in ,

Maradtak nyitott kérdések a csabacsűdi alakuló testületit követően

Csabacsűd Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete, jegyzője és aljegyzője a Csabacsűdi Polgármesteri Hivatal előtt 2024. október 8-án.
Csabacsűd Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete, jegyzője és aljegyzője a Csabacsűdi Polgármesteri Hivatal előtt 2024. október 8-án. (Fotó: Babák Zoltán)

Molnár József polgármester köszöntötte Csabacsűd Nagyközség Önkormányzata alakuló testületi ülésének résztvevőit kedden délután a település polgármesteri hivatalának tanácstermében.

Elsőként Kasikné Csík Zsuzsanna, a helyi választási bizottság elnöke ismertette a választás eredményét, illetve néhány statisztikai adatot, miszerint a településen az országos átlagot meghaladó volt a részvételi arány. Az 1447 szavazásra jogosult 60 százaléka járult az urnákhoz, hogy döntsön a hét mandátum sorsáról, megválassza a polgármestert, illetve a hat települési képviselőt.

Molnár József 55,76 százalékkal nyerte a polgármesterségért folytatott versenyt. Az ülést megtisztelte jelenlétével és érdeklődésével a másodikként befutó ifjabb Kerek Mihály.

A hatfős testületbe négy, az előző ciklusban is tevékenykedő képviselő jutott: Gilanné Radványi Rózsa (Fidesz-KDNP, 484), Czesznak János (független, 408), Bracsok Szabolcs (független, 380), valamint Kerek Mihály (Fidesz-KDNP, 377). 477 szavazattal ismét testületi tag lett András Attila (független), illetve teljesen újként Szilágyi Bernadett (független, 384).

1990. szeptember 30-ra, az első önkormányzati választásra emlékezett Molnár József. Az elmúlt 34 évben 2 polgármester, 26 képviselő és 6 jegyző dolgozott Csabacsűd javára. “Mindenkinek egy logó volt a fejében, Csabacsűd címere”, mondta, és kérte, ez legyen a vezérfonal a továbbiakban is.

Közülük heten már nincsenek velünk, rájuk egy perces néma csenddel emlékeztek a jelenlevők.

Az ülést megelőzően nem érkezett javaslat az első napirendi pontként tárgyalt Szervezeti és Működési Szabályzat módosítására. Kerek Mihály javasolta, hogy a távolmaradókat szankcionálni lehessen valamilyen módon, akár tiszteletdíjukat érintően is. Megbízták Lénártné dr. Belicza Györgyi jegyzőt arra, hogy vizsgálja meg a következő ülésre a kérdés.

A polgármesternek jogában áll helyettesére a testület tagjai közül javaslatot tenni, amiről a testület titkos szavazással dönt. Az alakuló ülésen nem sikerült dönteni annak személyéről, így erre a következő ülésen kerülhet sor.

Polgármester illetményével kapcsolatban a testületnek nincs mérlegelési jogköre, mert az az önkormányzati törvényben szabályozott, így megszavazása technikai kérdés. A 1501-2000 közötti lakossággal bíró települések polgármestereit a megyei jogú városok és a budapesti kerületvezetők juttatásának (havi 1,3 millió) 55 százaléka, azaz havonta bruttó 715 ezer forint illeti. Ehhez a törvény 15 százaléknyi költségtérítést, azaz 107250 forintot engedélyez.

A csabacsűdi önkormányzatnak egyetlen bizottsága van, az Összeférhetetlenséget és Vagyonnyilatkozat-tételt Vizsgáló Bizottság. Tagjai Czesznak János, Bracsok Szabolcs, Kerek Mihály és Szilágyi Bernadett, elnöke András Attila lett.

A következő napirendi pont során tárgyalták a képviselők tiszteletdíjának mértékét. Ezzel kapcsolatban Kerek Mihály kért szót. Elmondta, emlékei szerint, mióta képviselő, az önkormányzat költségvetése öt-hatszorosára növekedett, a képviselők tiszteltdíja a duplájára sem, lehet, el kellene gondolkodni ennek arányosításán. Molnár József viszontválaszában elmondta, hogy 1990. szeptember 30-án kezdte önkormányzati szereplését, akkor ciklusokon keresztül úgy végezték a munkájukat, hogy nem tartottak igényt a tiszteletdíjra, senki fel nem vette.

Molnár József kérdésére válaszolva a képviselők a tiszteletdíjak tárgyalását 4-3 arányban levették napirendről.

A polgármester gazdasági programjának Tovább Csabacsűd fejlődéséért címet adta. Ebben a gazdasági fejlesztés lehetőségei mellett szót ejtett a két cikluson áthúzódó fejlesztésekről, a bel- és külterületi utak javításáról, a megújuló energiaforrásokra fókuszáló intézményi fejlesztésekről, a szennyvízhálózat teljessé tételéről, bölcsőde esetleges létesítéséről, fásításról és napelempark létesítéséről.

Visszatekintve az előző ciklusra elmondta, az ott nem teljesült pontok bekerültek az 2024-2029-es tervbe.

Csabacsűd Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy a polgármester igénybe nem vett 35 napnyi szabadságát pénzben megváltja. Molnár József kijelentette, hogy annak 20 százalékát az idősek napi rendezvényre, illetve a centenáriumi ünnepségre ajánlja fel.

A Békéscsabai Tankerületi Központ kérésére ismét technikai döntést kellett hozni, aminek során a testület a felvételi körzethatárnak Csabacsűd közigazgatási területét jelölte meg.

Utolsó bejelentésként az orvosi szolgálati lakás ügye került a képviselők elé. Az örökösök közel két éve nem pakoltak ki az orvosi lakásból, holott szeptember 1-től dr. Liska-Mohai Marianna már a településen rendel. Miután a státusz lakással együtt került meghirdetésre, a lakással még mindig adós az önkormányzat. A képviselők arról döntöttek, hogy az örökösök által birtokolt ingóságok egy Szarvasi ingatlanba kerüljenek elhelyezésre, aminek havi 35 ezres a bérleti díja. Ezt a polgármester elmondása szerint az örökösök irányába tovább fognak számlázni. A testület keretösszegként megszavazott 800 ezret a gázkazán cseréjére, illetve 500 ezret a lakás tisztasági festésére.

Az ülés a testület tagjainak közös fotójával zárult.

A dicső hősök utódai vagyunk

Utánpótlás sikerek az SKI Openen