in ,

20 éves a szarvasi református templom

Pentaller Attila református lelkész köszönti az ünnepi istentisztelet résztvevőit 2024. szeptember 22-én.
Pentaller Attila református lelkész köszönti az ünnepi istentisztelet résztvevőit 2024. szeptember 22-én. (Fotó: Babák Zoltán)

A szarvasi református gyülekezet első templomépítési kísérletét elvitte az első gazdasági világválság. A második alkalommal a Rákosi-rendszer vette el az erre szánt telket, osztotta meg a jelenlevőkkel Pentaller Attila lelkipásztor és Tóth Ibolya, a gyülekezet presbitere a református templom megépítésének 20. évfordulójára tartott ünnepi istentiszteleten, melynek kezdetén Demeter Ottó református esperes és dr. Fekete Károly református püspök igehirdetését hallhatták a hívek.

Harmadszor 2000 áprilisában futott neki a szarvasi gyülekezet. 2021 szeptemberében megkapták az építési engedélyt, 2002 szeptemberében hozzáfogtak a munkához. Egy év múlva, 2003. szeptember 27-én történt meg a templom alapkövének letétele egy, már kívülről kész templomban.

A felszentelésre 2009. május 30-án került sor, éppen egy héttel az elcsatolt magyar területek reformátusait is összefogó Magyar Református Egyház megalakulását követően. Utólag jöttek rá, hogy ez, a történelmi Magyarország közepén található templomszentelés szimbolikus jelentőséggel is bírt, ez volt az első ilyen az újonnan létrejött szervezet életében.

Akkor 94,5 millióból épült, felerészben állami, egyházi és városi támogatásból. A másik fele emléktárgyakból, Ürögdi Ferenc, a szarvasi gyülekezet korábbi lelkipásztora verseskötetének kiadásból, szeretetből, imádságokból és csodákból jött össze. Isten különös módokon bátorította a szarvasi reformátusokat, mondta Pentaller Attila. Kitért Zápszonyi Miklós beregszászi református gyülekezetének felajánlására, amikor az ottaniak a perselypénzükkel és adományaikkal támogatták az építkezést. “A szegénység a jószívűség gazdagságává vált”, utalt Pál Apostolnak a Korinthusbeliekhez írt második levelére a szarvasi reformátusok lelkipásztora. Végül a beregszásziak adományának ezerszeresével, 17,5 millióval épülhetett tovább a templom. Áldás ült a folyamaton. Egy, az elmúlt 20 év összefoglalójában elhangzott újságkiadáshoz kapcsolódó hasonlattal élve, míg ők fénymásolóban gondolkodtak, Isten egy nyomdában.

Az elmúlt 20 évről szólva elmondta, hétvégi iskolát, oktatásokat, tanfolyamokat szerveztek, megvalósult az élő közvetítések lehetősége. Eleinte a Videokrónika jóvoltából havi egy, majd a műszaki feltételek kiépülésével minden vasárnap élőben tudták közvetíteni az istentiszteleteteket. Hamarosan a Szarvasi Rádió hullámhosszán is hallgatni lehetett ezeket.

Az ünnepi esemény templomi része dr. Fekete Károly református püspök áldásával ért véget, majd az esemény a kertben szeretetvendégséggel folytatódott.

Szlovák – szilva – szeptember

Szakadó esőben zajlott a Hunyadi Csanádapácai EFC elleni mérkőzése szombaton.

Szentandrás padlón, Csabacsűdöt hajtja a lelkesedés