Menu
in

Őrizd meg jóságod, lelked tisztaságára ügyelj…

Verő Tamás rabbi tiszteleg a 355 elhurcolt szarvasi áldozat emlékére állított márványtábla előtt.

Verő Tamás rabbi tiszteleg a 355 elhurcolt szarvasi áldozat emlékére állított márványtábla előtt. (Fotó: Tatai László)

Verő Tamás rabbi héberül elmondott gyászimájával kezdődött Szarvason, szeptember 4-én, szombaton délelőtt a Holokauszt 80. évfordulóján a megemlékezés a Szent László utcai neolog zsidó temetőben.

Az imát követően a szarvasi emlékekről, a szarvasi „drágák”-ról beszélt, akikről sok emlék él. Felelevenítette a szarvasi zsidó hitközség történetét az 1844-es megalakulástól, a XIX. század második felében tapasztalt fellendülésen át az 1944-es gettóba zárásig, haláltáborokba hurcolásig. Megtudhattuk, hogy 1910-ben 852 főt számlált az izraelita hitközség Szarvason, jeles képviselőit – Szemző Imre gyógyszerészt és Gerő Oszkár ügyvédet – a legnagyobb adózók között tartották számon. A szorgalmukkal vagyont gyűjtők közül is kiemelkedik Grimm Mór alakja, aki bírája is volt városának. 1944-ben Szarvason 66 üzletet vettek zár alá és 686 zsidót gyűjtöttek a gettóba, s szállították előbb Szolnokra, majd onnan Auswitzba, Strasshofba és Bergen Belsenbe. A szarvasi áldozatok emlékére állított márványlapokon 355 név van feltüntetve.

Verő Tamás megköszönte mindenkinek, aki segít emlékezni és emlékeztetni. A záróimát követően a márványtábláknál helyezték el – zsidó szokás szerint – az emlékezés kavicsait.

Tatai László

Exit mobile version