A szarvasi szilvának lelke és hagyománya van – ebből az elgondolásból rendezik meg minden évben a szilvanapokat, ami elé idén már a XIX. sorszám került. Az őszi rendezvényhez kapcsolódóan nemcsak a közismert finomságokat – lekvárt és gombócot – kóstolhatnak meg az érdeklődők, hanem kedvenc szilvás süteményeink is terítékre kerülnek.
Süsd ki és oszd meg velünk Szarvas kedvenc szilvás sütijét címmel hirdette meg a Cervinus Teátrum idei receptversenyét. A vállalkozó kedvű nevezőnek egyetlen, de semmiképp sem elhanyagolható feltételnek kell eleget tennie: fantáziától, ízvilágtól és szaktudástól függetlenül olyan édességet kell készítenie, ami szilvához kötődő alapanyagot tartalmaz.
– Ha valakinek van a tarsolyában egy jó recept, azt küldje el nekünk a szilvasuti2@gmail.com e-mail címre vagy hozza el hozzánk személyesen. Mellékeljen egy fényképet is az elkészült desszertől, ill. a legfontosabb személyes adatait is írja rá. A zsűri a beküldött nevezések közül választja ki a legjobbakat, ekkor még kóstolás nélkül. A verseny utolsó fázishoz a szilvanapok vasárnapján érkezünk, amikor a kiválasztottak elhozzák az általuk lesütött süteményt. Ez az ízélmény dönti el a helyezéseket, és az esetleges különdíjasokat – részletezi a verseny menetét Kugyeláné Décsei Mónika szervező.
Az előző évekhez hasonlóan idén is három kategóriában várják a recepteket. A hagyományos sütemények mellett az egészségmegőrző és modern kreációkat is díjazzák, Erdős Hanna olimpiai és világbajnok mestercukrász elnökletével.
– Azt javaslom mindenkinek, függetlenül a szilvanapoktól, hogy őrizze meg a szilvás sütemények hagyományát. Egy jó példa erre, hogy a szülővárosomban, Tiszaföldváron az állami ünnepünkhöz kapcsolódóan szilvalekvárversenyt rendeztek. Meglepetésemre a 18 nevező közül csupán egyetlen volt igazi klasszikus, nagymamám féle, üstben főzött csemege. Egy nagyon idős, 80 fölötti néni készítette. Sajnos azt tapasztalom, hogy a hagyományokat a rohanó világnak megfelelően átírjuk. Fazékban, sütőben készítjük a lekvárt, ami finom ugyan, de már nem olyan. Jó lenne, ha nemcsak megőriznénk, de továbbadnánk gyermekeinknek ezeket a értékeket – üzeni világbajnok cukrász.
A szakember szerint a besztercei szilva a legalkalmasabb a sütemények készítésére, és a minőségi alapanyagok használata is elengedhetetlen. Hiszi, hogy az innovatív megoldások is lehetnek finomak, ha benne van a készítőjük szíve-lelke.
A tavalyi versenyen 30 nevező közel 60 munkáját értékelte a zsűri. Az egészségmegőrző kategóriában Gyurik Tímea jeleskedett, aki glutén- cukor- és tejmentes paleo süteményével vitte el a pálmát.
– Ez volt az első sütiverseny, amin elindultam. Azért ebben a kategóriában, mert két éve egy betegség miatt teljesen glutén-és tejmentesen étkezem. A tapasztalatom az, hogy sokkal nehezebb egy ilyen sütit elkészíteni, mert ezek a lisztek egészen másképp viselkednek, mint a hagyományosak. Az én sütim szerintem első ránézésre nem különbözött a megszokott omlós tésztáktól, ízvilágában azonban nem szabad a jól ismert ízeket keresni. Mivel egészségügyben dolgozom, azt látom, hogy egyre több az allergiás vagy ételérzékeny beteg. Szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy ilyenkor sem kell elkeseredni, meg lehet azokat az ételeket találni, amik könnyen elkészíthetők és finomak – árulja el a győztes receptről.
A nevezési határidőt a szervezők néhány nappal kitolták. Szeptember 1-je helyett egészen 5-ig várják az ötleteket, amelyek között egészen biztosan ott lesznek az idei év legjobbjai is.