Menu
in ,

Váljunk el…

Szombaton este a Vízi Színház színpadán az Orlai Produkciós Iroda, Bess Wohl Válaszfalak című vígjátékát láthattuk, Zöldi Gergely fordításában és dramaturgiájával, Szabó Máté rendezésében. Az előadás a XIII. Magyar Teátrum Nyári Fesztiváljának 12. – utolsó előtti – versenyprogramja.

A Válaszfalak vígjáték, ami témáját illetően nagyon is komoly témát feszegetett, akár lehetne dráma is – maguknak a szereplőknek az is, hiszen a teljes család drámaként éli meg, kivéve Nancyt. Egy negyven éve házasságban élő pár – Bill (Kern András) és Nancy (Hernádi Judit) – kisebb lakásba költözik, hiszen két fiúk Ben (Pataki Ferenc) és Brian (Nagy Dániel Viktor) már kirepültek a családi fészekből. Egy napon Nancy azt mondja: El akarok válni…

Érkeznek a gyerekek. Ben felesége Jess (Grisnik Petra) kismama, aki egyébként pszichológus – és próbálkozik is szakterületrét alkalmazni – kevés sikerrel – vagy mégsem? A fiúk, akik nem értenek semmit, hiszen soha nem hallottak veszekedést szüleik között, kétségbeesve keresik a válaszokat. De itt az alkalom, hogy nyíltan kibeszéljék nagyon is nyugodtan, szinte hangos szó nélkül az elmúlt negyven évet, és gyermekeik is elmondják, miért lettek olyanok, amilyenek. De ezek a beszélgetések általában négyszemközti beszélgetések – mikor ki kivel beszélget, előjönnek a sérelmek. Nem csak a szülők között, de a két fiú is egymással szemben is, szüleikkel szemben is hordoznak sérüléseket. Ben, Brian és Jess mindent megpróbál bevetni, hogy Nancyt és Billt jobb belátásra bírja, de mindketten makacsok, az Apa hallgatása, passzivitása szinte kiabál. De nem harcolnak egymásért! Bill azonban őrült tervet eszel ki, amivel csak magának árthat…

Nagyon érdekes a téma, ebből drámát is lehetett volna írni, de a szereplők nyugodásága adja meg a humor forrását is. Azonban nem csak a szülők sorsa, hanem a gyerekeké is nagyon érdekes. Hogy mindig, minden, mindennel összefügg, hogy mennyire nem beszélünk egymással, elmegyünk egymás mellett, nem mondjuk ki érzéseinket, nem simogatunk, nem ölelünk eleget. Ez minden, de minden kapcsolatra hatással van!

Hernádi Judit és Kern András olyan természetességgel létezik a színpadon, mintha a szomszédba néztünk volna be egy ablakon át – ami nem illik, de ebben az esetben a színpad előtt volt az a képzeletbeli ablak. Pataki Ferenc, Nagy Dániel Viktor és Grisnik Petra is igazodtak Hernádi Judithoz és Kern Andráshoz nagyon jó játékkal voltak méltó partnerei a két színészórásnak. Meg kell említeni Peremartoni Krisztina rövid szerepét, aki üdén, fiatalosan, mosolyogva vidáman alakította Carla szerepét.

Díszlet Cziegler Balázs, Jelmez Füzér Anni, producer Orlai Tibor.

Ez nagyon is elgondolkodtató előadás volt, a sok humor ellenére.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Exit mobile version