Menu
in

Holokauszt 80

Az egykori neolog zsinagóga helyén, a Rákóczi utca és a Béke köz sarkán lévő háromszög alakú zöldterületen áll majd az emlékmű.

Az egykori neolog zsinagóga helyén, a Rákóczi utca és a Béke köz sarkán lévő háromszög alakú zöldterületen áll majd az emlékmű. (Fotó: Babák Zoltán)

Nyolcvan éve, hogy Magyarországról, így Szarvasról is módszeresen és tervszerűen kezdték elhurcolni zsidó honfitársainkat. Az út végén a „halálgyárak” álltak, de sokaknak sikerült visszatérni a táborokból.

Idén Szarvason is különös hangsúlyt ad a szokásos megemlékezésnek a nyolcvanadik évforduló. Amint arról a Newjságot a túlélők és leszármazottak értesítették, deportálásuk 80-dik évfordulóján a szarvasi neolog zsidó temetőben szeptember 4-én 11 órakor tartanak megemlékezést. Az eseményen dr. Verő Tamás főrabbi mond beszédet.

*

Az emlékévben egy emlékmű létesítésével is tiszteleg Szarvas városa az elhurcolt szarvasiak emléke előtt. Az emlékmű a túlélők és leszármazottak kezdeményezésére, az önkormányzat támogatásával készül el az egykori neolog zsinagóga helyén, a Rákóczi utca és a Béke köz sarkán lévő háromszög alakú zöldterületen.

A Babák Mihály polgármester legutóbbi tájékoztató anyagában olvasható megrendelő szerint a 160×160-as betonalapon egy 150×150-es lépcsőzetes emelvényen egy 60×60-as amorf kőtömbön áll majd az 55×55-ös fekete gránitlap aranyozott szöveggel: „Azon zsidó származású szarvasi polgárok emlékére, akiket 80 évvel ezelőtt, 1944-ben hurcoltak el az egykor a közelben álló – gettóvá átalakított – neolog zsinagógából. Állíttatta: Szarvas Város Önkormányzata, a túlélők és hozzátartozók 2024.”

Az emlékmű elkészítését az önkormányzat a Demeter s Társa Bt.-től rendelte meg, az augusztusi testületi ülésen született döntést követően.

Tatai László

Exit mobile version