Menu
in ,

Mi volt ma az oviban?

Mi volt ma az oviban? Szokták kérdezni a kisgyermekes szülők délután hazafelé menet a csöppségtől. Most kivételt teszünk, és az óvodapedagógus meséli el, hogy mi volt ma az oviban Csabacsűdön.

Csabacsűd közepén, hársligettel körülvett épületben, tágas csoportszobákban kezdődött meg hétfőn a 2024/2025-ös óvodai nevelési év. A különlegességét a szeptemberi óvodai élet beindulásának az adja, hogy újra három csoportban fogadja a kis növendékeit a Hársliget Óvoda Csabacsűdön. A korábbi vegyes életkorú csoportok helyett a 3-4 éves kiscsoportosokat a Méhecske, a 4-5 éves középsősöket a Pillangó, míg az iskolába készülő nagycsoportosokat a Katica csoportban várták az óvónénik és a dajka nénik. A falu bővülő gyermeklétszáma lehetővé tette egy újabb csoport indítását, ebből fakadóan az óvoda alkalmazotti köre változott is és bővült is. A most induló nevelési évben az intézményezetői feladatokat Tóth Tímea látja el, egyben a nagycsoport vezetését is Kondacs Tímeával, valamint Pusztainé Tusjak Tünde dajka nénivel. A középső csoportos gyermekek fejlődését követi és segíti Vargáné Hipszki Ágnes és Bara Annamária, Závoda Boglárka dajka névivel. A legfiatalabb korosztály óvodai beilleszkedését segíti Orosz Rita és Kmotricza Margit, Bereczné Uhljar Erzsébet dajka nénivel. A pedagógiai asszisztensi feladatoknak Tusjak Andrásné Szilvi néni tesz eleget, míg az intézmény tisztaságáért Homonnai- Bokor Andrea felel.

Az első nap legizgalmasabb játéka a Mi a neved? Mi a jeled? című ismerkedős feladat volt. Természetesen hallottunk sírást is, ami az óvodai élet természetes velejárója, de szerencsére a nap nagyobb része a nevetésről és a vidám felszabadult játékról szólt. Megismerkedtünk az óvoda épületével, az ott dolgozókkal, az ovi udvarának minden játékával és hűs vizet ontó új ivókútjával, az óvodás gyermekekre vonatkozó szokásokkal. Sokan már áprilisban is megtették ezt a szüleikkel, amikor az Ovinyitogató napon közös tevékenykedés közben ízelítőt kaptak az óvodai életből. Az intézmény nevelési programja hagyományőrző jellegű, törekedve a népi és a helyi hagyományok, értékek megőrzésére, átörökítésére. A felmerült szülői igények figyelembevételével vezették be a falu legkisebbjei számára is a szlovák nemzetiségi nevelést. A jeles napok szokásait és a szlovák nyelvű mondókák, dalok, körjátékok élményteremtő megismertetését Ági néni és Maya néni, mint nemzetiségi óvodapedagógusok végzik az év során.

A nyári szünet után segítette a gyermekek óvodai mindennapokba való visszatérését az ismert óvónénik kedves arca, bátorító szavaik és az új óvónénik lelkesedése. Egy héten át szinte füstöltek az ollók, olyan iramban folyt a dekorálás a csoportszobákban, így barátságos környezet fogadta az ovisokat. A gondos szülők pedig mindent biztosítottak amit év elején illő behozni. A legelső ovis napon egy nagycsoportos kislány szaladt az anyukája elé délután. Az anyuka „Mi volt ma az oviban?” kérdésére Szofi nevető válasza betöltötte először az udvart, majd a közelben állók lelkét is: „Ez volt a legjobb nap a világon!” Minden Hársliget Óvodában eltöltött napod legalább ilyen jó legyen, azt kívánjuk!

Kmotricza Margit – Maya

Exit mobile version