Menu
in

Csillagászati sztorik a közelmúltból

Dr. Barna Barnabás "Top 10 csillagászati és űrkutatási sztori a közelmúltból" címmel tartott előadást Békésszentandráson.

Dr. Barna Barnabás "Top 10 csillagászati és űrkutatási sztori a közelmúltból" címmel tartott előadást Békésszentandráson. (Fotó: Babák Zoltán)

Ötödik alkalommal rendezték meg az “Egy hét a csillagok alatt” elnevezésű programsorozatot. Az idén augusztus 9-e és 17-e között száznyolcvannál is több rendezvény zajlott országszerte.

Békésszentandráson dr. Barna Barnabás “Top 10 csillagászati és űrkutatási sztori a közelmúltból” címmel tartott előadást. Ebben olyan csillagászati és űrkutatási témákat vettek sorra egy, ami a laikusokat is ugyanúgy izgalomba hozza, mint a kutatókat.

Az előadást távcsöves bemutató kísérte. Ezen a növekvő Hold árnyékpereme mentén található krátereit figyelhették meg az érdeklődők, továbbá egy százezer csillagból álló nagyon látványos gömbhalmazt, ami maga is olyan, mint egy minigalaxis. A távcsövet később a Szaturnusz felé fordították, hogy megnézzék annak gyűrűrendszerét, valamint holdjait.

A Perseidák ezen az estén még eredményezhettek hullócsillagokat, így igyekeztek ezekre is nyitott szemmel vadászni.

Exit mobile version