in ,

Jó hangulatban készült a csigatészta

Készül a csigatészta

Hagyományos száraztészta-készítő tanfolyamot indított a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat a Szlovák Tájházban. Urbancsokné Pljesovszki Ildikó kérdésünkre lemondta, hogy péntekenként tartanák a foglalkozásokat néhány héten keresztül. Az első alkalommal a csigatészta, a brodóca került az asztalra.

A csigatészta a lakodalmak kedvenc levestésztája. A nem is olyan rég múlt időkben az volt a szokás, hogy a házasulandó menyecske családja, szülei, keresztszülei, nagyszülei, ill. a szomszédok saját maguk sodorták a tésztát a levesbe. Nem volt ez kis munka, tekintettel arra, hogy egy-egy alkalomra 10 kilónyi is kellet, és akkor még nem beszéltünk arról, mikor két-három napos lakodalmak is voltak.

Az alapanyagot Skorka Zsuzsanna gyúrta nagy gonddal, majd apró kockákra vágta. Mindezt szemüveg nélkül. Az alapanyag innen a kivont pálcával, üresjáratban várakozó asszony- és lánykezek elé került, akik Zsuzsa néni testvére, Galáth Andrásné segítségével igyekeztek megformázni azt. A pálca rézből, vagy volt ahol kerékpárküllőből készült. Viccelődtek is az asszonyok, hogy már tudják, miért volt nyolcas a biciklijük kerekében. A tésztát egy kis praktikus eszköz segítségével tekerték fel a pálcára. Ez a régi szövőszékek eltört bordáiból készült. Ezzel adták meg a cső alakú tésztának a jellegzetes “csigás” felületét.

Az esemény jó hangulatban zajlott, és tekintettel arra, hogy nők végezték a munkát, nem csendben. A következő alkalommal a sifli titkai kerülnek a terítékre, majd a haluska, végül a rezanca, azaz a cérnametélt zárja a sorozatot a Szlovák Tájházban, ha addig el nem adják azt, vagy engedve a természet nyomásának, össze nem dől addig. De ez megér még majd egy külön misét.

Vélemény, hozzászólás?

in , ,

Molnár Ábel: életem a hegymászás

Molnár Ábel útban a Mont Blanc felé

Annak ellenére, hogy csak három éve ismerkedett meg a hegymászással, az életének nevezi ezt a sportot Molnár Ábel. Az ifjú sportoló még csak most lesz tizedikes a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban, de úgy néz ki, már egy életre elkötelezte magát az oxigénben ritka környezettel.

Korábban is hírt adtunk már expedíciójáról, amikor bölcs belátással a csúcs előtt visszafordult, ám most sikeres csúcshódításról számolhatunk be. Az augusztus 4-én Svájcban kezdődő expedíció célja Európa legmagasabb hegycsúcsa a Mont Blanc volt. Két négyezres csúcson akklimatizálódtak volna, de sajnos az időjárás közbeszólt. A csúcskísérletnél viszont szerencséjük volt az idővel, amit az egyik nap elvett, azt pont jókor visszaadta a Jóisten, csodálatos napsütésben mászhattak, így augusztus 11-én 9 óra 14 perckor felállhatott Európa csúcsára, a 4810 méter magas Mont Blanc-ra.

Ábel a mászásról elmondta, hogy elég gyors iramban, kisebb pihenőket közbeiktatva 23 és fél óra alatt jutott fel harmadmagával, köztük Szegeden élő, de szintén szarvasi nagybátyjával Krajcsovicz Pállal, Sulccal. A kihívásra most jobban felkészült mind ruházat szempontjából, mind mentálisan. Így is rengeteg holtponton kellett átlendülnie. A tekepálya nevű fal jelentette a legnehezebb próbát. A helyről azt kell tudni, hogy állandóan omlanak róla a kövek, ezért a hegy állandóan változik, nem lehet kiismerni. A csúcsról, 4810 méterről, még aznap leereszkedtek 3200-ra, ahol sátorban éjszakáztak.

Ahogy az Ábel elmondta, egy ilyen teljesítménytúra után napokig csak lézeng az ember, de ez kellemes kimerültség egyáltalán nem veszi el a kedvét a hegymászástól. Már ki is tűzte a következő cél, ami Oroszoroszág legmagasabb csúcsa, az 5640 méter magas Elbrusz lesz.

Molnár Ábel: életem a hegymászás

Gyí, kivitelezők!