A Réthy-család neve összeforrt Békés megyével és Szarvassal is, ami nem csoda, hiszen a dinasztia-alapító ős még Schlotterbeck Kristófként érkezett a körösparti városba, fiai és lányai azonban már Réthyként lettek ismertek a XIX. század során: Pál orvos Békéscsabán, Lipót nyomdász Szarvason, Gyulán majd Aradon, Vilmos pedig ecetgyáros Szarvason. Vilmos tíz gyereke közül Erzsébetet – Sárkány Lórándné Réthy Erzsébet (1882–1962) – ünnepelni gyűlt össze a közönség november 20-án, szerdán délután a Tessedik Sámuel Múzeum dísztermében, ahol a Városi Könyvtár szervezett könyvbemutatót az „Ükanyám békebeli süteményi” című kötet megjelenése apropóján.
A megjelenteket Molnárné Pető Beáta köszöntötte, majd Urbancsokné Pljesovszky Ildikó invitált mindenkit egy képzeletbeli szarvasi sétára: A főutcán láttuk az Árpádot, a Kisárpádot, a Faszínházat. Elsétáltunk a Károlyi-kastély és a MItrovszky-kastély előtt. Átballagva a Főutca másik oldalába megcsodáltuk a Bárány-fogadót, a Podmaniczky-Haviár házat, Róth Béla fényképészműhelyét és a Kaszinó épületét. Így jutottunk el a Réthy házig, ahol a már említett Schlotterbeck Kristóf vaskereskedése volt, s később itt épült fel a Réthy-féle ecetgyár. Itt élt lánykorában Réthy Erzsébet, aki férjhezmenve Sárkány Lóránt tanárhoz, bejárta a Magyar Királyság megannyi városát: élt Tésen, Fogarason, Rákospalotán, Budapesten, Békéscsabán, s megözvegyülve ismét Budapesten.
Urbancsokné Pljesovszky Ildikó képzeletünkbe varázsolta szavaival a békebeli polgári miliőt is, Réthy Vilmos családjának egy-egy képzeletbeli összejövetelét, ahol a nagy asztalt sokan ülték körbe, s az étkezésekkor gyakran volt sütemény is a fogások között. Ezeknek a süteményeknek a receptjeit gyűjtötte össze élete során Réthy Erzsébet, hogy aztán XXI. századi leszármazottja, Bélafi László egy könyvben kiadja a hagyatékot.
Bélafi Lászlótól megtudhattuk, hogy a receptekben a paraszti gasztronómia keveredik az egzotikussal, hiszen az alapanyagok egy része a háztartásban, a ház körül volt elérhető, de már volt elektromos jégszekrény, hozzájutottak egzotikus gyümölcsökhöz és az ecetgyárban – egy korabeli szarvasi újságcikk tanúskodik róla – készítettek rumot is.
A könyvben Réthy Erzsébet receptkönyvének minden lapja elolvasható, de természetesen gépelt formában is szerepelnek a hozzávalók és az elkészítési módok. A sütemények illusztrációját a mesterséges intelligenciára bízta Bélafi László. Egy kiindulási fotóból és leírásból generált a szoftver képet, amit addig-addig ismételhetett (iterált), amíg elfogadhatónak nem ítélte. A most bemutatott „Ükanyám békebeli süteményei” c. könyv első részét is, ami tavaly ilyentájt jelent meg, a mesterséges intelligencia illusztrálta, s a mostani munka jó lehetőség volt arra is, hogy lássuk, mennyit fejlődött egy év alatt: rengeteget – mondta Bélafi László.
A könyvbemutató végén megköszönték a közönség érdeklődő részvételét, s természetesen meg is lehetett vásárolni a könyveket, melyek (az első és a második rész is) kaphatók lesznek a karácsonyi időszakban a Líra Könyvesházban.
Tatai László