Menu
in

220 éves a református templom Szentandráson

Ünnepi istentisztelet a 220 éves református templomban Békésszentandráson 2024. szeptember 29-én.

Ünnepi istentisztelet a 220 éves református templomban Békésszentandráson 2024. szeptember 29-én. (Fotó: Babák Zoltán)

II. József 1781-es Türelmi rendeletét követő években sok református temploma épült a nehéz sorsú, de lelkileg erős református gyülekezeteknek. Ekkor határozták el az itteni reformátusok, hogy nekik templomuk lesz. Építésének 220. évfordulóján ünnepi istentisztelettel emlékeztek az elődökre, az itt szolgáló lelkészekre, gyülekezetekre.

Dobos Ágoston lelkész az időpont, az épület, az itteni református emberek és a hitélet kulcsszavai köré építette fel történelmi visszatekintését.

A feljegyzések szerint a szentandrási református templom 1803 és 1806 között épült, 1808-ban szentelték fel. Hogy mégis miért pont 1804-re datálják az építést? Azért, mert az egyetlen tárgyi emlék, amin évszám látható, egy 1804-es toronyzászló, ezért vették ezt az évet alapul. 1910-ben, amikor új rézborítást kapott a toronysüveg, akkor ezt áthelyezték az oldalsó terem tetejére, helyére a ma is látható 1910-es fémzászló került.

A templomépítő lelkész Dobsa Ferenc volt. 1844-ben készült a klasszicista orgona, mely Kováts János szegedi orgonaépítő első mestermunkája volt. Az 1863-as rendkívüli szárazság, illetve az 1891-es földrengés miatt a falak megrepedeztek, ezért 1891-ben vasrudakkal kötötték át a hajót. 1910-ben készült a toronyóra és a torony rézlemezzel való bevonata. Az elmúlt évszázadokban több harang került a toronyba, melyeket a különböző háborúk mind elvittek. A jelenlegi két harang 1924-ből és 1927-ből való. A padok, a szószék, a mózesszék copf stílusú.

Érdemes elolvasni, elkérni Dobos Ágoston teljes összefoglalóját, vagy megnézni a Szarvasi TV Youtube-csatornáján, mert rengeteg érdekes információt gyűjtött össze a a református lelkész.

Végh Tamás lelkész Fótról érkezett. Istentiszteletében a teremtő hatalmasságát egy fénysebességgel történő utazással szemléltette hallgatósága számára Végh Tamás lelkész. A fény egy másodpercétől, ami idő alatt hétszer megkerülné a Földet, eljutott a mai teleszkópok által legtávolabbról, 13 milliárd fényévnyiről fogott fényig. “És még nincs vége a teremtett mindenségnek”, mondta, és számtalan példán keresztül ecsetelte felfogható világunk isten teremtette szín- és formagazdagságát.

Exit mobile version