in ,

Megalakult Szentandrás új képviselő-testülete

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének tagjai 2024. október 1-től (balról jobbra) Virág Sándor, Rusz Mihály, Farkasné Sinka Dóra, Sinka Imre polgármester, dr. Bodnár Beáta, Nemcsényi Zsolt és Major Attila alpolgármester.
Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének tagjai 2024. október 1-től (balról jobbra) Virág Sándor, Rusz Mihály, Farkasné Sinka Dóra, Sinka Imre polgármester, dr. Bodnár Beáta, Nemcsényi Zsolt és Major Attila alpolgármester (Fotó: Babák Zoltán)

Sinka Imre polgármester reményét fejezte ki, hogy hasznos ciklus kezdődik. Örömének adott hangot, hogy nőtt a nők száma a testületben, mint mondta, ők más szemszöget képviselnek, ami sok esetben nagyon fontos.

Bevezetőjét követően dr. Kozák Adrienn Rékát, a helyi választási bizottság elnökét kérte fel, hogy tartsa meg tájékoztatóját a választásokról. A HVB elnöke elmondta, hogy a településen az országos és a vármegyei átlagot meghaladóan, 62,65 % részvételi arányban jelentek meg az urnáknál a választópolgárok. Ez szám szerint 2980 választásra jogosultat jelent, akik közül 1829-en adtak le érvényes szavazatot.

A két jelölt közül a polgármester Sinka Imre lett 1180 szavazattal. A 15 egyéni listás képviselőjelölt közül a település közössége Békésszentandrás nagyközség Képviselő-testülete tagjainak választotta Major Attilát (1207 szavazat), Virág Sándort (927), dr. Bodnár Beátát (856), Farkasné Sinka Dórát (849), Rusz Mihályt (823) és Nemcsényi Zsoltot (648). A felsorolt képviselők közül az első négy független, utóbbi kettő a Fidesz-KDNP jelöltje volt.

Dr. Kozák Réka átadta a megbízóleveleket a képviselőknek. Az esküt követően következtek az alakuló ülés napirendi pontjai.

Miután a testületnek joga van elhatározása szerint alakítani a bizottsági struktúrát, ezért szükséges azt a hatályos Szervezeti és Működési Szabályzatban is átvezetni, módosítani.

A Képviselő-testület az alábbi állandó bizottságokat hozta létre:

  • Szociális, Jogi és Ügyrendi Bizottság (4 fő képviselő tag, 3 fő nem képviselő tag)
  • Gazdasági Bizottság (4 fő képviselő tag, 3 fő nem képviselő tag)
  • Településüzemeltetési és Projektelőkészítési Bizottság (3 fő képviselő tag, 2 fő nem képviselő tag)
  • Művelődési, Környezetvédelmi, Sport és Turisztikai Bizottság (3 fő képviselő tag, 2 fő nem képviselő tag)

Következő napirendként a polgármester illetményének és költségtérítésének megállapítása történt meg. Ez törvény szerint havi bruttó 780 ezer, illetve költségtérítésként illetményének 15. Csépainé Tóth Gabriella jegyző felhívta a testület figyelmét, hogy ezt törvény írja elő, a képviselőknek e kérdésben nincs mérlegelési jogköre. Sinka Imrének ehhez jött még középfokú angol szóbeli nyelvvizsgájához 11595 forint nyelvpótlék.

Az alpolgármester megválasztására ad hoc bizottságot állított fel a testület, hogy a titkos szavazást felügyelje. A társadalmi megbízatású tisztségre Sinka Imre Major Attilát jelölte, amit egyhangúlag elfogadott a frissen felállt testület. A polgármester helyettese tiszteltdíjára 207 ezer, költségtérítésének 30050 forintot javasolt. A testület egyhangúlag fogadta el Sinka Imre javaslatát.

Az ülés hátralevő részében megtörtént a bizottságok nem képviselő tagjainak megválasztása, azok eskütétele, valamint tájékoztatásuk kötelezettségeikről.

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének bizottságai és azok tagjai:

Gazdasági Bizottság
Önkormányzati képviselő tagjai: Virág Sándor elnök, Rusz Mihály, Farkasné Sinka Dóra, dr. Bodnár Beáta
Nem önkormányzati képviselő tagjai: Kis Zsuzsanna, Varga Ildikó, Bontovics Ignác

Településüzemeltetési és Projektelőkészítő Bizottság
Önkormányzati képviselő tagok: Rusz Mihály (elnök), Nemcsényi Zsolt, Virág Sándor
Nem önkormányzati képviselő tagjai: Sinka Péter, Kiss Imre

Szociális Jogi és Ügyrendi Bizottság
Önkormányzati képviselő tagjai: Dr. Bodnár Beáta (elnök), Farkasné Sinka Dóra, Nemcsényi Zsolt, Rusz Mihály
Nem önkormányzati képviselő tagjai: Dr. Lesfalvi Balázs, Rák Viktória, Rusz Zoltán

Művelődési, Környezetvédelmi, Sport és Turisztikai Bizottság
Önkormányzati képviselő tagjai: Farkasné Sinka Dóra (elnök) önkormányzati képviselő, Nemcsényi Zsolt, Virág Sándor
Nem önkormányzati képviselő tagjai: Farkas Péter, Balláné Tóth Krisztina

Az előző testület szeptember utolsó napjáig határozta meg a munkatervét. Utolsó napirendként Csépainé Tóth Gabriella előterjesztette az utolsó negyedév munkatervének vázát, amit a testület egyhangúlag elfogadott.

Bejelentések nem voltak. Az alakuló ülés a Himnusz közös eléneklésével zárult.

Babák Mihály polgármester és Misúrné Gerő Zsuzsanna az 1944-ben elhurcolt zsidó származású szarvasi polgárok emlékművénél.

A zsidó származású szarvasi polgárok emlékére

Bagi Ádám magabiztos versenyzéssel menetelt előre, egészen a dobogó legfekső fokáig.

Aranyérem a Budapest Openről