in ,

Gyakorlós lovak kopogása – Mustoló 2024…

Szeptember: a nyár vége. Iskolakezdés. És persze a szüret! Ha pedig szüret, akkor szőlő, must és Mustoló a Gyakorlóban. A Mustoló az a családbarát közösségi nap, amikor gyerekek, szülők, rokonok és barátok önfeledt jókedve, sürgés-forgása tölti meg a GFE Szarvasi Gyakorlóintézményének udvarát, az egyetemi campust.

A kétnapos rendezvény a „Mustoló-futással” vette kezdetét péntek délután. A gyakorlósok, illetve szülők és állandó futónagykövetünk, Antal Béla teljesítették a kijelölt távot. Diákjaink célba érése után a tombolahúzáson igazi „tombolás” közepette vehették át nyereményüket a szerencsések.

Másnap reggel, ahogy az a piacon kidoboltatott, kezdetét vette a „mustolós” forgatag. Asztalok és padok a helyükre kerültek, bográcsok felállítva, alapanyagok feldolgozásra készen, Sovány Peti és szőlőprése a kijelölt helyen, a 8. osztályos lánycsapat csillámos tetkóival előkészülve, népi játékok elhelyezve, légvár felfújva. Eközben előálltak a lovas kocsik is, melyek utasai szüreti dalokat énekelve, csujogatókat skandálva érkeztek a Zenepavilonhoz, ahol megtekinthette Szarvas város apraja-nagyja a 3. osztályosok fergeteges hagyományőrző műsorát. Visszatérve már a készülő ételek illatfelhőjében „repetáztak” szereplőink a közönség elismeréséből.

Szüreti mulatság elképzelhetetlen finom ételek nélkül. Nem is nélkülöztük! Tizenhét bográcsban készültek a „gasztro-kíbic” műremekek. Hagyományos ételeinknek csupán forró-hűlt helyét találtuk rövid idő leforgása alatt. Arra azért mindenki ügyelt, hogy a gasztro-zsűrinek jusson belőle, az Arany-fakanál megnyeréséért izgulva.

A „versengés” másik területe, a kreatív feladat megvalósítása, nem kis fejtörést okozott a zsűri tagjainak. Az EU-20 Street-art kiállításon az Uniós zászló „ gyakorlós” újra értelmezése oly annyira jól sikerült, hogy csak hosszas érvelés, cáfolás, bizonyítás, magyarázat, megbeszélés után sikerült eredményt hirdetni.

A szüret már évszázadokkal előtt is felforgatta az emberek mindennapjait. Szerencsére így történt ez a Gyakorló Mustolóján is! Persze a legeslegjobb értelemben véve!

Aszódi Márta

A rendezvény szervezői köszönetet mondanak: Szarvas Város Rendőrkapitányságának, Szarvas Város Önkormányzatának, a szarvasi Polgárőrségnek, a Demeter Lehel Sportegyesületnek, Antal Béla futónagykövetnek, Huszárik Gábor és Sovány Péter szülőknek, a Bóbita Alapítványnak, a Liget Wellness és Konferencia Hotelnek, és a lelkes szülői-nagyszülői csapatnak.

Fabó Éva restaurátor művész szubjektív tárlatvezetése a Koszta József festményeiből összeállított kiállításon 2024. szeptember 25-én.

Szubjektív tárlatvezetés Koszta színei és árnyékai között

26 év után távozik a testületből Hévizi Róbert.

9468 nap képviselőség egyhuzamban