Menu
in ,

Lezárták a ciklust Csabacsűdön

Gilanné Radványi Rózsa alpolgármester és Molnár József polgármester a cikluszáró testületi ülésen.

Gilanné Radványi Rózsa alpolgármester és Molnár József polgármester a cikluszáró testületi ülésen. (Fotó: Babák Zoltán)

Csütörtökön tartották a 2019-2024-es önkormányzati ciklus záró testületi ülését Csabacsűdön. Az esemény Molnár József összefoglalójával kezdődött, amiben tőmondatokban kitért az elmúlt öt év főbb eredményeire.

Megújultak a napköziotthonos konyha, az egészségház, elkészült a rendezvénytér, megvalósult a belterületi belvízrendezés, második ütemében burkolt árkok készültek. Kialakítottak a községi piacot. Megtörtént az idősek klubja energetikai korszerűsítése, az orvosi rendelő és szolgálati lakás külső megújítása és energetikai felújítása. Napelemek kerültek az Eötvös József Művelődési Házra, ahol újravezetékelték az elektromos hálózatot. 25 milliót fordítottak a Hársliget Óvoda fejlesztésére. Útfelújítások történtek a Kossuth Lajos, az Iskola, valamint a Dózsa György utcákban. Beszerzésre került egy új tanyagondnoki busz és egy erőgép. Megújult a kispálya, lelátó került a nagypályához. Nyilvános wi-fi-rendszer került a település közterületére. Pályáztak közfoglalkoztatásra, szociális tüzelőre, testvértelepülési programok megvalósítására. Folyamatban van még a könyvtár energetikai fejlesztése. Friss hír, hogy járdaépítésre 5 milliót nyert a település.

Mindösszesen ezen öt év alatt több, mint 1 milliárdnyi fejlesztési forrást sikerült a településre hozni az elmúlt öt év alatt. Reményét fejezte ki, hogy ez a tendencia folytatódni fog.

Végezetül Molnár József köszönetet mondott mindenkinek, akik részt vettek ezek megvalósításában, elsőként a testület tagjainak, Gilanné Radványi Rózsa alpolgármesternek, Bobvos Péternek, Bracsok Szabolcsnak, Czesznak Jánosnak, Kerek Mihálynak, Szloszjar Jánosnak, a korábbi jegyzőknek, Kasikné Csík Zsuzsannának, és Miskó Bencének, és a jelenleginek, Lénártné dr. Belicza Györgyinek, Blaskó Péter aljegyzőnek, a jegyzőkönyveket vezető Králikné Hruska Gyöngyinek, végül szerepcsere után Molnár József polgármesternek mondott köszönetet mindenki nevében alpolgármestere.

Hat oldalas lett az összefoglaló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról, amit a testület elfogadott.

Változott a szociális célú barnaszén-támogatás helyi szabályozása. Lénártné dr. Belicza Györgyi a napirend előterjesztése során elmondta, erre 1 005 ezer forint támogatást kaptak. A szén szeptember 11-én meg is érkezett, jó hír, hogy egy akció miatt több szenet tudtak vásárolni. Legfeljebb 10 mázsa szén juttatható majd egy háztartásnak. Október 2-a 8 órától 31-e 16 óráig lehet benyújtani a pályázatokat. Legkésőbb decemberre szeretnék minden háztartásba kiszállítani.

Jövedelemhatárokat meg kellett határozni.

Molnár József elmondta, a családosoknál 110 ezerre nőtt az egy főre eső jövedelemhatár. Az egyedülállóknál nagyobb mértékű volt az emelés, ott 135 ezer lett a korlát.

Bencsik Gábor gazdasági vezető kiegészítette a Szociális Intézmény és Konyha 2024-es költségvetésének módosításáról szóló napirendet, amit a testület egyhangúlag fogadott el, csakúgy, mint a következőként tárgyalt önkormányzati költségvetést. Ez utóbbi konszolidált mérlegfőösszege 748 millióra emelkedett.

Zárt ülésre utalták a mezőtúri határban levő föld fölhaszonbérletről szóló döntést.

3,2 hektáron termeltek kukoricát, amin – kombájntiszta állapotban – 137 mázsát sikerült betakarítani. Így is szeretnék azt értékesíteni minimum 6600 forint mázsánkénti áron.

Bejelentések között elsőként technikai döntést hoztak arról, hogy a DAREH önkormányzati társulás székhelye Orosháza helyett Gyula legyen.

Miután szeptember 1-én a település jegyzője lett, Lénártné dr. Belicza Györgyi összeférhetetlenség miatt lemondott a települési értéktár bizottságban elfoglalt helyéről. Új tagnak a képviselő-testület Gombár Jánosnét javasolta.

A vagyonnyilatkozatok és az összeférhetetlenséget vizsgáló bizottság jelentését elfogadta a testület.

Kerek Mihály a mozgásukban korlátozottak kérését tolmácsolta a Szabadság utcai Coop üzlet előtti útburkolat javításáról, amire a polgármester ígéretet tett.

Exit mobile version