in

Elhunyt Pataki György kézilabdaedző

2024. augusztus 11-én, vasárnap este életének 85. évében, rövid betegség után elhunyt Pataki György nyugalmazott pedagógus, egykori kézilabdaedző, akinek a sporttevékenysége egybecseng a Békéscsabai Előre Spartacus férfi szakosztályának aranykorával.

Pataki György 1940-ben Gyöngyösön született, általános- és középiskolai tanulmányait Szarvason folytatta le, 1964-ben diplomázott Szegeden a József Attila Tudomány-egyetem Bölcsészettudományi Karán történelem-orosz szakos tanárként. Azt követően a szarvasi Vajda Péter Gimnázium tanáraként dolgozott, közben pedig az élete összefonódott a sporttal. Oktatott vízilabdát, a MEDOSZ SE labdarúgóival megyei I. osztályú bajnokságot nyert, a kedvenc sportága azonban a kézilabda volt.

Játékosként a Szarvasi Spartacus SC NB II.-es együttesében szerepelt. Ifjúsági csapataival több országos középiskolás bajnokságot nyert. Kovács László (sokszoros magyar válogatott) TF tanszékvezető javaslatára került a Békéscsabai Előre SC Kézilabda Szakosztályához, ahol vezetőedzőként dolgozott 1982–1986 között. A csabai együttest ez idő alatt az NB II.-ből az NB I. B-s osztályon át az élvonalba juttatta. Tapasztalt játékosok állították róla, hogy szakmai kvalitásaival három évtizeddel előzte meg a korát. Békéscsabáról hazatérve a szarvasi csapat edzője lett. Vezetésével az NB II.-ből az NB I. B osztályba jutott az együttes. Ezzel párhuzamosan az ezredforduló táján eredményes utánpótlás-nevelői munkát végzett a klubnál, ahol több korosztályos válogatott kézilabdázót nevelt ki. Munkásságát 1994-ben a Magyar Sportért Érdemérem Arany Keresztje kitüntetéssel ismerték el.

Nyugdíjba vonulása után visszavonultan élt Szarvason, és bár a sportélet történéseivel naprakészen tájékozott volt, már csak kedvtelésének, a kertészkedésnek hódolt.
Jó egészségnek örvendett, egy otthoni baleset miatt került be a békéscsabai kórházba, ahol a gondos ápolás ellenére pár nap után elhunyt.

Nyugodjon békében!

Gubik Petra a Szarvasi Vízi Színházban.

Gubik Petra káprázatos koncertje

A kastélytörvény ellen tiltakozó Szarvason 2024. augusztus 15-i flashmobon.

Kastélyhelyzet tegnap, de mit hoz a ma?