Menu
in ,

9468 nap képviselőség egyhuzamban

26 év után távozik a testületből Hévizi Róbert.

26 év után távozik a testületből Hévizi Róbert. (Fotó: Babák Zoltán)

Az elmúlt ciklus rövid statisztikai összefoglalójával kezdte Sinka Imre polgármester Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 2019-2024 közötti ciklusának záróülését szeptember utolsó napján.

119 testületi ülés, 1637 határozat, 10717 oldalnyi jegyzőkönyv, 115 rendelet; a Covid idején 11 polgármesteri megbeszélés volt, ami alatt 192 veszélyhelyzeti határozatot hoztak. Annak elmúlta után ezeket egyhangúlag fogadta el a testület.

A Szociális, Jogi és Ügyrendi Bizottság átruházott hatáskörben végzett munkáról Farkasné Sinka Dóra bizottsági elnök számolt be. Eszerint bizottsága 3 fő részére összesen 18 ezer forint értékben ítélt meg eseti települési támogatást.

Az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletének módosítását Kis-Szujó Nikoletta pénzügyi és gazdálkodási csoportvezető ismertette. A 2024-es gazdálkodási év első félévének a bevételi mind a kiadási mérlegfőösszege a legutóbb elfogadott 996,6 millióról 1,127 milliárdra módosult.

Hévizi Róbert, a Gazdasági és Turisztikai Bizottság elnöke elmondta, tudomásul vették a módosításokat. Öröm volt, átlépték az egymilliárdot.

A következő, szintén a költségvetéshez kapcsolódó napirendi beszámoló során elhangzott, hogy Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata 2024. évi költségvetésének I. félévében a kiadások közel 41, a bevételek 60 feletti százalékban teljesültek. Likviditási problémák nem merültek fel.

Hévizi Róbert hozzáfűzte, a számok megnyugtatóak. Pici aggodalomra mindössze az ad okot, hogy a központi támogatások 54 százalékon állnak, de ez is mindössze 4 százalékos elmaradás.

Az Önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosításának ismertetése során Bagdiné Balla Andrea pénzügyi ügyintéző elmondta, hogy azt intézkedést az indokolja, hogy az előző félévben változás állt be az ingatlanvagyonban: az önkormányzat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től négy, különböző helyrajzi számon nyilvántartott forgalomképtelen töltést kapott, illetve a Ligeti üdülősoron eladásra került egy telek.

A testület döntött arról, hogy az idén is csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz, ami az ülés előtt került kiírásra. “A lényeg, hogy támogassuk a helyi gyerekeket, nem nagy összeg, de minden felsőoktatásban tanuló diáknak minden forint számít”, mondta Sinka Imre. A mostani önkormányzat dönt róla, a következő pedig a jelentkezések ismeretében hozzárendeli az anyagiakat, tette hozzá.

A Békésszentandrási Polgármesteri Hivatal 2023. évi munkájáról szóló beszámolót előadó Csépainé Tóth Gabriella jegyző köszönetét fejezte ki a leköszönő testületnek, hogy mindenben támogatta a munkájukat. A “rendkívül részletes beszámolót”, Farkasné Sinka Dóra, a Szociális, Jogi és Ügyrendi Bizottság elnöke köszönte meg.

A Hunyadi János Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2023/2024. tanévi tevékenységéről szóló tájékoztatót Molnár Imre Zoltán főigazgató a Környezetvédelmi, Oktatási, Művelődési és Sport Bizottság előtt ismertette, ahol válaszolt a felmerült kérdésekre. A bizottsági ülésen hallottakról Major Attila számolt be.

Hévizi Róbert azt javasolta a következő testületnek, hogy gondolják újra a tulajdon kérdését, mert tulajdonosként elég sok kiadás volt vele, és nem lehet tudni, mi várható. “A kedélyek már lecsillapodtak, higgadtabb fejjel újra kellene gondolni a dolgot”, mondta. Inkább emocionális, mint fiskális szempontból tekint a kérdésre, fejezte ki Sinka Imre, megszavazni soha nem fogja, igaz, megvétózni sem. Major Attila csatlakozott Hévizi Róbert véleményéhez, hogy a gyerekek szempontjából gondolják újra a dolgot.

Minden évben kötelező feladata az önkormányzatnak a felvételi körzethatárok tervezetének véleményezése. A technikai döntés során a település közigazgatási határait jelölték meg felvételi körzethatárnak is.

A szociális célú tüzelőanyag pályázat keretében barnakőszén támogatásért folyamodott az önkormányzat. Az 1,236 milliós elnyert összegnek köszönhetően 263 mázsa szenet tudnak kiosztani. Erre október 17-e 16 óráig lehet benyújtani a kérelmeket a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Szociális csoportjához. A kérelemhez csatolni kell a jövedelemigazolásokat.

Technikai szünet előzte meg Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról önkormányzati rendelet módosítását. A meghozott határozat értelmében a polgármester soron kívüli ülést hívhat össze, ha úgy ítéli meg, hogy az önkormányzat feladat- és hatáskörébe tartozó ügyben halaszthatatlan döntésre van szükség, melynek során az ülés megkezdése előtt legalább 5 órával bármilyen értesítési mód alkalmazásával össze lehet hívni a képviselőket és a meghívottakat, ismertette a napirendet Csépainé Tóth Gabriella.

A Békésszentandrás Kulturális Fejlődéséért Alapítvány által a közterek fejlesztésével kapcsolatban elnyert LEADER pályázat önerejét megelőlegezte az önkormányzat, amit most a pályázat elszámolását követően az egyesület visszafizetett.

A képviselők utólagosan jóváhagyták a monitoring kutak 4 évre szóló augusztus 31-i határidejű értékelő jelentésének 248 ezer forintos költségét.

A piaci parkolók bővítésére 100 százalékos támogatási intenzitású 30 milliós pályázatot nyert a település. A kivitelezés megindításához szükséges tervekre és vizsgálatokra a legkedvezőbb ajánlatot tevőket választotta a testület.

A Dinnyéslaposi üdülősor Szarvas felőli végén a földút útalap tükörszedési munkái megtörténtek, már csak a zúzott alap elterítése és vibrációs tömörítése van hátra. Az ehhez szükséges gép bérletéről döntöttek a képviselők.

Közérdekű bejelentések között elsőként az Arborétumi üdülősor kátyúzásáról döntött a testület, valamint arról, hogy a Keresztháti üdülősor ingatlantulajdonosainak szándéknyilatkozata értelmében megindítják az út szilárd burkolattal történő ellátásának műszaki dokumentációja elkészítését. Amennyiben lesz rá vidékfejlesztési pályázat, felkészülnek a Kenderföldi üdülősor burkolására is, a fiókban lesz előkészítve a terve.

Rendszerint kérdés, miért az üdülősori utakat fejlesztik, mondta Virág Sándor. A Településüzemeltetési és Projektelőkészítési Bizottság befektetésként tekintenek rájuk, illetve a kiadott üdülőkből befolyó adókra. Sinka Imre a Füzeskerti üdülősoron lepróbált partnerség mellett tette le a voksot, mint mondta, az önkormányzat feljelentgetésének még sohasem volt jó vége.

Egy vállalkozó szeretne a Hunyadi utcán beruházást végrehajtani. Ehhez azt a területet szükséges kiemelt fejlesztési területté nyilvánítani.

Elment az idő a Beszerzési szabályzatban meghatározott 200 ezres összeghatár felett. Ez mára annyira alacsonnyá vált, hogy észszerűvé vált az 500 ezerre történő emelése.

A Településüzemeltetési Intézmény dolgozóinak munkaruha beszerzése kapcsán kisebb vita kerekedett az összegről. Sinka Imre véleménye szerint inkább fordítsanak rá többet, de jó minőségű legyen a ruha. Hévizi Róbert és Virág Sándor azon a véleményen volt, hogy halasszák el a döntést, a 300 ezres lehetséges megtakarítás megér egy esetleges rendkívüli testületi összehívását is. Sinka Imre végül a következő ülésére napolta, egyben kérte Virág Sándort, hogy segítsen jó minőségű, de árban jobb forrást találni.

Ismételten megérkezett a Körösi Vízgazdálkodási Társulat önkéntes tagi befizetés iránti kérelme. A képviselők úgy döntöttek, hogy nem kívánnak élni a lehetőséggel.

Tájékoztatás érkezett a biztosítási díjtételek 17,5 százalékos emeléséről. A díjemelések jogosak, sajnos a kifizetéseknél nem mindig jelentkezik ugyanez, mondta Sinka Imre.

Egy mezőgazdasági földterület elhalálozott bérlőjének örököse szeretné tovább vinni a korábban édesapjával végzett tevékenységet, ehhez szeretné tovább bérelni a területet. Ez így lenne korrekt, mondta Hévizi Róbert, az egyetlen kérés az volt, hogy ez milyen procedúrával jár, hogy ne vétsenek a jog ellen.

Egy, a vadkempingezők gerjesztette hivatalossá vált ügy eredményeképpen a szakhatóság javaslatait szem előtt tartva szükségessé vált a Fövenystrand üzemeltetési formájának meghatározása. A képviselők úgy döntöttek, hogy a Fövenystrand már brandként jelenik meg Békésszentandrás turisztikai térképén, így ekként szeretnék tovább üzemeltetni, a szakhatóságok felé ennek a döntésnek az értelmében fognak eljárni. A vízminőség a mérések alapján adott.

A ciklus utolsó nyilvános döntése az idei Sport- és Vitamin-napi rendezvényre érkezett támogatások utólagos elfogadásáról szólt. “Minden bizonnyal ez volt a leggyorsabb napirend a Gazdasági és Turisztikai Bizottság előtt”, mondta Sinka Imre polgármester. Mindazonáltal köszönetüket fejezték ki a támogatóknak.

Bejelentések ezúttal nem voltak.

Az ötéves ciklus utolsó akkordjaként Sinka Imre polgármester megköszönte Hévizi Róbertnek 26 éves önkormányzati képviselői munkáját.

Hévizi köszönetet mondott a választóknak, hogy 26 éven keresztül testületi tag lehetett, a testületnek pedig azért, hogy elviselték. Sok vitájuk volt, de azok mindig a település érdekében történtek.

“9468 nap volt ez folyamatában”, mondta az elköszönő Hévizi Róbert. “Egy fejezet véget ért, holnap kezdődik egy új, de az már nem ebben a székben.”

Exit mobile version