in ,

Wittlichi diákok Szarvason

Gondolom, sokaknak megdobban a szíve, amikor ezt a hírt olvassa: újra wittlichi diákok látogattak a Vajdába.

2019 őszén fogadtunk utoljára német diákokat, de az akkor már több mint 30 éve tartó testvériskolai kapcsolat ideje alatt egy generáció nőtt fel. Akik a rendszerváltást követően induló csereprogram kezdeti éveinek résztvevői voltak, ma már szülők, és többüknek gyermekei most vajdások.

Akkoriban az Arborétumot és Szlovák Tájházat nézhették meg, ma már a Mini Magyarországot, a Vízi Színpadot, és országunk utolsó helyben megőrzött, működőképes szárazmalmát is megcsodálhatták, Lizon János szakavatott közreműködésével munkavégzés közben.

Korábbi programjaink állandó része volt egy gyulai, békéscsabai vagy hortobágyi kirándulás; a puszta és a csikós hívószavak vendégeink számára. A megemelkedett utazási költségek miatt ezúttal a helyi programokra koncentráltunk, de természetesen az élmény így sem maradt el: csütörtök délután Balczó Attila jóvoltából lovaskocsikon mentünk ki az Urbancsok-tanyára, ahol a népi élet mindennapjaival, eszközeivel ismerkedhettünk és finom kenyérlángost fogyasztottunk. A nap megkoronázása Kovács Sándor csikósbemutatója volt.

A vendégdiákok délelőttjeiket az iskolapadban töltötték, de nem kell sajnálnunk őket.  Színes órarendjük volt, és a mi örömünk is, hogy mindegyik órán lelkesedéssel vettek részt. Több órára partnereikkel együtt mentek, így részt vehettek az iskolai mindennapjaikban, de külön is szerveztünk számukra órákat. Pécsváradiné Tóth Anikó ezúttal magyarórát tartott németeknek: a hangok kiejtésétől néhány fontosabb szón keresztül rövid mondatokat is tanultak, melyekkel vendéglátó családjaikat lephették meg a vacsoránál. Kiejtésüket a Tavaszi szél vizet áraszt és a Gyöngyhajú lány című dalok megtanulásával csiszolhatták énekóra keretében. Bánfi Andrásné kolléganőnk játékos angolórát tartott nekik, de a fő attrakció mégiscsak az Öveges-laborban eltöltött két órájuk volt, ahol két csoportban fizika- és kémiaórán együtt kísérletezhettek Dr. Mészárosné Verók Mária és Stibán Erika kolléganőkkel, illetve Földi Zsolt tanár úrral. Az órákon a nyelvi megértést Opauszkiné Janecskó Erika és Janurik Viktória segítették. Természetesen templomunkban és az óratornyban is jártak, ahol iskolalelkészünk, Zahorecz Pál kalauzolta őket angol nyelven.

A rossz idő miatt sajnos a sportnap a tornaterembe szorult, ahol röplabdameccset vívtak a német-magyar diákokból sorsolással kiválasztott vegyes csapatok. Akiket ez a sport kevésbé vonzott, a kisteremben pingpongozhattak. Így nemcsak a röplabdapályán, hanem itt is komoly körforgó csatákat vívtak. Sajnos a rossz idő hétfőn sem tette lehetővé a kenuzást, így a röplabda- és pingpongbajnokságot ismételtük meg Csilik Attila tanár úr irányításával, aki a verseny végén mindannyiuk teljesítményét nagyra értékelte.

Ezúton is hálásan köszönjük kollégáink türelmét, odaadó munkáját, mellyel segítették az iskolai programok gördülékeny és színvonalas lebonyolítását.

A gyorsan elröppenő hetet műsoros búcsúvacsora zárta a Mokka Delicates Étteremben. Először a THILS&M zenekar játszott és kísérte a német-magyar vegyeskart a tanult dalok előadásában. Vendégeink néhány slágerrel és egy flash mob tánccal is készültek; szerencsére nem kellett a mieinket nagyon biztatni, hamar beálltak a táncba. Két gyönyörű zongoradarabbal zárták műsorukat. Végezetül iskolánk néptáncosai mutattak be nagyszerű páros és szólótáncokat, Buzás Tünde kolléganőnk pedig néhány szóban beszélt viseletükről. A vacsora előtt rövid táncházra invitáltuk vendégeinket Oláh Márkó és Árgyelán Edina Kitti néptáncoktatók vezetésével, közreműködésüket ezúton is köszönjük.

A szerda reggeli könnyes búcsúzkodás mindent elárult a program sikerességéről. Diákjainkat azzal biztatjuk, elröppen ez az év, és jövő szeptemberben UTAZUNK!

Köszönjük a Szarvasi Arborétum, a Mini Magyarország és a Tessedik Sámuel Múzeum, ill. a Szarvasi Öregdiákok Baráti Körének támogatását, hisz lehetővé tették, hogy a közösen elöltött hét színesebben alakuljon!

Dr. Bondorné Kondor Edit, Bangócz Ágnes

Csermely Ildikó környezetvédelmi szakértő előadása a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szarvasi irodájában.

EPR a gyakorlatban Szarvason, folytatás Szeghalmon és Orosházán

Ma adták át a 345 méter hosszon kiszélesített és újraaszfaltozott Ligeti utat.

Átadták a felújított Ligeti utat