Menu
in ,

Lerántották a leplet Szarvas kedvenc szilvás finomságairól

Egyre inkább kezdenek kikopni nagymamáink hagyományos sütijei a Szarvasi Szilvanapok kínálatából, helyüket pedig a modern és az egészségmegőrző finomságok veszik át. Mindazonáltal jó hír, hogy az utóbbi években egyre több fiatal háziasszony és gyermek vesz kézbe fakanalat, és nevezi be kedvenc szilvás csemegéjét. A „Szarvas kedvenc szilvás sütije” megmérettetésre idén 34 receptet küldtek be, ami megfelel az előző évek átlagának. Az édességeket a szakavatott zsűri két körben értékelte. Először a fényképek és a leírt receptek alapján választotta ki azokat, amelyeket kóstolásra érdemesnek ítélt, szeptember 9-én pedig a végső sorrendet is felállította.

A süteményeket először szemrevétellel meózhatták le az ítészek, hiszen vasárnap délelőtt egymás után érkeztek a dobogós desszertek. Akadt, aki az utolsó pillanatban, az autó ülésén igazított még az összeállításon, és olyan is, aki néhány órával a második forduló előtt jelezte, hogy hozzávaló híján mégsem tudja elkészíteni a nevezett finomságot. A kijelölt időpont előtti percekben már csak egyetlen sütemény helye tátongott üresen az asztalon. Készítője Helvéciából érkezett, ezért a reggeli órákban neki 70 km-t kellett utaznia a megmérettetésig.

A tavalyihoz hasonlóan Szarvas kedvenceit ezúttal is Erdős Hanna olimpiai-és világbajnok mestercukrász és Sárkány Mihály cukrászmester értékelték. Újonnan csatlakozott hozzájuk Farkasinszki Ildikó, akinek a személye jó példa arra, hogy háziasszonyként is komoly magaslatokat lehet elérni. A jogász végzettségű hölgy kötényre cserélte a talárt, és benevezett az egyik kereskedelmi csatorna cukrászversenyébe. Több ezer induló közül beválasztották a legjobb tizenkettőbe, és végül egészen a döntőig menetelt. A versenyzők arcizmaik rezdüléseiből és az artikulációkból próbálták leolvasni véleményüket, de a bizonytalanság érzését egészen az eredményhirdetésig nem tudták leküzdeni.

Erdős Hanna értékelésében tovább csigázta a kedélyeket. Bevezetőjében elmondta, 70%-ban ugyanazokat a recepteket válogatta be zsűritársaival, ami nagyon hasonló ízlésről árulkodik. A kóstolás is az összhangot erősítette, mivel mindhárman ugyanazt a sorrendet állították fel. Személyes kedvence egy kuglóf volt, amit fiatal készítője még langyosan tálalt a nagyérdemű felé.

– A hagyományokat kellene őrizni. Gyakrabban kellene sütni ilyen süteményeket, és elhozni őket egy ilyen versenyre, mert otthon még biztos, hogy sokat őrzünk belőlük az asztalfiókban. Szerintem csak azért nem vesszük elő őket, mert attól tartunk, hogy az akkori hozzávalók már idejét múltak. Pedig nem szabadna hagyni, hogy így legyen – biztatta a nagymamáink ízeit őrző háziasszonyokat Sárkány Mihály cukrászmester.

A hagyományőrző kategóriában Trecskó Mónika győzedelmeskedett, a második Boldizs Krisztina, a harmadik helyezett pedig Nyemcsok Emese lett. A modern sütemények legjobbikának Dutkon Dominika szilvás vaníliatortáját találták. Őt Hegedűs Renáta és Kasik Máté követték.

– Két édesszájú férfival élek együtt, hétről hétre valamit produkálni kell – árulta el a győztes. – Én cukorbeteg vagyok, ezért nem nagyon ehetek ilyesmit, de nagyon szeretek sütni. Nekem az okoz örömet, ha látom, hogy másoknak ízlik, amit sütöttem.

Az egészségmegőrző kategóriát Hegedűs Éva nyerte, közvetlen mögötte Putóczki Gáborné végzett. Idén először receptvideó kategóriában voltak vállalkozó szellemű nevezők. A nyolc és négy éves fiatal kukták lelkesedését, Konstantinovics Márkot és Ákost a szervezők ajándékcsomaggal ismerték el. A legfiatalabb nevezőnek járó díjat egyéniben Bődi Zorka, csoportosan pedig Áchim Tamara, Lestyan-Goda Sára, Szlovák Emília, Szlovák Olívia, Tóth Alma és Tóth Emma vihették haza. Különdíjat Hegyi Edit érdemelt ki, a közönség kedvenceit pedig Kiss Imréné és Boldizs Krisztina sütötték.

Zárásként mindenki megkóstolhatta a legfinomabb süteményeket, valamint a szervezők kétszáz darab ajándék sütivel kedveskedtek a megjelenteknek. Ráadásként a Sárkány Mihály által készített óriás grillázstortát is felavatták, és az apró darabokra tört nyalánkságot is szétosztották a közönség sorai között.

A folytatásban a gyümöcskészítmények eredményhirdetésére került sor. A versenyt idén először hirdették meg, és a vártnál lényegesen magasabb, összesen 56 nevező között osztatták ki az arany, ezüst és a bronzérmeket. A legmagasabb pontszámot Batizi Tibor érte el, akinek minden terméke aranyérmes lett.

Exit mobile version