folyamatában bemutatni az érintett ingatlanok helyzetét. “Nőjön bennünk a lokálpatriotizmus, a szarvasi kebel, és az elhatározás, hogy eddig és ne tovább, vannak dolgok, amiket már nem lehet hagyni”.

Hódsági Ferenc a kormány legutóbbi nagyobb költéseinek – úgymint reptér és Vodafone – árnyékában fiskális szemmel vezette le, milyen aprópénz az állatpark évi 100 milliós fenntartási költsége. “El a kezekkel a farkasainktól!”, fejezte ki véleményét.

Legnagyobb tapsot az a felszólaló kapta, aki már keresetlenebb szavakkal vetette a kormány szemére az egészségügy, az oktatás problémáit, az alacsonyan tartott béreket.

A békésnek hirdetett – ennek ellenére nagy rendőri figyelmet kapó – demonstráció mintegy fél óra elteltével békésen ért véget Békésben.

Elhunyt Pataki György kézilabdaedző

A Gólgyártók nyerték az alapszakaszt