in ,

Szlovák – szilva – szeptember

Hogy mi a kapcsolat e 3 szó között?

Szeptember hónapja intézményünkben, az iskola kezdés izgalmain túl, a szilvától „ízletes” és izgalmas. Őrizve a hagyományokat, szilvalekvárt főzünk üstben az udvaron. A gyerekek a munkálatok kezdetétől részt vesznek a folyamatokban, így az ő feladatuk többek között a „lupkálás”, vagyis a szilva kimagvalása. Nagy örömünkre ehhez a programhoz évek óta kapcsolódnak a Vernosť Szarvasi Szlovákok Kulturális Kör tagjai, akik reggeltől estig az üst mellett állnak, de szívesen mesélnek gyerekeinknek a régmúlt időkről is, feledett hagyományokat, szokásokat idézve.

Tovább „ízesítve” ezeket a napokat, több osztályunk sütött pedagógusaival szilvás finomságokat.
Ezen a héten hirdettek eredményt „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program 2024. évi helyi versenyében is, ahol I. helyezért ért el intézményünk gyakorlókertje, ezzel bejutott az országos fordulóba.

Mintegy megkoronázva a hetet, tanulóink idén is felléptek a város szervezésében megrendezésre kerülő Szilvanapokon, ahol színvonalas műsorukkal nagy sikert arattak a közönség körében. Iskolánk Lipočka citera csoportja a nyári népzenei táborban tanult, szarvasi szlovák népdalokból álló dalcsokorral lépett fel. Felkészítőik: Juhász Kálmán, Galát János, Sindel Csilla.

Harmonikásaink pedig Iváncsó József vezetésével mutatták meg tehetségüket, majd színpadra lépett a Jelenček, iskolánk szlovák népdalokat éneklő kórusa, melynek vezetője, Jana Brhlíková. A felkészítésben segítette őt Csasztvanné Vass Edit és Iváncsó József.

Citerások: Kovács Emma, Csipia Szófia, Kómár Luca, Nándor Kata, Medvegy Dóra, Bíró Adél

Harmonikán játszott: Domján Zita, Zrena Kíra

Jelenček kórus tagjai: Cseh Luca, Horváth Kíra, Demeter Noémi, Litauszki Natália, Aszódi-Szöcs Arina, Domján Zita, Roszik Rita, Viszkok Zselyke Rebeka, Zrena Kíra, Skorka Zsombor, Viszkok Nimród

A termésáldó istentiszteletre terméskosarat vittek az Ótemplomba: Tóth Dominik, Budavári Boglárka, Sebők Róbert, Misúr Panni

Nagyon büszkék vagyunk tanulóinkra és felkészítőikre, köszönjük munkájukat!

– Á.A. –

Papp Zsófi ezúttal fennakadt az algyői védelmen.

Küzdelmes mérkőzésen papírforma eredmény

Pentaller Attila református lelkész köszönti az ünnepi istentisztelet résztvevőit 2024. szeptember 22-én.

20 éves a szarvasi református templom