in ,

Laoszi agrárminiszter látogatott Szarvasra

Khamphone Vongsanty, Laosz Magyarországra delegált nagykövete, Prof. Dr. Linkham Douangsavanh, Laosz mezőgazdasági és erdészeti minisztere, dr. Váradi László elnöki főtanácsadó és Hodálik Pál, Szarvas város polgármestere a 2024. október 20-i találkozón.
Khamphone Vongsanty, Laosz Magyarországra delegált nagykövete, Prof. Dr. Linkham Douangsavanh, Laosz mezőgazdasági és erdészeti minisztere, dr. Váradi László elnöki főtanácsadó és Hodálik Pál, Szarvas város polgármestere a 2024. október 20-i találkozón. (Fotó: Babák Zoltán)

Dr. Váradi László invitálására Szarvasra látogatott Laosz mezőgazdasági és erdészeti minisztere, Prof. Dr. Linkham Douangsavanh. Elkísérte őt Khamphone Vongsanty, a távol-keleti ország Magyarországra delegált nagykövete. A találkozóra meghívást kapott Szarvas város polgármestere, Hodálik Pál.

A HAKI korábbi igazgatója – aki Laosz magyarországi tiszteletbeli konzuli tisztét tölti be – a két ország mezőgazdasági kapcsolatainak bölcsőjeként határozta meg Szarvas szerepét. A bölcső ringatásában fontos szerepet játszó Váradi László elmondta, közel ötven éve érkeztek az első szakemberek Laoszból tanulni, akkoriban utaztak először magyar szakemberek Laoszba. Szarvas azóta is egy fontos láncszeme a kétoldalú kapcsolatoknak. Köszöntője végén örömét fejezte ki, hogy 24 év után ismét laoszi mezőgazdasági minisztert köszönthet Szarvason.

Szarvas életében fontos szerepet töltenek be a kutatóintézeteink, jelentette ki Hodálik Pál. Alpolgármestersége kilenc éve alatt személyesen is jó kapcsolatot ápolt az intézet vezetésével, a jelenlegi testület is elkötelezett ebben.

A várost agrártelepülésként írta le, ahol jellemző az állattenyésztés, az öntözéses növénytermesztés, illetve az ezekre épülő feldolgozóipar. Szarvas nyitott bármilyen gazdasági együttműködésre, tette hozzá. Megemlítette a város szilva köré épülő gasztronómiai fesztiválját, a Szarvasi Szilvanapokat, ahol szívesen látná a laoszi minisztert, illetve nagykövetét, de mindettől függetlenül bármikor szívesen lát akár gazdasági, akár tudományos kapcsolatok ügyében érkező laoszi delegációt.

Prof. Dr. Linkham Douangsavanh megköszönte azt a vendégszeretetet, amivel Szarvason fogadták. Reményét fejezte ki, hogy a szakmai és emberi kapcsolatok tovább fejlődnek a két ország között. A halgazdálkodás, az akvakultúra és az öntözés terén kifejezetten számítanának a MATE intézményeire.

Miután Szarvas a laoszi-magyar kapcsolatok hídfőállásaként szerepel évtizedek óta, felvetődött benne a kérdés, nyitott lenne-e a városvezetés arra, hogy Vientián főváros valamelyik kerületével testvértelepülési kapcsolatra lépjen. Pozitív válasz esetén kérné a laoszi főváros főpolgármesterének a segítségét ennek létrehozásában.

Az esemény további részében a MATE két helyi intézetét azok vezetői, dr. Gyalog Gergő, a MATE AKI HAKI központvezetője, és dr. Bozán Csaba, a MATE KÖTI intézetigazgató helyettese, az ÖVKI központvezetője mutatta be.

Búcsúzóul Hodálik Pál szarvasi szilvapálinkát, szilvalekvárt és akácmézet ajándékozott a laoszi miniszternek, aki ezt hazája jellemző kávéfajtájával viszonozta.

Ezt követően a miniszter megtekintette Európa legnagyobb afrikai harcsa farmját, a Szarvas Fish Kft. telepét.

A vidéki helyszínként egyedül Szarvasra látogató Dr. Linkham Douangsavanh a mai nap folyamán megbeszélést folytat Farkas Sándorral, az Agrárminisztérium miniszterhelyettesével és dr. Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorával.

Simon Róbert 3-0-t jelentő fejese.

Elvárt győzelem szépségdíjas kapufákkal

A sport összehoz és felemel – Gallicoop Focikupa 2024