Menu
in

Isten kenyerén

Mester Károly agrármérnök, természetgyógyász és beszélgetőtársa, Bődi Eti.

Mester Károly agrármérnök, természetgyógyász és beszélgetőtársa, Bődi Eti.

Talán nincs még egy olyan táplálék, amely fontosabb szerepet játszik az emberiség életében, mint a kenyér. Jelen van imádságunkban, szólásainkban, népmeséinkben, a művészetekben és az élet számtalan területén. Megkerülhetetlen, fontos és alapvető. Ezért ennek az élelmiszernek az életünkben betöltött szerepe volt az alapja annak a beszélgetésnek, amelyre augusztus 24-én került sor a Tessedik Sámuel Múzeumban. A téma szakavatott képviselője, Mester Károly agrármérnök, természetgyógyász volt a beszélgetőtársam, aki alaposan és közérthetően elmagyarázta, hogy milyen egészségügyi problémákat okoz az adalékos kenyér és pékáru.

Felelevenítettük a nagyszüleink, szüleink gyermekkorában még élő kenyérsütés hagyományait, szokásait és szó esett a ma emberének lehetőségeiről is: hol és hogyan gondoskodhatunk valóban tápláló kenyérről családunk asztalára.

A beszélgetést kenyérmustra követte, ahol gyakorlottabb és lelkes kenyérsütők hoztak kóstolót saját kenyereikből. Az érdeklődők a finom falatok mellett recepteket, tapasztalatokat osztottak meg egymással.

A koraestébe forduló délután egyik legfontosabb felismerése az volt, hogy a téma nagyon aktuális, hiszen sokan küzdenek egészségügyi problémákkal, amelyek mérsékelhetőek vagy teljesen megszüntethetőek lennének az egészséges, káros adalékanyagoktól mentes táplálkozással. A beszélgetéssorozat folytatódni fog további szakemberek és termelők bevonásával.

Hálás köszönetemet szeretném itt is kifejezni Mester Károly úrnak, amiért önzetlenül elvállalta a beszélgetést. Köszönöm Roszik Zoltán igazgató úrnak és a Tessedik Sámuel Múzeum valamennyi dolgozójának, hogy helyszínt biztosítottak és részt vettek az elő- és utómunkálatokban. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki megsütötte és elhozta a kenyerét, és átadta a tudását az érdeklődőknek, hiszen csak az marad meg, amit tovább adunk. Köszönöm a média képviselőinek: Bagi Lászlónak és a Körös TV-nek, hogy megörökítették az elhangzott beszélgetést és elérhetővé teszik az interneten mindenkinek. S végül, de nem utolsó sorban köszönöm minden érdeklődőnek, aki jelenlétével megtisztelte a rendezvényt, szeretettel várjuk őket a következő alkalomra is! József Attila szavaival búcsúzom:

„A szerelembe – mondják –
belehal, aki él.
De úgy kell a boldogság,
mint egy falat kenyér.”

Bődi Eti

Fotó: Babák Zoltán

Exit mobile version