in ,

Munkácsy után Koszta József festményeiből nyílik kiállítás a múzeumban

Koszta József képei felhelyezés előtt a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban.
Koszta József képei felhelyezés előtt a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban. (Fotó: Babák Zoltán)

Koszta József a Munkácsy-iskolát követő alföldi festők egyik legjelesebb alakja. Legjelentősebb gyűjtője, Szabó Antal hozta el Szarvasra Koszta-kollekcióját. A Tessedik Sámuel Múzeum dísztermének, illetve kis kiállítótermének falaira kerülő 32 festményből 29-et a sajátjának tudhat a szegedi műgyűjtő, egyben a kiállítás kurátora.

Kedden délelőtt a sajtónak tartott bemutatót a gyűjtő, Roszik Zoltán, a TSM igazgatója, valamint Boross Bence intézményigazgató.

Az elsőként szóló Roszik Zoltán reményét fejezte ki, hogy a Munkácsynál lényegesen kisebb költségvetésű kiállításra sokan lesznek majd kíváncsiak.

“Ezek a képek azért születtek, hogy mindenki részesüljön azok szépségéből”, vallja Szabó Antal, aki elárulta, több, mint 25 éve fekszik a Koszta-képek gyűjtésébe, amire ő küldetésként tekint. A közel három évtizednyi gyűjtőmunka után bátran jelentette ki, hogy Koszta József nemcsak az Alföldi festőiskola mestere, az alföldi festészet fő művelője, hanem egy igazán komoly európai festőnek számít.

“Koszta József lélekben itt van velünk, örül annak, hogy minél többször, minél nagyobb volumenben mutatjuk meg az ő munkásságát”, fogalmazott a gyűjtő, akinek ez már az ötödik kiállítása. Ezek során arra törekszik, hogy mindig szerepeljen egy-két új kép is a sajátjai mellett. Ha felbukkan valahol egy-egy Koszta-festmény, akkor igyekszik azt megvásárolni, ami nem könnyű feladat, hiszen ha van kereslet, az árak is mennek felfelé. Arra az esetre, ha mégsem jönne létre az üzlet, akkor több tulajdonossal tartja a kapcsolatot, tőlük tud kölcsönözni.

Boross Bence örömmel vette, hogy a Munkácsy-kiállítás sikerén felbuzdulva újabb jelentős festő műveiből összeállított kamarakiállítást fogadott be a múzeum. Biztatott mindenkit, hogy tekintse meg azt, nem fognak csalódni. Miután a Szentes határában található Lakos-tanyán alkotta életműve legjelentősebb részét, Koszta József munkássága az akkori vidéki emberek életébe, így Szarvas múltjába is visszatekintés enged, fogalmazott Boross Bence.

A kiállítás megnyitója szeptember 12-én, csütörtökön, 17 órakor lesz. A Koszta-festmények december 8-ig tekinthetők meg a Szarvason, a Tessedik Sámuel Múzeumban.

Tanévnyitó ünnepség a Szlovák suliban

A HC Szarvas U18-as csapata.

Győzelemmel nyitottak a HC Szarvas U18 kézilabdázói