Menu
in ,

“Rendezzük a tartozásainkat!”, volt az első testületi ülés mottója

Rendkívüli ülést tart Szarvas Város Önkormányzatának képviselő-testülete 2024. október 17-én.

Rendkívüli ülést tart Szarvas Város Önkormányzatának képviselő-testülete 2024. október 17-én. (Fotó: Babák Zoltán)

Hodálik Pál polgármester összehívására tartotta első, egyben rendkívüli ülését Szarvas Város Önkormányzatának új képviselő-testülete október 17-én, csütörtökön.

A közelmúltban elhunyt Reszkető Péter főiskolai tanár és Szirony Pál sportvezető. Emlékük előtt néma főhajtással tisztelegtek a polgármesteri hivatal tanácstermében jelen levők. A napirendek sorában később döntés született arról, hogy Szirony Pált, a Szarvasi Polgármesteri Hivatal korábbi sportreferensét Szarvas Város Önkormányzata saját halottjának tekinti. Búcsúztatója október 25-én lesz az Evangélikus Ótemplomban.

Az első nyilvános ülés során a pótanyaggal együtt is mindössze 18 napirendi pont került a képviselők elé. Az évről évre visszatérő napirendek között döntöttek a Bursa Hungaricához történő ismételt csatlakozásról. Az önkormányzatnak november 4-ig közzé kell tennie a pályázati feltételeket, míg a felsőoktatásban tanulók számára a december 4-i beadási határidőt érdemes megjegyezni.

A Békéscsabai Tankerületi Központ felé javaslatot tettek az egyetlen állami fenntartásban működő Fő téri Általános Iskola felvételi körzethatárainak változatlanul hagyásáról, ami Szarvas város közigazgatási területére terjed.

A város közterületeit érintő döntések között elsőként 200 ezer forintot különítettek el a Vásártér hét megrongált kandeláberének javítására és beüzemelésére.

Fajsúlyosabb témaként került a képviselők elé a város forgalmi rendjének felülvizsgálata. A törvény előírja, hogy a közút kezelője legalább öt évente köteles felülvizsgálni azt. A legutóbbi 2006-ban történt, így a testület most szakvállalkozásoktól ajánlatokat kért ennek pótlására, hogy azt “ne koncepció nélkül, napi gondolatok mentén fejlesszük”, áll az előterjesztésben. A szakértői véleménynek sok szempontot kell figyelembe venni, így ki kell terjednie a gyalogos és kerékpáros forgalom vizsgálatára, az ezzel kapcsolatos balesetveszélyes útszakaszok, csomópontok feltérképezésére, forgalom esetleges egyirányúsítására, jelzőlámpákra, esetleges körforgalom létesítésére.

Kérelem érkezett a Szarvasi Gazdák Egyesületétől a 18. Idénynyitó Töltött káposzta főző és kolbászkészítő rendezvény egy színpadi produkciójának támogatására. A testület úgy döntött, hogy a Matyi és a Hegedűs fellépő költségeit állja. Egyúttal, hogy a jövőre nézve egyértelműsítsék a rendkívüli kérelmekre vonatkozó támogatási rendszert, deklarálták, hogy támogatásban csak olyan esemény részesülhet, ami nem belépőköteles.

Jelentős tétel egy önkormányzat és intézményei költségvetésében a banki számlavezetési díj. A képviselők úgy döntöttek, hogy megszondázzák a piacot, aminek a költségek csökkentése mellett az új piaci szereplők megismerése lenne az egyik feladata.

Hetedik napirendként a testület tárgyalta a Newjságon való megjelenésre szóló, a 2022-ben a polgármesternek és a képviselőknek megküldötthöz képest változatlan összegben és tartalommal tett ajánlatunkat. Mint kiderült, az akkor nem került a képviselők elé. Jelen esetben a testület támogatta azt a módosított javaslatot, hogy – próbaidőszakként – december 31-ig kerüljön megkötésre, majd januártól már egy pályázati rendszer keretében kerüljön ismét elbírálásra.

A főállású polgármesternek joga van munkája mellett bizonyos alkotói, oktatói tevékenységre. Miután Hodálik Pál polgármester Cserkeszőlőben kémiát tanít, így a testületnek tudomásul kellett vennie, hogy ezt hétfőre tömbösítve heti hat órában folytatja. A következő két napirend is a polgármesterrel, pontosabban szabadságával, illetve a polgármesteri alappal volt kapcsolatos. Hodálik Pál évi 39 napnyi szabadsága az idei tört évre vetítve 10 napban merül ki. Ezeket november és december végén tervezi kivenni. Az egész évre szóló, a költségvetésben 1 millióban meghatározott polgármesteri alapot a leköszönő polgármester kiürítette, ezért a testület az idei évre megtoldotta azt 500 ezerrel, hogy a jelenleg regnáló városvezetőnek is legyen e tekintetben mozgástere.

A leköszönő Babák Mihály polgármester végkielégítéseként a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben megfogalmazottaknak megfelelően hat havi illetményt szavaztak meg a képviselők, valamint a 129 nap ki nem vett szabadságának megváltásáról is döntöttek. A kötelező mellett adható háromhavi bónuszt elutasították a testület tagjai. Előbbi döntésükkel szemben támogatták a Molnár Etele társadalmi megbízatású alpolgármesternek nem kötelezően járó, de adható jutalmáról.

A Körös-völgyi Konzorcium 2024-es szúnyoggyérítési feladataival kapcsolatos Szarvasra eső díjak és költségek pénzügyi elszámolását és teljesítését jóvá hagyta a testület.

A következő napirendi pont már komolyabb pénzről szólt. Az önkormányzat egyedi közbeszerzési eljárás során az akkor legkedvezőbb ajánlatot tevő AUDAX Kft.-vel kötött villamosenergia vételezésére szolgáló szerződést. Mikor az önkormányzat 2023. január 1-től a központosított közbeszerzés hatálya alá került, olyan árat kapott, ami egyharmada volt az AUDAX árainak, így az MVM Zrt.-vel kötött szerződést az áramvásárlásra. Az AUDAX-szal kötött szerződés mellékleteként szolgáló általános szerződési feltételeiben volt egy olyan kitétel, ami szerint a szerződés megszűnését megelőzően 60 nappal kötelesek a szerződéstől való elállást írásban jelezni. A többszereplős történetből az önkormányzat jött ki rosszul, miután az AUDAX 15,7 millió kötbért követelt. A jog az AUDAX-nak adott igazat, a bíróság másodfokon is megítélte 15,7 millió tőke és kamatai, valamint 1,8 millió perköltség megfizetését. Ezt az összeget a város önkormányzata egy kiegészítő állami támogatás terhére tudja kifizetni, ez azt jelenti, hogy egyéb önkormányzati feladattól fejlesztéstől nem kell forrást elvonni.

Dr. Melis János azt ajánlotta mindenkinek, olvassa el az apróbetűs részeket, ne járjon senki, illetve egy gazdálkodó szervezet sem úgy, ahogy Szarvas Város Önkormányzata.

Ez jogerős ítélet, ezt ki kell fizetni, jelentette ki Hodálik Pál. Ha valaki végigtanulmányozza a becsatolt peranyagot, ez egy tanulságos történet lehet. A védekezést látva az sem lehetetlen, hogy egy másik bíróság az önkormányzat javára dönt. Felmerült, hogy pereskednek-e tovább a közbeszerzést végző céggel. A város jegyzője, illetve az Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottság elnöke, dr. Pecsenye Erzsébet egybehangzó véleménye szerint ebben a többszereplős történetben nincs értelme.

Díjrendezését kérte a XEROPRESS Bt. és a MEDIORIX Bt. az önkormányzattól. A Covid a város pénzügyi helyzetére gyakorolt hatása okán a polgármester díjcsökkentést kért, amit a két szolgáltató elfogadott azzal, hogy azt félévente felülvizsgálják. Ennek reményében teljesítettek, de az ígért felülvizsgálatra nem került sor. Egészen eddig.

A Szarvasi Úszó, Vízilabda és Szabadidős Egyesület kérésére a testület, mint a Várkert tulajdonosa hozzájárulását adta, hogy a “Gyaloglás rózsaszínben, mert minden nő számít” elnevezésű rendezvény záróeseményének a Kacsa-tó és környéke adjon otthont.

Pontot tettek a Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület tavaly november 20-a óta húzódó kifizetési kérelmének a végére. A testület jóvá hagyta a tagok viszonylatában Szarvasra eső támogatási összeg átadására.

Újabb, régebbről datált, egészen pontosan 2022 decembere óta húzódó tartozás került kiegyenlítésre a Szarvasi Kajak-Kenu Clubbal szemben. Az egyesület a vízitelep mólójának felújítására igényelt összeget ugyan egyhangúlag megszavazta a testület, ám a megállapodás nem került aláírásra Babák Mihály polgármester által, miközben a beruházást saját költségén elvégezte a kajakegylet. Ezt orvosolta most a hónap elején felállt testület.

A nyílt ülés utolsó napirendjeként a ONE DAY Music Kft. bérleti díj mérséklésére vonatkozó kérelmét tárgyalták a képviselők. A gazdasági társaság az Alkotmány utcai csarnokban szeretne Helloween Partyt rendezni. A 8 órás programra való felkészüléshez, padló lefedéséhez, színpad építéséhez, illetve ezek elbontásához további 100 órára kérnék a helyszínt. A képviselő-testület által jóváhagyott óradíjjal, azaz nettó 12 ezer forinttal számolva 1,3 millió plusz áfára jönne ki. Ezzel szemben a társaság 100 ezer forintot ajánlott.

Dr. Pecsenye Erzsébet kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy – bár a befogadóképessége 800 fő – jó ötlet-e oda annyi embert beengedni. Az épületet használó, gondozó, és korábban sok millióból felújíttató Szarvasi NKK elnökének véleményét is tolmácsolva kifejtette, hogy a csarnok ilyen célra történő kiadásra alkalmatlan. A KOMÉP igazgatója, Király András elmondta, hogy a csarnok tűzvédelmi szabályzatában nem szerepel a zenés-táncos rendezvény, erre külön engedélyt kell kérni a katasztrófavédelemtől. A velük történő keddi bejárás eredményétől elég sok minden függ még.

A képviselők mindezen információk birtokában úgy döntöttek, hogy a 8 órára nettó 96 ezer forintot, illetve az átadás és átvétel közötti teljes rezsiköltség megtérítését kéri a vállalkozótól. Miután a csarnok nem erre a célra lett tervezve, az önkormányzat cége, a KOMÉP Kft. további egymillió forint kauciót kérjen, illetve az e fölött keletkezett kár rendbetételének költségeiért is helyt álljon.

A napirendeket követően Závoda Ferenc kérte a polgármestert és képviselőtársait, hogy a játszóterek felújítását a közeljövőben vegyék napirendre.

Zárásként Hodálik Pál elmondta, két megnyert 300 milliós projekt is bármikor elbukhat, miután az elmúlt egy évben semmi sem történt azokkal kapcsolatban. De van jó hír is, a héten két háziorvos is jelentkezett, Lázár Zsolték segítségével sikerült egy csicskát kimenteni.

A zárt ülésre a csapadékvíz 8. ütemének közbeszerzési eljárásával kapcsolatos téma került.

Az ülésen napirendre kerülő előterjesztések nyilvánosak. A testület a végső határozat meghozatala során attól eltérhet, azok pontos tartalmát az ülésről készülő jegyzőkönyv tartalmazza. A nyílt ülés jegyzőkönyvét legkésőbb az ülést követő 16. napon a város honlapján közzé fogják tenni. A zárt ülések jegyzőkönyvébe a választópolgárok nem tekinthetnek be.

Exit mobile version