Menu
in

305 éve történt meg Szentandrás újratelepítése

Hévizi Róbert, a Békéssy János Helytörténeti Egyesület elnöke a megemlékezésen. A háttérben Végh Tamás református lelkész.

Hévizi Róbert, a Békéssy János Helytörténeti Egyesület elnöke a megemlékezésen. A háttérben Végh Tamás református lelkész. (Fotó: Babák Zoltán)

Az elmúlt szeles, őszies vasárnapon, Szent Mihály ünnepén emlékeztek Békésszentandráson a teleülés újratelepítésének 305. évfordulójára.

Hévizi Róbert, a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület elnöke felidézte azt a 20 évvel ezelőtti, 2004. szeptember 18-i ünnepi eseményt, amikor az akkor 200 éves református templom oldalában felavatták az újratelepítési emlékművet.

Miután a megemlékezés tagjai a református templom építésének 220. évfordulójára celebrál istentiszteletről érkeztek, az egyesület elnöke ezúttal történelmi visszatekintésében is annak építése köré fonta gondolatait. Tisztelgett az elődök azon erőfeszítése előtt, akik az akkori építkezésben szerepet játszottak, támogatták azt, mikor a településen még vert falú földbe vájt házak voltak. Ezt követően a falubeliek iskolát építettek, közösségi teret hoztak létre. Azért mertek ezekhez az építéséhez hozzákezdeni, mert volt hitük, annak pedig már háza, ami szilárdan állt.

“Az emlékezés nagyon fontos dolog. Lehet belőle okulni, jó példákat venni”, fogalmazott Hévizi Róbert. A templom történelme nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az újratelepítés emlékhelyét mellé

Békésszentandrás hat év múlva tölti a 700. születésnapját. Az eddigi ismeretek alapján abból az időből származik olyan írásos dokumentum, amiben a település említésre került.

Exit mobile version